Българският IT-пазар отчита спад от 25% в приходите

Дистрибуторът на IT продукти Асбис е скептичен и за 2012 г.
Обновена: 15 мар 2012 15:07 | 15 мар 2012 14:50, Бойчо Попов
10
Българският IT-пазар отчита спад от 25% в приходите
Според Асбис българският IT пазар ще спадне и през 2012 г. с поне 15% Снимка: Булфото

След като в средата на февруари анализаторската компания IDC посочи в свое изследване, че за 2011 г. РС пазарът в България се е сринал с 16,6% и е паднал дори под нивата на 2007 г., днес негативни данни представи и дистрибуторът на IT продукти Асбис България.

Според дистрибутора в рамките на 2011 година IT пазарът отчита спад от 25% в приходите от продажби, като при лаптопите той е по-голям, отколкото за десктоп машините. Докато при преносимите компютри се наблюдава спад в средната цена, то за настолните машини се наблюдава лек ръст.

„Лаптопите се превръщат в заместител на десктоп компютрите, а потребителите купуват настолно PC, когато търсят нишов продукт със силни параметри (за гейминг, професионална графична работа, проектиране и др.). Тази специализация, комбинирана с недостига на твърди дискове в последното тримесечие, увеличава средната цена на десктоп-машините,“ обясни генералният мениджър на „Асбис България“ Мартин Караколев, цитиран в прессъобщение на компанията.

Въпреки че таблетите все по-често се определят като заплаха за лаптопите, дистрибуторът не вижда ясно изразена такава вълна. Таблетите наистина правят между 6 и 10% от общия PC пазар. Цифрата не е точна, тъй като все още няма официална статистика от повечето вносители. Но този ръст е реализиран по-скоро за сметка на нетбуците, които вече държат само 11% от пазара за сметка на 17% през 2010 г. Тази тенденция показва, че за момента таблетът е по-скоро допълнителен екран към лаптопа, смятат от „Асбис“.

Компанията остава по-скоро скептична за новата година.

„Очакваме спад от поне 15% в IT-сектора у нас и през 2012 година. Това се дължи на все още консервативното потребление, както от страна на компаниите, така и от крайните потребители“, заяви Мартин Караколев.

Дистрибуторът отчита оборот от 52 млн. лв. за 2011 година. Сумата е нараснала с 10% спрямо предходната година, а компанията е увеличила с 30% пазарния си дял при продажбата на лаптопи у нас, стана ясно още при представянето на годишните финансови резултати.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Злобен, заблуден, завистлив ***!!!:)
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до N1:Заблудил си се бе чайник! Свил се е пазара на компютърна техника. IT - то си е ОК даже има дефицит на специалисти!Ама и журналистите са толкова грамотни...
5
0
 
6
 
! Отговори
PCSTORE преди 12 години
Продавам компютри но да си кажа откакто станаха тия наводнения и цените на хардовете подскочиха в пъти компютър с нов хард диск не съм успял да продам все още.Дори на новите конфигуравции хората се съгласяват на 2-ра употреба дискове. Докато цените на новите дискове са все така ненормално високи секторът ще бъде в криза. В момента 1 читав комп 2-ра употреба е по ефтин от 1 нов хард диск.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази легенда за "наводнен завод за дискове" могат само вносителите да си я разказват. Истината е, че им паднаха бройката продажби и искат да избият с високи цени. Да се радват, че българите дават мило и драго за децата си, инак един компютър няма да продадат.
3
2
 
5
 
! Отговори
ОГИ преди 12 години
Такъв дето гледа как цивилизованите западняци и американци се разхождат с обувките в къщата си.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1, и ти, както и мозъка писал статията, не правите разлика между PC пазар и IT сектор. Как точно по-малкия брой продажби на лаптопи, таблети и шитс конкретно в България касае работата и заплатата на един програмист примерно?
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са сега IT-тата дето ревяха "аз взимам по-4000-5000лв и не ми пука за икономиката в тая *** държава", ще трябва да се преквалифицират!!!

Спонсорирани публикации