Обама обеща милиарди за милиони работни места

Данъчни облекчения, нови училища, строителство = 447 млрд. долара
Обновена: 9 сеп 2011 15:09 | 9 сеп 2011 10:33,
40

Снимка: Reuters

Барак Обама избра за своята чакана с огромно нетърпение реч в най-гледаното време в Америка наистина внушителен декор – президентът пристъпва към подиума, обграден от вицепрезидента и говорителя на Сената. Зад него – огромно знаме, в залата – депутати от двете камари, аплодиращи с нетърпение на крака водещите американски политици. В крайна сметка става дума за най-горещата в момента тема – как Америка най-сетне ще се справи с кризата на пазара на труда?

Отговорът на Обама – конюнктурна програма за почти 450 млрд. долара. „Тя ще даде тласък на сразената икономика“, обеща президентът, „за да накара САЩ отново да заработят“, предаде ДПА.

Новият пакет от стимули прилича на първата масивна финансова инжекция от над 787 млрд. долара, с която Обама малко след встъпването си в длъжност в началото на 2009 г. се опита отново да насърчи икономиката. Но дали вследствие на това се създадоха обещаните 3,5 млн. работни места и досега е спорно.

Според изчисления на независимата бюджетна комисия на Конгреса благодарение на финансовата инжекция само през миналата година между 1,9 и 4,8 млн. американци са намерили постоянно работно място. Дори и да е така, това не може да компенсира повече от 8 млн. загубени работни места през кризата. Добра причина за противниците на Обама да го критикуват в безсмисленото пилеене на средства. В момента нивото на безработицата в САЩ е 9,1%.

Най-голямата част от т. нар. „Jobs Act“ ще е за служителите, за да се намалят наполовина разходите им за социални осигуровки. Работодателите също ще плащат по-ниски данъци и такси. Фирми, които назначават американци, останали от дълго време без работа, и увеличават заплатите, ще бъдат награждавани с данъчни облекчения. За тази част от пакета са предвидени около 50 млрд. долара.

Същевременно Вашингтон и отделните щати ще отпуснат милиарди долари, за да се модернизират стотици училища, пътища и летища и да се назначат учители. „Истински грях е, че мостове и пътища пропадат, докато милиони строители стоят без работа“, заяви Обама. Строителните фирми в страната сега чакат с нетърпение да запретнат ръкави, смята президентът. Около 105 млрд. долара са предназначени за подобни обществени конюнктурни програми.

Плановете на Белия дом предвиждат почти 50 млрд. долара от пакета да се разходват за социалните осигуровки на почти 6 млн. души, чиито застраховки изтичат. „Няма да допусна сигурността, на която американците са разчитали в продължение на десетилетия, да бъде премахната“, твърди Барак Обама.

Законопроектът, който ще бъде представен пред Конгреса следващата седмица, предвижда и превеждането на 35 млрд. долара за щатите и общините. С тях трябва да бъдат предотвратени съкращенията на учители, спасители и медици.

„Вие би трябвало веднага да одобрите този закон, защото е крайно време да направим онова, което ще е добро за бъдещето ни“, обърна се Обама към сенаторите и конгресмените.

Особено важни за Белия дом са инвестициите в образователната система. Не било честно спрямо американските деца да се съкращават учители, докато страни като Южна Корея например назначават все повече обучаващи. „Това трябва да бъде прекратено“, убеден е президентът.

„American Job Act“ предвижда 25 млрд. долара да бъдат вложени в модернизацията на поне 35 000 държавни училища. С тях ще бъдат финансирани модернизацията и създаването например на компютърни зали. Освен това се планира и назначаването на хиляди учители.

Финансирането на пакета от мерки е осигурено и няма да доведе до нови държавни дългове, обещава Обама. Парите ще бъдат осигурени от микс от някои данъчни увеличения и намаляване на разходите. Планирани са намаляване на средствата в двете здравноосигурителни програми Medicare и Medicaid. Освен това администрацията предвижда увеличение на данъците за най-добре печелещите американци.

Анализаторите са на мнение, че този план е ключов за преизбирането на Барак Обама през следващата година. Ако програмата бъде одобрена до края на годината, в което мнозина се съмняват, американската икономика ще се стабилизира, а само това гарантира втори мандат на президента.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Защо ние, българите, нямаме лидер като Обама?!"Имахме такъв лидер - Жан Виденов.
39
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
На разглезените гащници, каквито и помощи да им дадеш, те ще продължават да затъват.
38
1
 
