Доларът – по-безопасен от златото

"Безопасността" обаче не произтича от розови перспективи за САЩ
Обновена: 19 дек 2011 14:55 | 19 дек 2011 11:03,
47
Доларът – по-безопасен от златото
Снимка: Ройтерс

Американският долар успя да измести златото като безопасна инвестиция тази година. През миналата седмица доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу основните валути, достигна най-високото си ниво от януари насам.

И през миналата седмица настроенията в Европа продължиха да се влошават, което се оказа добре дошло за долара, но потопи цената на златото до най-ниското й ниво от септември насам.

Тя се понижи с 8,8% за седмицата, падайки до почти тримесечно дъно – 1560 долара за тройунция.

Очаква се доларът да започне да поевтинява на валутните пазари заради последните позитивни новини от САЩ, тъй като пазарните играчи вероятно ще се полакомят за по-рискови активи.

Новините, които идват от най-голямата икономика не могат да се определят еднозначно като положителни. В сравнение с това, което се случва в Европа, те са обнадеждаващи – безработицата отчита спад, а икономиката, макар и бавно, расте.

В същото време обаче политиците не взимат категорични мерки за преодоляване на основните проблеми – прекомерната задлъжнялост и големите бюджетни дефицити, пишат анализатори.

Те посочват още, че резкият спад на цената на златото не е преоценка от страна на инвеститорите.

Проблемите на благородния метал отразяват натиска върху финансовата система. Банките се опитват да "изчистят" балансите си до края на годината, а редица фондове търсят кеш, за да се разплатят с инвеститорите, които излизат от тях.

Анализатори на валутния пазар прогнозират, че през следващите месеци опасенията за еврозоната ще гарантират, че доларът ще остане силен срещу другите валути.

Какво е важно да знаем за инвестицитие в злато, може да проследите в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
до бизнесменчетата преди 12 години
знаеш ли кога --- когато изчезне златото
46
2
 
4
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Световният финансов апокалипсис не се е разминал, САЩ ще продължават да си печатят инфлационните долари на конвейр и ще заливат света с тях. Доларът постоянно спада от години като стойност, а цената на златото стремглаво се качва, далеч остана за нас в историята преклонението пред иконата на зеления гущер. Всичките банкерски упражнения с цел грабеж и трупане на лесни печалби неминуемо ще доведе един ден до рухване на платежно-търговската система. Всички тия измислени и безстойностни финикийски знаци като банкноти, ценни книжа, да не говорим за виртуалните пари, ще отпаднат. Въпрос на време, а също и на темпове, с които се изчерпва доверието в парите. Всяко изкуствено нещо се проваля и отпада един ден поради естествени причини, достига до несъстоятелност. Огромната измама, започната преди стотина години с книжните пари и ценни книжа от хитроумни банкери е на път да се провали с гръм и трясък.Затова трескаво изкупуват злато и сребро, искат да оберат и последната дрънкулка от гражданите. Единствено не могат да измамят ***, които имат стара традиция да си държат всичко отделено за черни дни в злато. Така е било и при българите някога, някои по-умни пак се насочват натам и няма да сбъркат.
45
1
 
2
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Кой от Вас би си дал парите в банка при нула процента лихва? Ако няма много такива, значи лихва "нула" е непазарно явление, рожба на болни бюрократични мозъци. То значи просто, че съществуват някакви пари, които са ничии, т.е. са външни за пазара, които просто следва да бъдат излети. Като говоря, че книжните пари имат стойност нула, а истинските пари са златото и среброто, сигурно не бъркам много. Пари, давани срещу нулева лихва, са пари с добре прикрита нулева стойност. Казано по-просто, пари с нулева лихва са върхът на печатницата......
44
2
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
колко би драпал за тази шарена хартийка но за такива като тебе тя е недостижима
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
доларчето си е шарена хартийка без покритие и с всички сатанински и масонски символики , които печата частния федерален резерв -собственост на сатанистката изродска фамилия на родшилдови
42
1
 
8
 
! Отговори
Патилан за войните преди 12 години
В тази връзка ще припомним думите на един генерал-ракетчик от бившия СССР, който сега е бил в командировка в САЩ и при преминаването на една към друга ракетна база, до магистралата в Калифорния видял позната водонапорна кула. "Аз я знам - казал руският генерал на американците." "Това не е възможно, вие сте тук за първи път - се учудил американският му колега." "Познавам я, защото към нея у нас са насочени балистични ракети, които нищо не може да ги спре и кулата е топографският ориентир." "Защо? Тази кула е стара и въобще не работи." "Не става дума за кулата. Става дума за това, че под нея се намират две тектонични плочи и след удара по тях Тихият океан ще залее цяла Калифорния." !!!И накрая - последното. В началото на крупна ядрена агресия Русия си запази правото да използва ядрено оръжие срещу нападащата страна. За незабавно използване са готови 542 междуконтинентални балистични ракети. Това ще стане, даже ако САЩ изведат от строя всички пунктове за управление на руските ядрени сили. Именно загубата на връзка с центъра ще въведе в действие последния аргумент на руската триада - специалните ракети, които ще полетят от Изток на Запад и от запад на Изток автоматически, изстрелвайки от шахтите всичко, което е оцеляло. Ако Апокалипсисът е неизбежен, тогава ще бъде напълно безразлично дали американците могат да унищожат Русия 6 пъти, а тя САЩ - 5 пъти.
41
2
 
