Губещият победител Софи Маринова

Комбинацията циганка и попфолк поляризира мненията
Обновена: 2 мар 2012 14:53 | 2 мар 2012 11:21,
656
Губещият победител Софи Маринова
Няма да свърши света с участието на Софи Маринова на Евровизия. Снимка: Булфото

Тази година България ще бъде представена на Евровизия в Баку от Софи Маринова и песента "Love Unlimited".

Изборът вече раздели голяма част от българите, които все още се интересуват от този конкурс. Това е нормално, макар че сред коментарите присъстват и нападки на расова основа.

За първи път победителят в българската Евровизия дава повод за оценки и коментари, които надхвърлят чисто музикалните.

Комбинацията между циганка (така се определя самата певица и моля разни организации да не ни обвиняват в някакъв расизъм) и попфолк певица е достатъчен да се излее много негативизъм. Въпреки че никой не отрича нейните качества като изпълнител.

В следващите месеци Софи Маринова ще трябва да работи в една среда, в каквато нито един участник досега не е попадал.

Минусите от първото място на Софи ще са изключително и само за нея. Докато не утихне интересът от българския финал, на нея ще й се налага да обяснява, че няма нищо лошо и не се срамува от произхода си. Нещо, което го е казвала много пъти. Всъщност тя няма от какво толкова да се срамува, защото ако има честен изпълнител пред феновете си, това е именно тя.За 15 години на сцената не е изпяла една песен, от която да се срамува. Не се притесни от любовната сапунка с роднински произход. За бившия си любовник Дачо, който е син на бившия й мъж Петър, излезе и обяви кратко и ясно "Обичам го!".

Може би най-неприятният скандал за нея бе, когато я изловиха да пуска SMS-и в риалити шоу срещу колегите си. Регламентът го позволяваше, със сигурност всички тогава са го правили, но продуцентите на шоуто решиха да разкрият именно нея. Защото е лесно, правят си PR на предаването, пък и циганин и измама вървят ръка за ръка в нашето съзнание.

Но в същото време едва ли някой може да се похвали, че е видял Софи Маринова да пренася кабели, да проси, да краде или пък да се прикачи към някой електропровод, за да си "пусне" безплатен ток.

Още по темата
Напротив, тя е болезнено откровена, не претендира, че е завършила Харвард и изкарва парите с гласа си. Не блести в интервютата, някои от изказванията й могат да се определят като простовати, но в Баку тя ще пее, а няма да отговаря на местния Ники Кънчев в "Стани богат".

Поведението й не е лицемерно, което е далеч по-добре от това на някои нейни колеги, които се изживяват като големи капацитети, последна инстанция за всичко, а като ги питаш за автора на последната прочетена книга, в 90% от случаите са намесени имената на Паулу Коелю и Хорхе Букай.

От друга страна изборът на Софи трябва да затвори устата на някои т. нар. ромски лидери, които през годините ни проглушиха ушите как едва ли не се извършва геноцид срещу циганите, ксенофобията нараствала и т.н.

Разбираме, че трябва да усвояват пари отвън и ако признаят, че са интегрирани, ще секне далаверата. Да, срещу крадци, тарикати, дерибействащи милионери недоволство винаги ще има, където трябва и съдът да се намесва. Но победата показва, че расизъм няма.

Другият положителен факт е, че независимо от нашите си дрънканици няма да се случи нищо лошо. Изявата на Софи Маринова в Баку просто е поредната, догодина друг. Ако влезе на финала - хубаво, ако не - ще стане поредният ни изпълнител в това положение.

Свикнахме на този конкурс да сме сред губещите и това не е заради певците, а заради отношението към Евровизия и авторите на парчета, които всяка година ни показват, че може и да е по-зле.

Готов съм да споря с всеки, който твърди, че на тазгодишното издание има такова парче, за което с ръка на сърцето да признаем, че може да направи някакъв фурор в Азербайджан. Формула за хит на Евровизия няма, но пък и нашите песни са едни кахърни, направени сякаш последния момент. Певците също ги представят по един скучен, на моменти и комичен начин, с минимум усилия и средства. Няма как да те грабне нищо.