1
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
"Обама: САЩ не са застрашени от нова рецесия":Естествено, нали вече имате над 200 годишен опит в печатането на хартийки без покритие. Когато ФЕД напечати долари и ги даде като заем на американците, те се задължават към ФЕД (всеки месец правителството на САЩ плаща на ФЕД стотици милиони...) Обаче зелените хартийки отиват да разпределят стоките на световния пазар, при което производителите на реални стоки получават в замяна долари. Те (световните производители) именно са реалните кредитори на САЩ, докато ФЕД е нещо като виртуален кредитор. Макар до сега брадатите и плешиви евреи от ФЕД да са били на страната на САЩ, след натрупване на достатъчно напрежение , ФЕД може да прехвърли подкрепата си на срещуположната страна, тоест да застане срещу САЩ. Вярно е това, че ФЕД прави помен с чужда пита, обаче все пак някои са яли и пили, а щом са яли и пили, ще трябва и да плащат. Някой ще трябва да плаща и този някой е Американския народ. Жалко за дебелогъзите от "най-демократичната". Ще им се наложи доста да постегнат коланите...!!!Прав си кривчо. Наистина.....Това няма да е "изпадане в рецесия", това ще е "катастрофа" !!!Обама е медиен артист. САЩ, а и целият свят в момента се управлява от шепа хитри евреи. Те направиха атентатите 9/11, те поддържаха войните през последните 100 години. Който вярва на новините, е пълен ***. Отдавна " икономиката " на САЩ е в моргата ! Иначе никога нямаше да се появи черен президент там ! "Президентът на САЩ готов с мерки за създаване на нови работни места"- Как се разрешава проблема с откриването на нови работни места ? Ами, готов е планът за подкрепата на "мирно протестиращите демократи" в Сирия, Иран, Алжир.... Латинска Америка. Тия са вампирясали, ако не водя войни изпадат в криза.
37
0
 
1
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Dow Jones Industrial - 11,240 е сега! Много скоро ще е на ниво около 5000. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 1000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до 6 месеца......и после следва да се създаде новата финансова система в която повече няма да има място за.....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации - "казиното"на NYSE, New York Stock Exchange. Бъдете готови за най-лошото!И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка....защо ли...??? И Русия ще започне да продава газ и петрол и суровини в Рубли ......защо ли...???Изводите си ги направете сами!
36
0
 
0
 
! Отговори
Tea Party преди 12 години
Обама - в киреча!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Милиарди за милиони
34
1
 
1
 
! Отговори
X преди 12 години
Много сте умни всички, бе, много разбирате от икономика. Мишки.
33
4
 
4
 
! Отговори
БХ преди 12 години
Четейки повечето коментари оставам с впечатлението, че са писани от хора, направили бюджета на САЩ, но той не е бил приет от Обама. Нека се погледне всеки от тях и дано види КЪДЕ живее, какво работи и какво получава като възнаграждение. И после да прави оценки на другите. И като се пише, че САЩ са фалирали, моля за уточнение: коя или кои държави им дадоха милиардите за дълговете? Или дългът е вътрешен? Хайде почвайте с плюенето и минусите.
32
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо ние, българите, нямаме лидер като Обама?! Нашите само крадат, на никой не му пука за народа. С кеф бих отишла в щатите, стабилна икономика, политици, на които им пука за страната. Това са само мечти в Бг.
31
2
 
3
 
! Отговори
Иван Митев преди 12 години
Истината е, че президентът Обама наследи държавната финансова грешка от предходни, но това не отменя отговорността му за нейно продължаване и завишение на стопанска криза и болезнени щети за участници в стопански живот.Президентът Обама е жертва на собствено поведение на одобрение продължение на държавната финансова грешка, поради която в САЩ (за достатъчно време) се развива стопанска криза.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Обама обеща милиарди за милиони работни места"Аз пък обещавам на Обама че повече няма да е президент.
29
0
 
5
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Мандатът му изтече на тоя, а още обещава светло бъдеще. Вместо ние да станем като САЩ, те станаха като нас.
28
0
 
5
 
! Отговори
9.11 преди 12 години
Обещанието не е като да дадеш!
27
4
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 22"няма нужда да чета какъв лъжец е Алекс Джоунс"Не те карам да четеш нечии мнения за Алекс Джоунс, а да слушаш радиопредаване на самия Алекс Джоунс от края на 1999-та, в което се опитва дa всява паника като твърди че Русия започва ядрена война срещу САЩ заради Y2K.
26
7
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 22Това е причина да не вярваш на Обама, но не е причина да вярваш на Алекс Джоунс.
25
0
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
да ама Алекс Джоунс ме светна за новият световен ред!
24
6
 
16
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Честит 9 септември! На тази дата през 1944г. Отечествения фронт взема властта в България... започва строителството на съвременна България!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да обещава само места за държавни служители,а как ще излезне от криза с повече разходи?
22
4
 
6
 
! Отговори
Крис преди 12 години
До 21 , няма нужда да чета какъв лъжец е Алекс Джоунс , и какъв бълвоч е филма , просто гледай старите записи от предизборната кампания на Обама и ще разбереш , че нищо не спава от обещанието , това е достатъчна причина да вярвам на "шизофреничния, доказан лъжец" Алекс Джоун
21
10
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 16Обама може и да е марксист, но филма "The Obama deception" е един бълвоч, направен от шизофреничния, параноичен и доказан лъжец Алекс Джоунс.Потърси в нета Alex Jones Y2K bradcast за да го разбереш що за човек е.