7
 
! Отговори
Патилан за войните преди 12 години
Ако войната е неизбежна, тогава ще бъде напълно безразлично дали американците могат да унищожат Русия 6 пъти, а тя САЩ - 5 пъти. Само за справка: да се унищожи в Калифорния водонапорната кула, под която се застъпват тектоничните плочи, е достатъчна само една от по-старото поколение тежка руска ракета "Сатана". След това Калифорния ще изчезне.Днес вече имаме по-нови ракети, "Булава" наследи от своя сухопътен предшественик - комплекса "Топол-М", възможността да прониква през всякаква противоракетна отбрана. Подводницата от проекта 955 ще може да ги изстрелва направо под дебелия арктически лед, разчупвайки го със своя корпус или със специален заряд, както правеха най-мощните съветски подводници от проекта - 941 Тайфун, като до последния момент не разкриват своето местоположение.На 19 март в Северодвинск руснаците заложиха и третия корпус на най-новата руска атомна стратегическа подводница от проекта Борей 955, чийто главен кораб "Юрий Долгоруки" влезе в строя още през 2007 г. Още по-важно е, че тези подводници са въоръжени с най-новите ракетни комплекси с морско базиране "Булава", които носят до 10 ядрени блока.Относни Топол-М. Достатъчно e руските Тополи да излязат от териториите на своите бази в районите на бойното патрулиране и вече нито един американски спътник за наблюдение не e в състояние да даде техните координати. За 24 часа движение "Топол" могат да изминат стотици километри в абсолютни пущинаци и да се маскират в очакване на команда за пуск. При това машините са автономни не само при движението си във всяко направление, но и при получаването на целта, като заповедта може да дойде или от спътник, или по закрити военни канали. Всичко това прави ракетните комплекси "Топол" свръхопасно оръжие, гарантиращо на страната-агресор, че нейните действия няма да останат безнаказани.Русия разполага с 663 пускови установки на балистични ракети с наземно базиране (СС-18, СС-19, СС-25, РС-12М), които са снабдени с 2183 бойни глави. Руските подводници имат 292 пускови шахти и 1592 бойни глави. Русия има на въоръжение и 78 стратегически бомбардировача (14 самолета Ту-160 и 64 - Ту-95), които могат да носят 624 бойни глави.Само една от по-старите Ядрени ракети"Сатана" на руснаците може да потопи цяла Калифорния......А Калифорния е колкото 10 Гърции!!!Тъпите янки май не си дават сметка за какво всъщност ще става дума в една ядрена война!!!!!!!!!!! Разцепването на земята ще е напълно възможно!!!
40
0
 
13
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Когато говорим за пари. Днешните пари са само една фикция, въздух под налягане, балон пред спукване, надут от лихвата. Лихвата е кражба, защото тя не е доход за извършена полезна работа, а възнаграждение за лентяйство. Лихвите не само са нетрудов доход, но преди всичко това са липсващите пари за заплати на работниците, за подобри условия на труд и т.н. Има разлика между истинските пари, основани на реалните стоки и днешната система, основана на лихвата. Не може да оприличава едната система, тази на истинските пари, изразена в реални стоки, с тази на лъжливите пари, които се намират в празните кратуни на банкерите и елита.
39
0
 
7
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Историята на пари познава: медни монети, дървени плочки, жетони за бензин, ваучери за храна, биткойн и какви ли не други измишльотини всички те с по-голяма стойност: от пресования памук с малко мастило по него наречено американски долар или евро.
38
0
 
9
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Поредната манипулативна статия......купувайте пресован памук с мастило...това набиват в главите на зомбираното стадо!
37
0
 
9
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
На фона на финансовата криза, която заплашва да обхване целия свят, инвестицията в злато осигурява изключително важна диверсификация на активите на инвеститорите. Във времена на криза златото блести особено силно.Кой луд би заменил 2 кг илюстровани хартийки-долари срещу 2 кг злато?То ако беше така защо през 1971 САЩ затвориха "златният прозорец" ?Защо, отказаха да разменят злато срещу долари (но не и да дават долари срещу злато) ? Защо, когато Германия поиска през 60-те години от САЩ да и замени доларите със злато, по официално декларираният курс, посланикът на САЩ изтърча към канцлера и му каза:" Не забравяйте че на изток е Съветската армия а между нея и вас са американските войски - така че хубаво си помислете дали искате да обърнете доларите в злато! ЗЛАТОТО си е извоювало през вековете правото да се нарича ПАРИ! - това е СТОКАТА която всички "искат да имат"; не се "разваля" със времето и е с оптимално съотношение цена /обем !!! Златото скоро ще стигне и до 5000 !!!
36
0
 