Може би не трябва и да изискваме, тъй като този конкурс не е в приоритетите на държавата. Голяма част от участниците в предишни години дори са давали собствени средства, за да се представят с една идея по-добре от замисленото.

Аз лично съм доволен, че на финала ще бъде Софи Маринова, най-вече заради част от нейните изказвания, след като стана победителка. Тя заяви, че това е връх в нейната кариера, което означава, че няма да подходи пренебрежително.

Съмнява ме при неуспех да почне да се оправдава със световното положение, икономическата криза, десния крак на Анджелина Джоли и политиката на конкурса. Естествено, че политика има - печелят тези, за които този конкурс е важен като имидж, искат да го организират и в крайна сметка искат да вземат парите на туристи и спонсори. През годините ние сме показали, че това не ни интересува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


656
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
555
0
 
0
 
! Отговори
rosaliyana преди 11 години
Незнам но за мен песента си беше уникал за фолк певица е грешката е ,че не е популярна на вън в др.страни и каквито и препятствия да е имала по скоро и най известния певец или певица да отидат когато се стигне до крайния финал нас българите не на допускат защото играта е в политиката по скоро :D .....?
554
0
 
0
 
! Отговори
barii patsev преди 11 години
tovaepevica neeinteresno kakvae po nacionalnos otbalgariae i pee za balgaria vse oshteli ima v tazi strana omraza kam malcistvata kraino vremee tova da prestane vdrugite darjavi vsicki sa bulgari shtom sa ot bulgaria ivseki iska da cue bulgarska resh
553
1
 
0
 
! Отговори
М-р Х преди 11 години
Може да няма такова парче, което да не е хит, но точон това е пълен провал. сифото трябавше да разбера още след първия сандал, че не бива да се явява на този конкурс. Въобещ не очаквам да прескочи първия кръг. Освен ако не разчита на гласовете на тамошните ***. И нес мятам че *** е обидно понятие - първо защото голяма част от тях се определят сами за такива, вотро защото те не идват от римската империя, ами от Индия и ИРан, трето защото тъкмо Великите сили им викат джипсита т.е. ***.
552
1
 
2
 
! Отговори
М-р Х преди 11 години
Не знам дали някой видя:а - как се беше облякала - точон като *** -шаарено-кичодно, цвята с цяват не си кореспондираха.б - слушахет ли какво се пее - то не бе ***, то не бе арабски, то не бе персийски. Никой няма да се сети че тази жена представлява БЪЛГАРИЯ.в - около нея постоянно има скандали.г - Когато на европееца му кажеш, че една страна се представлява от ***(ром) предвид всичок което знае за тях той ще си помисли "пропаднала страна".
551
1
 
2
 
! Отговори
М-р Х преди 11 години
първо песента не бе хубава - имаше поне десет по-добри. Тази на светльо, нази на десислава, както и на няколок по-млади изпълнители. Лично аз останах с впечатлението че вота е манипулиран. Това не е особено трудно. Нек приемем че Слави трифонов е раздал на бенда 10 000 ваучера по 20 лева да чъкат само за нея - моментално става първа. Навремето пет-шест класа(по-малко от 200 души) избраах своя учител в 20-цата на най-велките българи. За какво говорим. ?
550
2
 
2
 
! Отговори
2 преди 11 години
алооо админа ,защо триеш отрицателните коментари и оставяш само любителите на кючека да точат лиги.Софи може да вие ...а не да пее-хайде и едно отрицателно мнение.Не харесвам виещи и заплеснати от простотия фолк идоли..
549
2
 
0
 
! Отговори
Китайка преди 12 години
Азербайджан има територии, принадлежащи към Европа, а ходилите там знаят, че ние сме азиатци, сравнени с тях.
548
3
 
7
 
! Отговори
Горан преди 12 години
Номер 633 и номер 1 не са прави :) :)Най-малкото защото или не са чули песента или я оценяват предубедено!Хора, толкова ли е трудно да кажете БРАВО на една талантлива българка, каквато безспорно е *** Софи Маринова. Казвате, че тя не е българка, а вие българи ли сте!ГоранGoran.blog.bg
547
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 1 е прав! РЕЗИЛ!
546
5
 
