Хапваме си ГМО яйца, без дори да знаем

Причината е в генномодифицирани фуражи, алармират еколози
Обновена: 14 дек 2011 14:51 | 14 дек 2011 13:44, Бойчо Попов
147
Хапваме си ГМО яйца, без дори да знаем
Снимка: Facebook

Тестове на пет вида продавани в България фуражи показали наличие на генномодифицирани организми (ГМО), без това да е указано изрично върху етикетите.

За това алармираха от неправителствената организация "За Земята“ по повод резултатите от съвместните проверки, направени през ноември тази година от екоорганизията и Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) на произволно взети партиди фуражи.

Според евронормите при съдържание на ГМО над пределно допустимите количества от 0,9% пакетиращите компании са длъжни да го отразят върху етикетите, припомнят от екоорганизацията.

В едната проба соев шрот е установено наличие на над 5% на генно-модифицирана соя Roundup. Резултатите доказват сигурно наличие на ГМО в поне един от изследваните фуражи, поясниха от екоорганизацията.

Тестовете са направени в сертифицирана лаборатория на компанията SGS във Варна, като е използван генетичен метод Real Time PCR, който е смятан за най-надеждният в момента.

Еколозите настояват за строг контрол, който да гарантира на България интелигентна превенция срещу опасната игра с гените. Като припомнят, че контролът се осъществява от Българска агенция по безопасност на храните, еколозите призовават отговорните органи да предприемат съответните действия, така да се предотвратят подобни продажби в бъдеще.

Същевременно от земеделското министерство неотдавна са съобщили с писмо до организацията, че генномодифицирани фуражи са внасяни през Румъния и се продават свободно в страната.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: екологияГМОсоев шрот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
1
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 33Абе драги, ти доколко си запознат с карциногенезата та развиваш теории тука???
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един от основните аргументи за ГМО беше,че това щяло да реши проблема със световния глад. Е минаха години,някой да е чул това да се е случило? Напротив,вече даже не се и споменава. За сметка на това генно модифицираните храни и фуражи започнаха да заливат пазара и да заобикалят всякакви забрани както се вижда и от статията. Истината е,че корпорациите(покрай тях и правителствата) занимаващи се с ГМО регистрират огромни печалби за сметка на бъдещите проблеми със здравето на хората.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе гербери, защитници на ГМО! Защо не минете само на ГМО! Да видим как ви действа и тогава да го приемем ако е положително:)))))) То сега не сте на ГМО, че сте зле, а ако минете само на ГМО пази Боже какви мутанти ще станете:)))
63
1
 
5
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
до 55: само прочети рецептата на днешния Орехов пай от Бон Апети (Нова Тв), който бил тъй любим на нашите братя, хАмериканците: над 1 кг захарчетвърт кило БУТЕРпочти 1/2 кило ЖИВОТИНСКА СМЕТАНАи после се чудим, защо мрем по улиците с неизяснени диагнози, на нас не ни трябва предсказанието за 2012-та година, ние сами ще се ***, хилнати към европатааааааааа...
62
1
 
5
 
! Отговори
do pissed off преди 12 години
Точно така, не са първи, но всички "развити страни", които хапват "високо технологични" храни са заедно с тях! И тази статистика не я гледай, здравната система в САЩ отчита само болните, които имат възможност да я ползват!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ако трябва да сме по-точни Real Time PCR се използва за детекция, намножаване и количествен определяне на ДНК фрагменти и всичко това в реално време. Сед това Фрагментите се разделят с гел-електрофореза, нанасят на найлонова мембрана и се детектват с комплементарни на търсения ген проби от ДНК.
60
3
 
2
 
! Отговори
до 58-ми преди 12 години
не съм ГЕРБер нито съм нервиранпросто навсякъде попадам на корумпирани червеноармейци, които имат за единствена цел да крадат и източват, а който е кадърен и не им играе по свирката не му дават да мръдне тука за да се маха по белия святискат в България да останат само продажни русофили и прости чалгаджии + ***
59
5
 
