Бюджет 2012 - с реформи, но и с вратички за измами

Далавери с инвалидните пенсии дискредитират пенсионната реформа
Обновена: 28 ное 2011 15:04 | 28 ное 2011 10:06,
30
Бюджет 2012 - с реформи, но и с вратички за измами
Снимка: архив Булфото

Бюджетът за следващата година е доста оптимистичен. Необходими са допълнителни буфери и още по-голяма воля за реформи, за да може България да не усети в пълна сила негативните сценарии, които могат да се очакват в еврозоната през 2012 година.

Около тези изводи се обединиха икономисти от групата Macro Watch по време на дискусия, състояла се в София.

Икономистите приветестваха желанието на правителството да разреши проблемите на пенсионната система, но предупредиха, че не се действа достатъчно решително, и че са необходими по-дълбоки реформи.

Въпреки решимостта на правителството да провежда реформи, остават проблемите с ранно пенсиониращите се и измамите с инвалидните пенсии, посочиха специалистите.

Към момента инвалидни пенсии у нас получават над 250 000 души, като те се пенсионират на 46-годишна възраст, а полицаи и военни се пенсионират на 50-годишна възраст. Това в крайна сметка води до средна възраст на пенсиониране 57 години, посочи Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

За сравнение в нормативната база е определена възраст на пенсиониране 63 години за мъжете и 60 години за жените.

Преди гласуването на бюджета на второ четене икономистите призоваха да се предприемат корекции, които да доведат до залагане на балансиран бюджет или дори минимален излишък.

През 2012 година основно предизвикателство за икономиката на България ще бъде развитието на кризата в Европа и опасността някои от водещите ни търговски партньори да изпаднат в рецесия.

За натиска върху износа, опасността от безработица и шансовете за "по-меко" посрещане на кризата догодина, може да видите мненията и препоръките на Георги Ганев, Лъчезар Богданов, Георги Прохаски и Десислава Николова в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Защото търпите преди 12 години
Българина се е научил да се възхищава на крадците и измамниците! Всички ние познаваме поне по 1 тарикат, който не е инвалид, но се е уредил с пенсия! Ама докато му се радвате, не се сещате, че вие и децата ви ще му я отработвате докато е жив!
26
2
 
2
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 12 години
80% ОТ ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИЙ СА ИЗМАМА.НОСИМ ГИ НА ГЪРБА СИ ***.БОЛЕН А ПИЕ ЗА 300 НА ДЕН.
25
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Какви са тези измислени АНАЛИЗАТОРИ-СТОЯТ НА СТОЛА СМяТАТ 4Х 5 НА КОЛКО Е РАВНО -ТА КОЙ ИМ ПЛАЩА ГОЛЕМИТЕ ПАРИ-И те са едни ПРАЗНОГЛАВИ ЛАПАЧИ -естествено че ще са с правителството иначе няма да са на яслата-Та те не знаят да говорят,ще правят анализи-циркаджии
24
1
 
7
 
! Отговори
Димитров преди 12 години
Българската група на "Отворено общество" на Сорос никога не е мислила добро на средния и беден българин, а само на олигархическата прослойка.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е аз пък съм обратния пример.Инвалид съм от 5 години,но не вземам пенсия,защото все още мога да работа.Дано съм все така на крака,че като знам ,колко вземат инвалидите,дупе да ми е яко,когато неизбежното се случи.
22
0
 
