Skrillex – не бихте го пуснали у дома, но покори света

Обичан и мразен, 24-годишният младеж е сензацията на електронната сцена
27 апр 2012 18:57,
44
Skrillex – не бихте го пуснали у дома, но покори света
Skrillex бе сред звездите на церемонията, на която бяха връчени наградите Грами. Снимка: Getty Images

Моментът, в  който за първи път чух Skrillex, ясно се е запечатал в съзнанието ми. Беше една дъждовна есенна вечер през 2010, в която класацията на Beatport изненадващо беше окупирана от едно съвсем ново име, придружено от странна картинка.

Той държеше първото място със "Scary Monsters And Nice Sprites", а фигурираше и под номер 3 с плашещото "Kill Everybody".

Дъбстепът тогава все още беше сравнително неизвестен и едва ли Skrillex щеше да получи подобно внимание, ако парчетата му не бяха издадени от лейбъла на големия Deadmau5 – Mau5trap.

Първоначално неговите тракове обаче звучаха плашещо странно, с необичайно много дори за електронния саунд машинни звуци, примесени с учудващо леки вокали, които избухваха в експлозия от звуци на дроповете.

Приех с усмивка, на шега това ново лице и след седмица с изненада открих, че все по-често се връщам към тези две безкрайно странни парчета.


Само 6 месеца по-късно Skrillex вече беше в устата на всички меломани и си пролича, че никой не бива да го взима на шега.

Ударно той издаде през 2011 някои от най-бележитите парчета на годината – бруталното "First Of The Year", впечатляващото "Rock N Roll", както и разбира се може би двата най-влиятелни ремикса на последните години – на "Cinema" на Benny Benassy и на "Promises" на Nero.

Първият донесе награда Грами на 24-годишният американец, а вторият имаше дори по-голям успех – прерасна в истински любимец на феновете на всички стилове и съвсем разби и малкото останали прегради между почитателите на електронната музика и останалите жанрове/ Процес, който е в ход в последните две години.

Макар много от хората все още да не могат да приемат това изцяло ново звучене, което донесе дъбстепа, именно Promises и Cinema са чудесно доказателство за това, че този стил не е само безразборна музикална агресия, а носи елементи напълно подходящи за качествен електронен саунд в днешно време.


Как успява обаче 24-годишният Sonny Moore, младеж с плашещ външен вид, който най-вероятно не бихте пуснали вкъщи, да се изстреля до международна слава?

Агресията в траковете му не е случайна. След като се обучава в специално училище за музика, той се включва в хардкор бандата From First To Last едва на 16, където кандидатства за китарист. Но по време на прослушванията наяве излизат вокалните му умения и скоро става вокалист на групата, с която издава два албума и достига сравнително голяма популярност, особено в Щатите.

След няколко шеметни години на турнета, на Sonny се налага операция на гласните струни, след която той се решава за солов проект и напуска групата. Следват месеци на записи и изпълнения в различни формации, но до албум така и не се стига.

През 2008 обаче Sonny, тогава още под псевдонима Twipz, започва за първи път да навлиза в сферата на елекронната музика и да се усъвършенства до ключовата 2010, когато той издава дебютния си проект "My Name Is Skrillex".

Скоро е забелязан от Deadmau5, който го привлича в своя лейбъл и го кани за подгряващ диджей на американското си турне. Горе-долу по същото време той осигурява и вокалите за третия студиен албум на Bring Me The Horizon. След лятото на 2010 обаче животът му се преобръща на 360 градуса.



Неочакваният дори от него успех на EP-то "Scary Monsters and Nice Sprites" му отваря нови хоризонти и то на една съвсем млада сцена. Само месеци преди това са се появили първите въобще по-популярни за широката публика дъбстеп хитове – "I Need Air" на Magnetic Man и "Katy On A Mission" на Katy B. Като и зад двете имена стоят Skream и Benga - истинските бащи на този стил, които успяха да го докарат първоначално до радиостанциите.

Макар много от по-прецизните в стиловото определяне да наричат музиката на Skrillex brostep, с много повече машинни звуци и агресия, то ако не бъдем толкова педантични съвсем спокойно можем да го определим като човека, който въздигна дъбстепа в най-модерния тренд в световното звучене в момента.
2011 беше толкова силна за тази нова за толкова много хора музика, че леко плашещите клипове на Sonny Moore започнаха постоянно да се въртят по комерсиалните телевизии – нещо немислимо преди години за подобно брутално звучене и визия.

