Яйцата в ЕС с рекоредн скок през март на годишна база

Средностатистически са с над 75% по-скъпи от преди година
Обновена: 6 апр 2012 14:50 | 6 апр 2012 09:53, Бойчо Попов
27
Яйцата в ЕС с рекоредн скок през март на годишна база
Сергия със скъпи яйца в Будапеща. Снимка: Reuters

На паркинга на супермаркет в малкия полски град Богатиня Дагмар Беркова внимателно зарежда колата си, за да се върне обратно в Чешката република. Нейният скъпоценен товар: пет дузини яйца.

Великден чука на вратата и цените на яйцата се повишат традиционно през февруари и март, пише в свой анализ Wall Street Journal. В допълнение идват и по-строгите изисквания на Европейския съюз за птичите ферми. Пилета, граждани на ЕС, имат нужда от повече пространство в клетките си. Това радва пилето, но може да качи цената му.

И така, жителите на Централна и Източна Европа си проправят път през границата, за да купуват по евтини яйца в чужбина. Или пък сами си купуват носачки, за да си гарантират доставката на евтини яйца. 

Цените се удвоиха

„Подготвяме се за празника“, казва Беркова, 42-годишна аптекарка. В Полша яйцата струват с 40% по-малко отколкото в съседна Чехия, казва тя. Двайсет яйца Беркова ще занесе на майка си, останалите са предназначени за Великден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


27
Още по темата: цена на яйцата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
SKORO BANKITE SHE PREDLAGAT OPCIA KREDIT NAPAZARUVAISI.A IACATA AKO SKO4AT OSHTE MOJE DA JI ZIMAME I OT ZALOJNI KUSHTI VE4E.OT TAIA MIZERIA BULGARIA E RAZGLEJDAM SAMO NA SNIMKI
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne vi karam da kypyvate bre ,kato sa skapi .za men nesa po levche da stanat vse mi e toia
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обречен народ сме това на нищо не прилича да аживееш в държава АБСУРДИСТАН управляванаот мутри това го няма никъде по света
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И без петел съмва братя! Така че и Велик ден може да мине без яйца! Бойкот на яйца и всичко за една седмица и всичко си идва на мястото! Само една седмица! Но трябва всички да не купуват. Няма картели, няма споразумения! Нека хвърлят, нека губят и те!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес в ЛИДЛ --в Италия ,10 броя са 1,09 евро . Размер М Не са мърдали в цената поне от 2 години Вчера в Карефур видях 30 броя за 3 евро .Явно италианците са по бедни от българите .
20
1
 
7
 
! Отговори
марти преди 12 години
Днес,в Германия,в магазин от веригата Лидъл,една *** от 10 яйца,размер М е с цена от...1,09 евро!!!Така,че незнам в коя Европа се покачват цените,но е сигурно,че това не е...в нормалната,стара Европа!!!
19
2
 
3
 
! Отговори
VESHIN преди 12 години
DNES V PARIS 10 IAICA STRUVAT 1.15 EVRO
18
1
 
5
 
! Отговори
Нямам думи преди 12 години
За бога братя, не купувайте. Чудех се дали да коментирам въобще безобразията които стават в България вече 22 години. Идва празник - цените нагоре. Ниски доходи, високи цени. То не бяха червени, сини, жълти, мартенички - всички *** до един. Никой не мисли за редовия българин. Идеята за емиграция все повече ме влече / всички приятели са в чужбина /. Лъч светлина няма тук...........
17
2
 
4
 
! Отговори
meriiiiiiiii преди 12 години
Dnes-Valencia.V lIDL 12br.=1.09evro !!!!!!!!!!!!!!!!!
16
3
 
1
 
! Отговори
Лондон преди 12 години
Две седмоци преди Велик ден скочиха с 25 % - от 1.56 паунда за дузина на 2.10
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Онзи ден видях, че са докарали във Фантастико ужасно много яйца. Вчера минах пак от там и бяха купени само няколко кори от по 30, на цена около 8-9 лева. Аз лично няма да си купя, не ми се кара салмонела, а и не желая да пълня джобовете на търговците.
14
2
 
3
 
! Отговори
de преди 12 години
Днес-Mюнхен .В Лидл 10 яйца=1.09 евро !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
2
 
2
 
! Отговори
qwrqwasdsd преди 12 години
2 evro 20 qica, 4vera gi vzeh, M razmer.
12
1
 
5
 
! Отговори
Да, ама не преди 12 години
Снимката е от унгарски пазар с унгарски цени /tojas=яйце/. 1 унг.форинт =0,0066 лв. /курс БНБ/. т.е. равностойността в левове е съответно 31ст., 32 ст. и 34 ст. за яйце. Но...но минималната работна заплата в Унгария е 295,63 евро. БГ минималната работна заплата е 138,05 евро.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако България беше извън ЕС скокът на цените на яйцата въобще нямаше да е рекорден за ЕС.Но, да сте мислили като сте ни приемали.
10
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са пълни глупости!Аз живея и работя в Испания,децата са ни във Франция,имаме приятели и в Белгия,в Германия и Норвегия,никъде не са увеличени,има други продукти,но специално яйцата или агнешкото няма такова нещо!Това е само в ***,пардон Циганейшън!Българи извинете ме че пиша така ,но всички тук сме потресени от безобразията които стават в страната ни!
9
1
 
8
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Богатите в чужбина, бедните по селата! Търговците, производителите и чиновниците (дето им дават народни пари като доплащане и цената пак стига 50 ст.) да ги мътят до и след Великден! Всеки който вдига цените и те надвишават средноевропейските да си спомни, че унас доходите са 1000% по-малки (250 Евро а не 2500) и да искат хората няма как да купят!Да ги прмдават на милионерите!
8
3
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Там където могат да си позволят "зеле" като направите цената на "зелето" колкото "свинското" "зелето" ще се купува колкото "свинското" т.е. НЯМА ДА СЕ КУПУВА. Голямо връткане по медиите но никой не ви обръща внимание. "Като нямате пари за яйца купете си шоколадови!", "Като нямате за козунак купете си торта. С това мислене ще стигенет където и Мария Антоанета. Празникът е за почит и припомняне не за ПЛЮСКАНЕ!
7
3
 
7
 
! Отговори
revljo преди 12 години
GOLEMI GLUPOSTI JAICATA NE SA VDIGNATI STIGA ZAMAIVAITE HORATA VDIGAT GI SAMO VAV BG
6
1
 
5
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Докато доходите не са средностатистически на НИКОЙ НЕ МУ ПУКА. НЯМА СДЕЛКА! Тези почнаха с приказките, че в Европа се яде свинско със зеле. Защо в другите държави от ЕС са в пъти по-ниски? Каква е кривата на разпределение 76,5% с няколко страни над 100% т.е. другите страни може и да са намалели. Напразно сте си дали парите за стъкмистики. Няма да ви купуваме нито яйцата нито козунака. Българските празници не са празници на СПЕКУЛАТА!

Спонсорирани публикации