3
 
! Отговори
do 52 преди 12 години
Е те американците не са дебели откакто се откриха ГМО. Доста от преди това е. Просто начинът им на живот е такъв. Нещо теорията куца. Но то логичното и критично мислене е противопоказано на всички привърженици на конспирациите, антиглобалистите, антимаериканците, антисемитите и прочее ***.
58
2
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Не се нервирай! Знаем, че истината нервира безкрайно гербера:) Приеми я и ще живееш дълго и щастливо! С лъжата герберова те чакат лоши дни:))))))
57
2
 
1
 
! Отговори
до 50-ти преди 12 години
къф фискален резерв като са поели ангажименти за 6 милиарда лева и на са дали нито стотинкакъф семейна касичка и кви мутри като държават има да плаща няколко десетки милиона дена почивни дни на хора, които докато са почивали са се водили на работа по министерствата и държавните дружества по времето на тройната коалицяБСП и нейната идеология са най-гадното зло, което никога няма да позволи страната ни да се оправи и народа да дръпне във всяко отношение.
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГМ ХРАНИ НЕ СА БЕЗОПАСНИ ЗА КОНСУМАЦИЯГенетичната модификация е груба и неточна методика за внасяне на чужд генетичен материал (от вируси, бактерии) в култури, a това има непредсказуеми последствия. Няма изследвания за безопасността им или те са малко и винаги показват опасности за здравето. Има само един непълен тест с хора.Имаме много мощна технология, която бързо се въвежда, но никой не мисли за последствията Д-р Сузан Вюртеле, Американската агенция за защита на околната среда.
55
1
 
5
 
! Отговори
До 52 преди 12 години
От ГМО, но не само. Американците зобат много антидепресанти и лекарства. Те по презумпция се хранят с много джънк фууд, изкуствени подсладители и т.н.
54
5
 
2
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
до 52 :и аз искам само едно да ти кажа:ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХ
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мутантите от ГЕРБ какви застъпници са за ГМО:))) Че им личи и по акъла:)))))
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искам САМО ЕДНО да кажа на защитниците на гмо - вижте как изглежда средния американец - 150 % наднормено тегло, безброй алергии и малформации. Защо, според вас ?
51
2
 
4
 
! Отговори
Мхъм... преди 12 години
Яйцата почнаха да поскъпват,внос няма от къде и ***...ските номера на търговците почнаха.*** *** заглавие...*** няма значение-стягайте се да купувате нормални яйца по 40 ст. бройката от хипермаркетите след Нова година и благодарете на същите тия *** -еколози. Щото точно тая пасмина си извоюва ликвидирането на старите клетки за отглеждане на кокошки и сега всеки производител трябва да се изръси с 10на евро на птица за ново оборудване .И това е в целия ЕС...
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А къде са парите от фискалния резерв? Кой източи здравната каса и натрупа нови 4 млрд. лв външен дълг? За мутрите и семейната касичка на Бойко (Цветелина Бориславова) ли трябва да бачкам. Искате ИТ дипломирани специалсти да ходят на село да пасат овце, а в същотото време полуграмотни селяци от Герб се назначават на водещи позиции в управлението на БГ и то без конкурс!
49
3
 
1
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
до 26:току що се поразрових из нета и както си и мислех просто си гадаеш,както и повечето хора тук.САЩ и Канада са сред първите 10 да, НО в никакъв случай не са първенци!
48
0
 
2
 
! Отговори
до ds преди 12 години
Явно ти си този, който си няма никаква представа от real-timePCR и за какво се ползва - за сведение и на другите невежи като теб, пишещи тук - това е метод за откриване на определена ДНК в реално време. Точно това се използва, зада се докаже дали са били ГЕННО(ДНК? капиш?) модифицирани тестваните организми. Продължавай да се смееш "като" надрусан и не забравяй, че моста на влюбените те зове ...
47
4
 
2
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
ГЕРБ са първите, които реално се опитват да оправят страната и положението на хоратавсички останали се оказаха предатели и русофилиработата е че и в ГЕРБ се намърдаха групи, които лобират за недобри неща, точно както е с ГМО, но ако изявяваме активна гражданска позиция на това лобище му се затвори кранчето

Спонсорирани публикации