Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО

САЩ планират да приключат с разполагането на ПРО към 2021 г.
Обновена: 3 май 2012 14:49 | 3 май 2012 13:20, Елка Василева
307
Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО
Ракетен комплекс "Искандер". Снимка: архив, Reuters

Генщабът на руската армия не изключва в случай на изостряне на ситуацията превантивно да бъдат използвани средства за поразяване на системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Европа, но смята това за крайна мярка.

„Разполагането на нови ударни въоръжения в южната част и в северозападната част на Русия за огнево поразяване на компонентите на ПРО, включително разполагането на ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област, представляват един от възможните варианти за разрушаване на инфраструктурата на ПРО в Европа“, заяви началникът на руския генщаб генерал Николай Макаров.

Генералът заяви това на провеждаща се в Москва международна конференция по въпросите за противоракетната отбрана.

Макаров подчерта, че Москва не вярва на Вашингтон по въпроса за ПРО. Американските военни усъвършенстват информационните и огневите си средства – нараства радиусът на тяхното действие, увеличава се скоростта на прехващаните цели, повишава се точността на насочване, обясни Макаров. В изпитанията се включват спътникови системи, обезпечаващи съпровождане на балистичните ракети буквално от момента на старта, допълни той. А местата на базиране на американските противоракети междувременно приближават руските граници, предупреди Макаров.

На конференцията беше прочетено приветствие от президента на Русия Дмитрий Медведев, говориха и министърът на отбраната Николай Сердюков и секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев. Беше заявено, че американската система за ПРО пряко застрашава отбранителните способности на Русия, ще минат не повече от 10 години и ако поискат, САЩ ще могат да свалят руските междуконтинентални ракети.

Въпросът все още не може да бъде решен по дипломатически път. От министерството на отбраната посочиха, че нещата са стигнали до задънена улица. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обаче изрази несъгласие с мнението, че е невъзможно постигането на договореност за ПРО. „Не възнамеряваме да налагаме нашата гледна точка и сме готови за открит диалог“, заяви Сердюков.

Президентът Медведев  също изрази надежда, че Москва ще успее да се договори с Вашингтон.

В приветствието на Медведев към конференцията се казва, че едностранните стъпки за разполагане на системата за ПРО неизбежно водят до ответни мерки, създават предпоставки за конфронтация и надпревара във въоръжаването. „Въпросите за противоракетната отбрана пряко засягат основите на стратегическата стабилност и цената на погрешни решения може да се окаже особено висока“, посочи Медведев.

От своя страна Патрушев предупреди, че до 2020 г. системата ЕвроПРО ще се научи да прехваща руските ракети. А това вече противоречи на твърденията за неспособността на ПРО да причини щети на руските сили за сдържане, каза той.

Според Патрушев оптималното решение на проблема може да бъде решение за съвместна разработка на такава концепция за архитектурата на ЕвроПРО, която да укрепва сигурността на всички страни от континента без изключение, да бъде адекватна на вероятните заплахи и да не подкопава стратегическата стабилност. Разчетите сочат, че съвместна ПРО би била по-ефикасна от който и да е друг модел на взаимодействие и с по-малък разход на средства за страните, посочи Патрушев.

Очевидно конференция в Москва е организирана предвид предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго, където ще бъде обявено началото на първата фаза на системата за ПРО на Алианса.

САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г., заяви от своя страна на конференцията помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън.

Според нея "опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава. Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети".

"Ние бихме били загрижени дори ако тези две страни имат по една междуконтинентална балистична ракета. Затова ще увеличаваме потенциала на нашите системи за защита срещу ракетна заплаха", подчерта Крайдън.