8
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Истини за златото!!! Първо парите не струват нищо, абсолютно нищо.Те са просто едни хартийки от който държавите печатат безкрайни количества когато им се поизчерпят.Зад тях не стоят златни резерви нито се гарантират с някакви банкови активи. Акциите - същите хартиики без покритие които фирмите печатат с цел да получат свежи пари срещу обещание за бъдещ девидент. Недвижима собственост - да в нея може да се живее но изисква постоянни разходи за поддръжка а и макар че е недвижима много природни явления могат да я изравнят със земята по всяко едно време. Златото било изкуствено надуто, балон....златото е реално разберете това! Когато имате една тройунция злато в ръцете си тя има стойност защото златото е рядък метал. Златото е ценно заради свойствата си като химичен елемент и се използва в цялата техническа и електронна промишленост където е незаменимо. Количествата злато на земята са ограничени и добива става все по труден и това още повече вдига цената. Разбира се, ценни са също и другите редки метали като молибдена, лития, мангана, среброто,платината, медта. Това е истинско и това има стойност, а не Уолстрийт хартийки наречени акции, облигации и ценни книжа които са ценни докато мошенниците по борсите казват че са ценни и спекулират с тях за собствени облаги. Сега се уплашиха, че обикновенните хора взеха да се усещат и да инвестират в злато и ценни метали и вече няма да им вървят напечатаните акции и облигации които имат стойност само като гориво за печката. Големия финансов срив който идва ще изстреля златото до нива 5000-6000. Малко живот остана на непотребните хартиийки...!
35
2
 
4
 
! Отговори
Долар преди 12 години
Съгласен съм с 34, казал си го много простичко и вярно. Много хора не разбират защо Пентагона има бюджет от 700 млрд. долара годишно (колкото БВП-то на нашата държавичка за 12 години), просто защото сигурността на е най-големия актив в днешния хаотичен свят. Пентагона е нищо повече от гаранция за долара и гаранция на останалите държави по света, че САЩ превантивно охраняват валутата си, която се използва от всички по целия свят.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А зад 11-те самолетоносача стоят 200 ракети СС-20 "Сатана" с по 10 ядрени бойни глави всяка, още 400 глави и 300 водородни бомби. ----------------- Разликата е, че след самолетоносача остават живи хора и пазар, а след водородната бомба идва краят на света. Затова самолетоносачите ще си вършат работата малко по малко, а водородните бомби така ще си ръждясат в сладовете. Самолетоносача е средство за изкарване на пари, а водородната бомба е средство да фалираш.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напротив, руснаците имат най- доброто машиностроене в света. Друг въпрос е, че не го използват за граждански цели. *** в Тула, ще ти хвръкне шапката.--------------- И от какво трябва да ми хвръкне шапката?
32
1
 
7
 
! Отговори
29,Ти с умен човек преди 12 години
За съжаление,малко хора се замислят защо в селското ни стопанство цари такъв хаос и защо се допусна да се стигне дотам,че дребните и средни собственици на земя се обезвериха - каквото произведат,*** им го обират, а полицията си пита ушите.Макар че,всички знаем,с *** държавата може да се справи много бързо.Целта е отчаяните хора да си продадат земята на безценица.Тогава,крупни земевладелци ще опашат имотите си с бодлива тел,ще се произвежда качествена реколта и ще я продават прескъпо!
31
1
 
2
 
! Отговори
Долар преди 12 години
Точно така агресивни писательо, след като нито една валута на света не е гарантирана със злато или друг банков актив, най-силна остава тази, която е гарантирана най-много тона водоизместимост (самолетоносачи), дула оръжие и склонност на собствения ти пазар да поема чужда продукция, т.е. склоност на останалите страни да получават ДОЛАРИ за продукцията, която изнасят към американските пазар.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доларът се качва, защото еврото започна седмицата с нова обезценка. Високият долар обаче ще доведе до нови фалити в САЩ.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като не си струва инвестицията в злато ,защо най богатите хора си държат авоарите в швейцарски франкове обезпечени със златно покритие в швейцарски банки истинска стойност има само замеделската земя ,не си продавайте земята ,идва световен глад ,Ванга позна ,че водата и храната ,ще бъдат по скъпи от злато задава се повсеместна суша даже пише по вестниците ,че след нова година се очаква режим на водата
28
2
 
7
 
! Отговори
Пак 24 До Долар преди 12 години
Естествено, че не пише бе, нали това се опитвам да ти кажа... Еврото, както и долара, както и лева, както и още сума ти валути, са т.нар. "fiat money" - едни балони без никакво покритие. Защото не можеш да даваш заеми, които обезпечаваш с въздух, който после преструктурираш в пръдня, т.е. пак въздух.И не смятам да пиша повече. Ако си ме разбрал, ок! Ако не, съжалявам за моето изгубено време!