Китайски писатели съдят Apple за авторски права

Авторите се оплакват, че електронните им книги се продават незаконно
Обновена: 9 яну 2012 14:52 | 9 яну 2012 11:16, Миглена Иванова
10
Китайски писатели съдят Apple за авторски права
Снимка: Reuters

Китайските власти наскоро допуснаха за разглеждане няколко съдебни иска срещу калифорнийската компания Apple, в които авторите се оплакват, че електронните им книги се продават и съхраняват от Apple незаконно и без разрешение. Това нарушава авторските права на авторите, а те губят потенциални огромни приходи. Книгите е можело да бъдат изтегляни от книжарницата на компанията, която е печелила автоматично по 30 на сто от продажбите.

Официалният представител на авторското сдружение Бей Джъчън определи бизнес практиките на Apple като „чиста кражба“ и посочи в същата част на обвинението, че компанията от Купертино вече е била помолена да предостави сертификати за авторските права за продаваните продукти. Apple обаче, (противно на обичайната практика) директно е отхвърлила тази молба.

„Около 20 млн. души в Китай използват продукти на Apple, както и онлайн магазина App Store, но много от тях дори не знаят, че тук се предлагат нелегални копия на книги", критикува Бай и подчертава, че с тези предполагаеми продажби авторите реализират милионни загуби за авторите.

Засега жалбите само са били приети. В момента става дума за 37 произведения, с цена на иска на 1,8 млн. долара.

През март 2011 г. Baidu, най-голямата търсачка на Китай, бе принудена след бурни протести да изтрие 2,8 млн. нелегално продавани литературни творби.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: appleелектронни книги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
TDC преди 12 години
I came, I read this atrclie, I conquered.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да им съдерат задниците.
4
2
 
3
 
! Отговори
До Мариян преди 12 години
"НаблюдателЕЕ" по това време още спи, нали е "американско зомби". Всъщност, като се събуди, да каже къде живее: Бермудски триъгълник, Дивия запад или Ябълковата долина; а може би на острова Бикини???
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китайците пък от своя страна нищо не копират. Нито стоки на АДИДАС, нито на други компании.
2
5
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
За развалената ябълка е традиция да използва нелоялни търговски практики, към доставчици, партньори, клиенти и конкуренти. Продуктите им са добри, но алчността и арогантността им е отвратителна и ще ги закопае в дългосрочен план.
1
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобщо не ме изненадва иска на китайците. Епъл са баснословни крадци още от създаването си. Една от немалкото компании направили милиарди на чужд гръб, но пък най-претенциозната.