Тя изрично посочи, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия или Китай. "Не е в наш интерес да подкопаваме стратегическата стабилност", заяви представителката на Пентагона.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да
разполагат с антиракети с голям обсег от типа SM-3 2B, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран. "Ние трябва да създаден тази система до 2021 г.", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
20
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
България от доста време не съществува.Това,което е останало от нея е Русия.Затова е важно Русия да оцелее.Колкото по-силно я натискат,толкова по-силна и решителна става.Русия няма равна в реалния бой.Това е така,защото тя има неограничен стремеж да пребъде,въпреки или точно поради желанието на всеки,който се почувства силен да я подчини.А основно защото тя не търси война.Тя никога не е нападала държавите,които от край време искат да я поставят на колене.Да пребъде във вековете Великая Рус!Ако не
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 35 и какво ти разбира главата от БРИК , известно ли ти е колко икономически обединения е имало до сега , а в него четирите държави са крайно различни , едната е комунистическо авторирана , другата само авторитарна , третата и четвъртата са утвърдени демокрации но едва от едно десетилетие са по спокойни , Индия е член на Бритаската общност ако ти говори нещо това ,а Бразилия е все пак американска държава анадъмно .
34
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия ако имаше и 1% сигурност в превъзходството си, отдавна да е затрила и САЩ и НАТО
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това всичко е политически игри, на които простите хора се хващат. Нито Русия, нито САЩ искат конфликт по между си. Те са в отлични взаимоотношения и им е ясно, че война по между им означава край на света. Русия използва ПРО като средство за да се оправдае пред народа за милиардите, които ще изхарчи за въоръжаване и военните заводи ще бълват продукция за Руската армия и за всички други, които са "застрашени" от този ПРО. Всичко е една игра на големите сили. Малките го отнасят отново.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялата тази история е абсурдна! Какво като НАТО си направи тези система за ПРО? Ще започне ядрена война? Това е нелепо! Първо че на всички е ясно, че и двете страни имат подводници въоражени с ракети с ядрени бойни глави. Второ тези системи е невъзможно да неотрализират всички междуконтинентални ракети или самолети. И трето и най-важно какъв е смисъла на тази война? Войните се водят не за да унищожиш врага и дори неговата територия физически, а за да го подчиниш, да наложиш волята си над него.
31
3
 
27
 
! Отговори
Бивол преди 12 години
Не възразявам още сега Русия да ги опердаши ПРО-тата на натовските терористи!
30
4
 
23
 
! Отговори
пво преди 12 години
фесовете се събраха, само като чуят русия и пълнят гащите
29
3
 
17
 
! Отговори
Б преди 12 години
Да не се ебаваме с Русия.Те могат да унищожат земята стотици пъти.А там има достатъчно луди да го направят
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** една голяма ракета за задните части на *** моля
27
2
 
20
 
! Отговори
СССЩ преди 12 години
Американците са пътници,това и малките деца го знаят,бъдещето е в БРИК!
26
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО САЩ НЕ ИСКАТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ!ЩЕ НИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА БАЗИРАНЕ НА РАКЕТНИ УСТАНОВКИ ЗА ДА СВАЛЯТ РУСКИТЕ МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНИ РАКЕТИ НАД ЕВРОПА!ЩЕ СТАНЕМ БОЙНО ПОЛЕ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ!ОСЪЗНАЙТЕ СЕ БЪЛГАРИ И ГЕРБ! НЕ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ С РУСИЯ!!!!!!!!!!!!!
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука пишат големи невръстеничета които като малки деца се хвалят какво биха направили батковците им , вижте отбраната и националната сигурност са сериозни неща , има кой да пресмята ракетите и техния обсег , вие и понятие си нямате ,а в момента наистина Русия се превъоръжава и ако беше нормална демократична държава може би това нямаше да плаши никого , така или иначе нейното място е в Европа макар ,ч е е стъпила здравп в Азия тя през цялата си история се е стремяла да настигне Европа.
24
1
 
21
 
! Отговори
Бандата преди 12 години
НАТО-***!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако искате да ударите ДПС, джамия ли ще запалите или централата на "Атака"? Ае мислете малко. Не е трудно и не струва пари:)
22
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За всеки що-годе интелигентен човек, съвременна Русия е една помийна яма, където 1% от населението краде останалите 99%, но българския селянин (закърмен с чалга и СТРАХ от турция) това няма как да го знае, или ако го знае просто не се интересува.
21
1
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
България не е пушечно месо за нато!
20
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, що дремете тука, а не фащате трена за Русия, бе :))))))))
19
0
 
18
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Ще падат там,закъдето са адресирани! Майсторите на "приятелския огън" са други...
18
1
 
37
 
! Отговори
CE преди 12 години
Русия не е Иран.Ембарго или изолация на Русия е безсмислено.Те имат всичко.Европа зависи от Русия,а не обратно.
17
6
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
А ти знаеш ли колко турци са избити за тия 500 години?

Спонсорирани публикации