3
 
! Отговори
EBEM ti EVROVIZIATA преди 12 години
kva e taia evrovizia v Azarbedjan,tva e po skoro Kitai otkolkoto evropa ,da *** vashta mama evreisko-siganska.
545
3
 
5
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Демократичен цивилизационен избор -- ***, естествено!
544
0
 
7
 
! Отговори
Горан преди 12 години
Емигрант,Хубаво си го казал :) Само едно уточнение - Поли Генова също може да пее и то много добре. Слушал съм я на живо - много е добра. Виж "човека вълк" - Красимир Аврамов беше позор, за всички ни. Goran.blog.bg
543
6
 
10
 
! Отговори
Дими преди 12 години
Много е тъжно и страшно, че българите често сами градим двойни стандарти!Когато генерал Б. Борисов говори, че речникът му е беден, защото родителите му не са можели да му осигурят елитно образование, мнозинството му ръкопляска, когато Софи Маринова каже същото я освиркват?!?! Е, това ако не е двоен стандарт, здраве му кажи! На мнозинството му изнася да обвинява Софи Маринова, че е *** - това че има прекрасен глас и осигурява десетина стипендии за талантливи момичета го пропускаме.
542
3
 
8
 
! Отговори
Аз Азов преди 12 години
Четох, четох, четох....какъв ужас струи от писанията на много хора......хареса ми само едно изказване....Софи е ***, а ни......, дали сме българи....!?
541
6
 
25
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
в тази жена аз виждам повече патриотизъм, отколкото в повечето "истински българи", които умеят само да критикуват. Щом явяването на Софи Маринова е такъв проблем, защо, за Бога, не гласувахте за някой "чист българин с поредната поп-песен". Защо Миро, Поли Генова и най-вече Краси Аврамов и Йоанна от Дийп Зоун не успяха да доведат Евровизия в България - защото не могат да пеят на живо! За първи път България избра изпълнител, който може да пее на живо (не да вие, а да пее ;) ). Желая успех на Софи!
540
2
 
9
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
искам да задам най-елементарен въпрос към всички недоволни - коя песен заслуваваше да спечели, към кой изпълнител нямаше да бъдат отправени нападки?! Десислава би била "оплюта", защото също е представител на поп-фолка; Цецо Елвисът би бил недодялан циркаджия без гласови данни; Светльо би бил прекалено нестандартен;а всички останали може би не биха се харесали на претенциозното европейско ухо, защото или вият, или песните им не са "нищо особено"; защото са или прекалено бавни, или прекалено бързи
539
5
 
15
 
! Отговори
Горан преди 12 години
Убеден съм, че Софи Маринова с песента си ще се пребори за финал в Баку доказвайки на всички доброжелатели и националисти, че напълно заслужено е спечелила конкурса!За мен е радост и чест, че тя ще ни представя защото Софи Маринова е съвсем истинска, жива и непрестанно развиваща се. ГоранGoran.blog.bg
538
3
 
5
 
! Отговори
Питащият преди 12 години
Тя ще се хареса на домакините. За случаят изборът на певица е добър, но за песента не знам. Софи е свястна, но имаме къде по-добри и български певци.
537
8
 
8
 
! Отговори
Четник преди 12 години
От година на година,все ,,ПО-ДОБЪР И ПРОСЛАВЯЩ БЪЛГАРСКОТО ПЕВЧЕСКО МАЙСТОРСТВО"избор!Утехата е че ,много хора в Европа ще разберат на какъв ТЕРОР сме подложени.
536
5
 
2
 
! Отговори
Неутрално преди 12 години
Проблемът на Софи Маринова е, че на полуфинала на конкурса на Евровизия ще бъде избирана предимно от българите в чужбина. Тях не ги интересува какви сметки си прави властта за след една година, внушавайки, където и комуто трябва, че Софи Маринова трябва да бъде лицето на България в този конкурс.

Спонсорирани публикации