Бизнесът предупреждава за нови фалити заради скъпите горива

Автобусните фирми залагат второ увеличение на цените за февруари
Обновена: 23 фев 2012 14:40 | 23 фев 2012 11:47,
78
Бизнесът предупреждава за нови фалити заради скъпите горива
Снимка: Булфото

Рязкото поскъпване на горивата през февруари създава сериозни опасности за секторите, които са най-силно зависими от тях. То поражда опасност от поскъпване на услугите и последващи фалити, ако цените продължат да се движат нагоре.

Това обявиха в сутрешния блок на БНТ Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите и Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

От началото на февруари се е наложило компаниите за автобусни превози да вдигнат цените на билетите, но след поскъпването на дизела от миналата седмица със сигурност ще има нови корекции - средно с 1-1,50 лв. в зависимост от дестинациите за превозите, обясни Столарски.

Хората от транспортния бранш изразяват сериозните си притеснения и от факта, че заради поскъпването на горивата немалко фирми ще преминат в сивия сектор, което допълнително ще утежни работата на законно работещите.

Подобна ситуация на извънреден скок в цените на горивата се получи и в началото на миналата година, когато държавата се намеси, като поиска временен мораториум.

Според Миролюб Столарски държавата дори вече е закъсняла с подобна намеса в полза на бизнеса. Като пример за държавна намеса той посочи Австрия, където транспортните компании временно са освободени от държавни пътни такси.

От името на хлебопроизводителите Мария Кукушева посочи, че сред колегите й настъпва видима паника заради нарасналите разходи. Производителите със сигурност в скоро време ще прибегнат до увеличение в цената на хляба, но Кукушева отказа да прогнозира процента на това поскъпване.

Тя припомни, че цената на дизела се е удвоила от 2003 г. досега, докато хлябът е запазил стойностите си от 1989 г.

Браншът отдавна изпитва затруднения, балансирайки между ниската покупателна способност на потребителите и растящите разходи за производството, посочи Кукушева.

Сериозни опасения от поскъпването на течните горива и предстоящото уверичение на природния газ изразиха пред Investor.bg и от асоциацията на зърнопроизводителите.

Председателят на съюза Ангел Вукадинов обясни, че заради очакваното поскъпване на газа стопаните прогнозират пореден скок в цените на азотните торове, което успоредно с скъпия дизел ще повиши разходите за пролетната сеитба.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
35
 
! Отговори
Пресцентър на ГЕРБ преди 12 години
На който са му скъпи горивата да си отпусне бонус. Пари ИМА, действайте!
11
0
 
45
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 12 години
Чудя се дали това поскъпване не е свързано с намалелия фискален резерв и предстоящите големи плащания по външния дълг. Имайки предвид, че 50% от цената на горивото са данък и акцизи.... Ако наистина това е причината, то това повишение прилича на изцеждане на последните капки кръв от умиращ човек....
10
2
 
20
 
! Отговори
... преди 12 години
И после Лукойл пак ще се оплакват, че работят на загуба. ...
9
24
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 12 години
По Великден "бедните" българи пак ще напълнят резервоарите със "скъпите" горива и ще хукнат по курортите в България и чужбина да харчат пари. Лицемери.
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Масови протецти трябва и не само заради високите цени на горивата, а най-вече заради ниското заплащане. Цените на стоки и услуги са ни същите, а даже и по-високи от тези в западна Европа, а заплатите са в пъти, пъти по-ниски. Цяла Европа ни се присмива как седим и си търпим и мълчим. Стига вече!!! Време е да се вдигне цялата страна. Време е за масови протести!!!
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С всеки изминал ден затъваме ама стабилно затъваме. Такова затъване и в африка няма...
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Словения дизела в момента е 1.324 евро=2.59 лв. Извода си го направете сами.
5
0
 
45
 
! Отговори
$ преди 12 години
Цените растат, доходите замразени, автобусите с по-високи цени, влаковете спират. Тази държава функционира ли? Май само с бонусите няма проблеми.
4
0
 
50
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Тя припомни, че цената на дизела се е удвоила от 2003 г. досега, докато хлябът е запазил стойностите си от 1989 г.Глупости, '89-та хлябът беше 30-35 стотинки, сега гони 1 лв...
3
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХОРАТА ФАЛИРАТ,МИЗЕРСТВАТ,ЧУДЯТ СЕ КАК ДА СИ НАХРАНЯТ ДЕЦАТА,ЛИШАВАТ СЕ ОТ ТОПЛИНА А БАСТУНИТЕ ОТ ГЕРБ ПРОКАРВАТ САМО ЛОБИСТКИ ЗАКОНИ И СИ РАЗДАВАТ БОНУСИ,БОНУСИ ЗАЩОТО СА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ АМА В КРАДЕНЕТО И САМОУБИВАНЕТО
2
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Молотовки бе , като в Гърция .
1
1
 
4
 
! Отговори
Комбина преди 12 години
'секви комбинации са възможни.