5
 
! Отговори
Витяз преди 12 години
Да, ама в статията от Инвестор пише по-различни неща. Това резюме на написаното там е малко като за дявола и евангелието. Тази "реформа", според икономистите нито е реформа, нито е достатъчна-нещо което се чува от много страни-а има много други мерки, които не са взети под внимание. Ама народа няма да прочете Инвестора, ами ще цъка с език пред Тв, че видни икономисти подкрепят ДянковЪ.
21
0
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 12 години
Ами на кого е шарил бе докторче(ако си такъв)Нали пак на някой доктор
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно как всички скачат срещу лекарските грешки,а си трайкат ,когато става въпрос за някой дето не е инвалид,но си е шарил за да му плаща държавата.Е не е ли нагло а?Ами нали от всички нас взимат за да плащат на тези лисици?Болен здрав носи!
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Това в крайна сметка води до средна възраст на пенсиониране 57 години, посочи Десислава Николова от Института за пазарна икономика, а в нормативната база е определена възраст на пенсиониране 63 години." Е, какво излиза. За да могат мутромилиционерите да продължат да си се пенсинират на 45 г. Останалите трябва да се пенсионират на 85. Гарантирано от гроб. И прислужниците им от групата Macro Watch.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Trebva da ima zakon,koito da glasi 4e depytat izle3ne liu v pensia pove4e da nema za nego rabota v Nikvo predpriatie nito 4astno nito darjavno,moje da ba4ka ama da si e li4no negovo,za ta vide kak se izkarva i po kolko e realno pe4albata na edin obiknoven tryde6t se 4ovek v BG
17
1
 
25
 
! Отговори
Марин преди 12 години
Предлагам да се отрежат от субсидиите на партиите и депутатите и ще има пари и за пенсионери и земеделци. Също така и да им намалят бройката, като се топи народа за какво ни са толкова депутати. без това броят на присъстващите винаги е по малък. Нека да са и те солидарни към кризата в страната.
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
''Към момента инвалидни пенсии у нас получават над 250 000 души,''Познавам трима,които изобщо не са инвалиди и срещу подкуп са станали такива.Те смучат от нашите пари.В същото време има хора приковани на легло,които няма кой да заведе на ТЕЛК.Е добре де няма ли да дадат телефон за сигнали за фалшиви инвалиди?Докога ще крадат от парите ни разни здрави ,правещи се на болни?
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълно е с ***,който вземат инвалидна пенсия,срещу 50 оо лв на служителите.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво ще кажете за здрави като бикове депутати с инвалидни пенсии?Знаете ли колко е инвалидната на работещ депутат?
13
0
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
Принципа ти не е приложим и си направо утопичен! Доста хора по твоята логика ще се пенсионират на по 30-40 години. "Когато реши, че не е в състояние, да може веднага да си получава пенсията" - това звучи като знаменитата соц промисъл "на всекиго според нуждите".
12
2
 
34
 
! Отговори
Работещ преди 12 години
То в БГ ако не си ченге, докато се пенсионираш и то живота свършил. Всеки, който може да се урежда с инвалидна пенсия, да го направи. Докато системата е "балъците да плащат, а тарикатите живеят"- така ще е. Искам моите осигуровки да се водят по лична партида. Искам да получавам здр.грижи с лимит на база на внесените здр.осигуровки.Искам да има възможност за доброволно ранно пенсионирани след 20 год.осигурителен стаж-с пенсия според лична партида.Живота е това, което се случва докато работим
11
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до 9 : Не е тук мястото да го кажеш това - има институции които биха се заитерисували ако има инфо.
10
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При положение, че заплатите са мизерни и младите бягат от България, вдигане на възрастта не е никакво решение, а задълбочаване на проблемите. Така просто се режат пенсиите на възрастните хора и те измират в мизерия и глад, защото и работа няма да има за тях, заради постоянните икономически кризи и космическата безработица. Пари ще има само за източване на бюджета за магистрали, зали и стадиони на ГЕРБ.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Lizeto Ivanka Todorova ot grad Sliven poluchava invalidna pensiya,a raboi v Ispaniya.Da e jiva i zdrava.
8
4
 
14
 
! Отговори
Мари преди 12 години
Щом човек е в състояние да работи, да не му се дава пенсия! Когато реши, че не е в състояние, да може веднага да си получава пенсията, а не да вдигат възрастта! Всеки човек на различна възраст е способен да работи! Има професии, които разсипват здравето, а други, които и до 100 години може да го оставят по различни причини, не че е ефективен на работното си място! А за инвалидните пенсии е публична тайна, че са пълна порнография!