11,8 млн. долара за перла на Лиз Тейлър

Търгът за вещи на легендарната актриса счупи редица рекорди
14 дек 2011 11:39, Бойчо Попов
7
11,8 млн. долара за перла на Лиз Тейлър
Снимка: Reuters

50,6-каратовата легендарна перла, принадлежала на американската актриса Елизабет Тейлър, бе продадена в Ню Йорк на търг от аукционна къща Christie's за 11,8 млн. долара. Така тя стана най-скъпата перла, продавана на търг, предаде Bloomberg.

"Странстваща перла", или La Peregrina, e oгромна перла в крушовидна форма. Предполага се, че е била извадена в Панамския залив в средата на 16-и век от чернокож роб, който заради на това бил освободен. Перлата е била част от съкровищата на испанската корона. И е принадлежала на осем испански крале в периода между 1582 и 1808 г. Носили са я няколко кралици, присъства и в няколко картини на художника Диего Веласкес.

Първоначалната оценка за перлата беше между 2 и 3 млн. долара.

Елизабет Тейлър се е омъжвала осем пъти, включително и за колегата си от „Клеопатра“ Ричард Бъртън. Той купил перлата на търг през 1969 г. за 37 000 долара в Parke Bernet Galleries (която по-късно става част от Sotheby’s) и я подарил на съпругата си за празника на Свети Валентин.

Трескаво се наддаваше и за диаманти, смарагди, сапфири, рубини и перли, принадлежали на Тейлър. Бижутата на звездата се превърнаха в най-скъпо продадената частна колекция в практиката на Christie's - с общ сбор 115,9 млн. долара.

Златното колие с рубин "Тадж Махал", подарено на Лиз Тейлър от Бъртън за нейния 40-и рожден ден, успя да счупи рекорда за цена на индийско бижу, след като беше продадено за 8,8 млн. долара.

Същета цена беше предложена и за най-известния пръстен на актрисата - диамант от 33,19 карата, който също е бил подарък от Бъртън - който тя е носела винаги. Цената е световен рекорд за безцветен диамант. За гривна от платина, подарена на Тейлър от Майкъл Джексън, бяха платени 194 500 долара.

Търговете с вещи на актрисата продължават и днес. От аукционната къща се надяваха да съберат не по-малко от 50 млн. долара, като част от тях бъдат предоставени на създадения от Тейлър фонд за борба със СПИН, но приходите вече са много по-големи.

Галерия от търга вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
do 5 преди 12 години
Tyi shte gi nahrani i kato svyrshat parite ko praim ? Samo za iadene mislite bez nikakva idea za bydeshte.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе, тоз Бъртън не е проявил много фантазия при избора на подаръци - година след година за Коледа и Свети Валентин никаква изненада - все дрънкулки и камъчета е вадил... На Лиз сигурно ѝ е било адски досадно! :)
5
2
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
история .. история ... ама почти 12 млн долара ...пари, които спокойно могат да хранят един дом за сираци цяла година, че и повече
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ei ne se naiadohte ve! Tuka stava duma za istoria!
3
4
 
4
 
! Отговори
Въло преди 12 години
Безобразие! Някой хора няма какво да ядат! Утре и гащите ще и продадат за някой милион.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Goliama jena da pochiva v mir!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
To tova po-skoro triabva da e v muzei :)))

Спонсорирани публикации