10 мита за батака в еврозоната

Гърция не е малка, а Меркози далеч не е толкова сигурен тандем
Обновена: 27 фев 2012 14:50 | 27 фев 2012 12:33, Бойчо Попов
18
10 мита за батака в еврозоната
Меркел никога не е харесвала твърде много Саркози и неговия стил. Снимка: Ройтерс

Страните от еврозоната сякаш са готови да преживеят години на надежда и страдания, вместо да решат проблемите си по радикален начин, който да позволи на Гърция да напусне еврозоната по относително контролиран начин. Въпреки поредицата споразумения все пак на масата има още подобни опции.

Да се прибегне до тях сякаш е по-скоро въпрос на време, пише в коментар за MarketWatch Дейвид Марш. За да обясни по-добре ситуацията и да ни подготви за подобен сценарий, той показва 10 мита за бъдещето на еврозоната, които всъщност изискват тя да се разпадне.

1. Гърция е малка държава

Разбира се, всеки знае, че Гърция съставлява едва 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната (и продължава да се свива). Затова мнозина остават изненадани, че тя всъщност е осмата по големина икономика в 17-членната еврозона и че се равнява на 2/3 от икономиката на Белгия.

Девет от държавите в еврозоната – Кипър, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Малта, Португалия, Словакия и Словения, имат по-малки икономики. Това дава известен отговор на въпроса защо лидерите на еврозоната не са избрали радикалния подход за решаване на проблемите.

2. Ангела Меркел подкрепя преизбирането на Никола Саркози

Всъщност това твърдение е доста нелогично. Меркел никога не е харесвала твърде много Саркози и неговия стил. Тя обаче се справя с това и всъщност който и да е силният в Париж, Германия и Франция ще успяват да имат някаква обща позиция.

Единствената причина, поради която Меркел се меси открито в битката за Елисейския дворец, е желанието й да покаже на електората в Германия, че е загрижена за бъдещето на Европа.

Наблягането на последователността на проевропейските политики печели на Меркел гласове в Германия и заглушава опозицията. Политиката е локална – всичко останало идва на втори план. 

3. Ако Саркози спечели, Франция и Германия ще бъдат обединени в борбата срещу кризата.

Това няма как да бъде вярно с оглед призива на Саркози за референдум по въпросите на фискалния пакт. През последните 60 години Франция всячески е отказвала да прехвърли суверенитет по бюджетни въпроси на европейските институции. Особено по такива, предлагани от Германия.

Ако Саркози спечели, то той по всяка вероятност ще заеме позиция, която да се противопостави на исканията на Германия за ограничаване на фискалната свобода.

Останалите седем мита четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
бири преди 12 години
КЪМ СИБИР ,ХОДОМ МАРРРШ !!!
14
1
 
1
 
! Отговори
Манол Александров преди 12 години
Решението за възраждането на Европа е само едно ! И то се нарича ХРИСТИЯНСТВО ! Ценостите на християнското учение ще възродят този континент ! Всички европейски лидери трябва да го разберат !
13
0
 
2
 
! Отговори
Манол Александров преди 12 години
Европа не е първа световна сила. Тя дори не е втора , дори не е трета. Това , че долара е по-ефтин от еврото нищо не значи. Ами паунда ? За съжаление Европа отстъпва от завоювяни територии и това ще я прави по- слаба. Липсата на истински цености и настъпващия ИСЛЯМ дърпатк целия континент надолу !
12
7
 
13
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Европейският съюз се разпада,еврото се срина --Пишеш глупости. От създаването на еврото: 1. доларът се обезцени спрямо еврото, 2. еврото с всяка изминала година избутва долара като световна валута.Еврото триумфира и е валутата на най-голямата икономика в света. Въпрос на време е да стане световната резерва валута.
11
3
 
8
 
! Отговори
не е мит преди 12 години
Гърция наистина е малка икономика и съставлява едва 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната, и продължава да се свива. Сега е в контролиран фалит, но дори да фалират неконтролирано, нищо особено няма да се случи - прекалено са малки спрямо икономиката на ЕС, която е най-голямата в света.Не е мит, гърците наистина нямат тежест в икономиката.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейският съюз се разпада,еврото се срина и за това предупреждаваха не политиците или банкерите,а обикновените граждани на този според тях измислен съюз и забележете преди наймалко пет години!А гърците,ядоха и пиха на аванта,но с това ще си останат.
9
6
 
17
 
! Отговори
Човечко до 11 и др. преди 12 години
единайсти, посещавал ли си Гърция? Питаш каква икономика имат. Вярно, икономиката им не е базирана на производството на нови технологии или на производства с висока принадена стойност, но поне е работеща. Корабоплаване, туризъм, селско стопанство, лека промишленост, като шивашката им промишленост работи предимно за износ в европейските държави и UK. Да не забравяме и развития им банков сектор. Сам можеш да си направиш приблизителна сметка колко от нашите пари са в гръцки банки.
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
....Гърция съставлява едва 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната (и продължава да се свива). Затова мнозина остават изненадани, че тя всъщност е осмата по големина икономика в 17-членната еврозона и че се равнява на 2/3 от икономиката на Белгия...Ето това еоще един балон за гърците -- каква икономика имат, какво точно произвеждат, освен да си раздават 13-14-15 заплата, бонуси и подобни! така и правят измислен БВП!!!
7
5
 
8
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Вместо да вярвате на лъжите им колко богати били запада ето погледнете тук да се убедите сами.Най отгоре заема на Фр 1735 милиарда евро,а после заема на глава 26,523
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
видяхме сметката и на ЕС, да се готвят НАТО и САЩ
5
4
 
22
 
! Отговори
до 1 и 3 преди 12 години
Проблемът им не е че нямат какво да ядат, а че стандартът с който, са свикнали се свлича стремглаво надолу, и занапред се очертава да е все така. А това е по-страшно, отколкото да си в постоянна мизерия, въпреки че африканците мечтаят за техния живот...
4
15
 
40
 
! Отговори
2 преди 12 години
2, Ти какво очакваше? Германците и французите да ти вършат работата и накрая да ти платят за това "удоволствие"?Българите 22 години избират най-големите *** да ги управляват, мързи ги да работят, повечето са *** чалгари с основно образование, ама иначе по-претенции сме N1 в целия свят.
3
5
 
6
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Меркел подкрепя сарко защото са от една партия и ще имат мнозинство в Брюксел където се вземат 80% от решенията на всяка държава.Вчера на срещата на G20 в мексико,не са решили нищо защото Германия отказва да вземат заем за ES kato garanciq 1000 милиарда долара,а без тази гаранция БРИK (Русия,Бразилия,Китай,Индия и UАР) не дават пари на МВФ за ЕС
2
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-големият мит е,че ще цъфнем и ще вържем ако напуснем ЕС и отидем в Севеноазиатския съюз.Накъдето ни бутат разни другари(от различни партийки и движения).
1
10
 
44
 
! Отговори
Българин преди 12 години
А най-големият мит е КОЛКО Е ЛОШО В ЕВРОЗОНАТА,И КОЛКО ГОЛЕЕЕЕЕМИ ПРОБЛЕМИ НИ ДЕБНАТ ОТ ВСЕКИ ЪГЪЛ!Това го кажете на върволиците бежанци,които напират към Европа,тръгнали от Азия и Африка!