Хейтърите както обикновено не закъсняха и се нахвърлиха към новото комерсиално лице с голяма злоба и постоянно го нападат, тъй като и те имат право, че звученето му отчасти се различава от оригиналния саунд на този стил. На което младият американец обаче не обръща особено много внимание и продължава  с пълна сила да вади нови и нови парчета.

Той все още не е извадил нов голям хит през новата година, като EP-то му "Bangarang" от края на декември така и не успя да наложи някой отделен сингъл.

Вече очакваме с нетърпение обаче дебютния му студиен албум "Voltage", който трябва да излезе през 2012. А след петте си номинации за наградите Грами, от които цели три спечелени, е ясно, че бъдещето на американеца е само напред и нагоре.

За съжаление това в днешната музика често означава и загуба на някои от най-добрите черти на даден артист, но се надяваме все още уникалното му звучене да остане непроменено все така. Едва ли нещо толкова различно и необикновено се е появявало скоро въобще на музикалната сцена – факт, който дори хората, които не го харесват, не могат да отрекат.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Skrillex
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ahahahhaha kak shte e bil skrillex na Onfesta be, eii ludi hora sqkvi
36
1
 
0
 
! Отговори
NOLF преди 11 години
поправка - *dubstep*
35
3
 
2
 
! Отговори
NOLF преди 11 години
2011 на On!Fest-а в София Skrillex беше гост. Срещнах го преди да е започнало партито и му казах "Man, you ruined dupstep" и той отговори "It's true, I ruined it a lot".Човека го прави, защото има кой да ги слуша тия неща.
34
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
Mistabishi прави и drum&bass, преди за Hospital, сега записва за noh records. Чуй примерно think floyd и целия албум... И по-старите му неща се невероятни, но това е човек с талант и усет към музиката. Във всеки жанр има артисти с и без усет към музиката и това си личи, skrillex не е изключение - той просто НЕ прави dubstep. christwire.org/2012/02/skrillex-uses-satanic-and-homosexual-influence-to-win-grammys/ една статия да се посмеем малко ;)
33
6
 
8
 
! Отговори
Пълна пумия!!! преди 11 години
Абсолютно всеки, който разбира от електронна музика и чуе името Skrillex прави грозни гримаси съпроводени от жлъч по негов адрес. Това не е музика. Това е пумия!
32
3
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Евалата, пич, не бях чувал Mistabishi досега, но много ми харесаха!
31
8
 
5
 
! Отговори
varg преди 11 години
Най-*** музика която съм чувал.
30
0
 
14
 
! Отговори
Цоцолан преди 11 години
"След лятото на 2010 обаче животът му се преобръща на 360 градуса." - Съвсем не разбирам какво е имал предвид авторът, може би е искал да каже 180 градуса?
29
5
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Всеки който слуша електронна музика явно принадлежи към "днешните наркоманчета"? Хаааа хахах...е от такива селяци като теб никога няма да се оправим. Пусни си едно *** маане и се успокой, че не принадлежиш към днешните наркоманчета...ха хах ах.
28
8
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Толкова писане и не написахте най-важното, ***. Песните на тая компютърна мишка с Корн. И двете са шедьоври на 21 век, макар че дъбстепа има много малка заслуга затова. Куха статия, по -добре да бяхте изгледали някое свастно порно.
27
5
 
1
 
! Отговори
-- преди 11 години
Сбирщина от честоти...Язък за толкова дългото писане.
26
5
 
3
 
! Отговори
човек преди 11 години
ПРОСТОТИИ
25
15
 
5
 
! Отговори
pl преди 11 години
Звукова диария направена с програма за $50 и компютър за $500. Ама днешните наркоманчета това им дай.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
някои в този форум май бъркат Skrillex със Skiller:)
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даже не мога да повярвам, че хвалите автора на статията. Най-малкото заради "хардкор бандата From First To Last". Я отворете youtube и вижте 2-3 песни на тази група. "Хардкор" са Agnostic Front и Misfits. Тези са лигава емо простотия. Това че са превели що-годе статия, без да проверят информацията в нея, не значи, че пишат добре...
22
3
 
4
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Хаха - какво му е плашещото на Сони?Иначе много статии пишете за Скрилекс напоследък - да не би да се опитвате да го докарате на Спирита, та подгрявате за публика, а?
21
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А?
20
1
 
1
 
! Отговори
tra la la преди 11 години
Going Quantum
19
8
 
16
 
! Отговори
Skeptic преди 11 години
Skrillex e срам за Дъбстеп музиката! Далече е от истинският звук на този жанър, който по добре да беше останал като ъндърграунд музика, отколкото да има такива представители като него в мейнстрийма.
18
11
 
7
 
! Отговори
tosh преди 11 години
каква е тая простотия?