Литър бензин за 7 лева е нереално

Дори при двойно поскъпване на петрола цената не трябва скача с повече от 50%
Обновена: 10 апр 2012 14:48 | 10 апр 2012 11:38,
98
Литър бензин за 7 лева е нереално
Снимка: Ройтерс

„Седем лева за литър бензин е абсолютно нереална цифра. При най-лошия сценарий цената на бензина ще достигне 3 лева на литър”. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в интервю за bTV.

Цените в момента са такива заради страховете от военен конфликт с Иран, които предизвикват несигурност и на световните пазари, коментира председателят на петролната асоциация.

При най-лошите прогнози за криза в Ормузкия пролив и спиране на доставките петролът може да поскъпне до 150 - 160 долара за барел при сегашните котировки от 120-125 долара, посочи специалистът.

Евентуалната война в Персийския залив би извадила от пазара такъв крупен доставчик на петрол, какъвто е Ислямската република. Това се определя от експертите като ситуация, при която Техеран би минирал Ормузкия пролив, където минава над 40% от петролния износ от Залива.

Ако цената на горивата в България се качи с още 20%, това ще засегне сериозно покупателната способност на българите, отбеляза Андрей Делчев.

Цената на петрола, измерена спрямо реалната покупателна сила, все още е далеч от своя икономически максимум, достигнат по време на петролната криза през 80-те години, смята и икономистът от „Индъстри уоч” Георги Стоев.

„Дори цената на петрола да скочи със 100% – от 120 на 240 долара за барел – това би довело до едва 44% ръст в цената на бензина на дребно“, посочи експертът. Той поясни тезата си с факта, че данъците съставляват над 40% от цената на дребно на бензина, като приблизително същото е и съотношението на суровия петрол при определянето на крайната цена на продуктите в бензиностанциите.

Данъците имат най-голям дял в цените на горивата. Почти половината резервоар отива в ДДС и акциз, припомни Стоев.

Маржът в цената от рафинерията и в търговската мрежа при дизела е 16 - 17%, а при бензина - 11%, каза още икономистът. В тази сума влизат и всички производствени разходи.

Печалбата на търговеца на едро и на дребно в този случай възлиза на няколко стотинки за литър, добави Андрей Делчев.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: цени на горивата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
0
 
! Отговори
Някой преди 12 години
И кво като свалите герб или който и да е ... каква ще е промяната? Кой ще управлява ...? Пак някой от останалите нещастници чакащи като хиени да се издъни правителството което е на власт .. и да заемат мястото му за да се налапат те :) Тъй ли не виждате че все се въртят едни и същи хиени ....
81
2
 
1
 
! Отговори
охооооо преди 12 години
"НА КЪДЕ ЛЕТИМ ТАТЕ"-Ще си вдигате главата ааа.....ще гледате надолу само *** с говедата ви
80
2
 
2
 
! Отговори
CE преди 12 години
Ориентирайте се към ходене пеша и с велосипед.Аз вече го направих.
79
2
 
0
 
! Отговори
7лв преди 12 години
Защото иде края на бензиновите и дизелови двигатели. Всичко е много просто и ясно.
78
3
 
2
 
! Отговори
ii преди 12 години
Аз не мога да разбера едно нещо за какво харчи държавата всичките тези пари които и плащаме.За 2011 - 16 милиарда (при БСП 2009 беше 20.9 милиарда), разликата от 5 миларда може да я обясните с успешната политика на ГЕРБ.Не мога да го разбера и това е. Навсякаде си плащам. Всички което предоставя държавата е платено. И каквото и да си купя, или каквато и услуга да ползвам си плащам не десятък (както е било под турско) а петятък.
77
3
 
0
 
! Отговори
БГ преди 12 години
българска работа ....... Цената на петрола на международните пазари се понижи на фона на новините за възобновяване на преговорите между Иран и "шесторката". Стойността на майските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet на нюйоркската борса NYMEX се понижиха с 0,85 долара - до 102.46 долара за барел. Поевтиняха и майските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса IСE - с 0,76 долара, до 122,67 долара за барел. Часове по-рано от офиса на евроком
76
3
 
2
 
! Отговори
у българия всичко е преди 12 години
ВЪЗМОЖНО !
75
2
 
0
 
! Отговори
вангел преди 12 години
от 1 год ви пиша: " БИНЗИНЯ Х7Л99ЛВ КИЛОТУ! Май че сванете накрая. И никъф иран не може да влияе на цените , щото само да си помисли да здръства пролва и ще бъде изтрит от земятя!
74
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много си е реална. Продължавайте да ни подготвяте.
73
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
знаете ли къде се наммира ада?ада това е БЪЛГАРИЯ.
72
3
 
4
 
! Отговори
До предходния преди 12 години
Так е и така ще бъде, все пак в САЩ нямат *** които да определят ставките на акциза и ДДС.
71
2
 
7
 
! Отговори
джон траволта преди 12 години
споделям твоето мнение,аз съм твърдо за национален протест но не за горивата а за това което се случва в тази скана страна.какви са тея данъци,какви са тея цени на ток,какви са тея лихви по кредити,какви са тея заплати?на кой м е необходима магистрала като неможе да пътува по нея,на кой му трябва магистрала до морето,когато той немже да отиде на море понеже няма 2 лева за хляв.трябва всички задружно да се сполотим и да излезем на улиците и да си търсим правата.има ли министър осъден до сега?
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цял ден повтарят по една телевизия какви били станали драстични ценитена бензина в САЩ - долар за литър ,което ще рече към 1,50 лв./литър.Направо живи да ги оревеш тия янки . Ами да заповядат да работят и дазареждат с български заплати по БГ бензиностанции бензин ,обложен севропейски акцизи и българско ДДС.Там държавните данъци на литър били около 11 % ,а тука в "европейски"*** - 45 %.Изобщо не се надявайте на нещо добро ,докато сме в тая ***-масонскаорганизация наречена ЕС.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Naprtov napulno realna cena e 7.00 Leva za benzin.Daje e malka :-)
68
2
 
2
 
! Отговори
JJ преди 12 години
Защо да не е реално , тъкмо с една минимална, ще може почти да се пълни резервоар на една малка кола!!! Какво му е лошото питам аз :)))
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо акциза на горивата е на европейско ниво, пък получаваме български заплати и то в лева ???-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eто ти един примерен отговор- защото сте си направили скапана държава и твойте сънародници крадът като за последно десетилетия наред от чистачката до министър прецедателя всеки според възможностите си.Но за това виновни са винаги ДРУГИТЕ.
66
2
 
5
 
! Отговори
- преди 12 години
Не е да не е стигала цената 150$ за барел, но тогава литър дизел беше 2.56лв, как сега за 120-130$ на барел плащаме повече ? Съмнявам се че ще ми отговорят честно на този въпрос и производители и министри.
65
2
 
13
 
! Отговори
Homer преди 12 години
Погребват ни лека полека братя българи!Тъжно,но истина!
64
2
 
1
 
! Отговори
лъжци преди 12 години
Тоя Андрей да не е брадчед на баба Ванга...хе,собствена на лукойла ще получи инфаркт от радост.
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 66. Прятелю, нещо да не си объркал датата 17.03.2012 . ????днес сме 10.04.12