Удължават с 1 г. погасяването на дълга за "Белене"

Част от кредита ще плати Българският енергиен холдинг
Обновена: 7 май 2012 14:56 | 7 май 2012 11:47,
36
Удължават с 1 г. погасяването на дълга за "Белене"
Снимка: архив Reuters

Националната електрическа компания (НЕК) ще разсрочи част от заема си към банките-кредиторки, получен за изграждането на АЕЦ "Белене" с една година. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод решението, взето на последното заседание на директорския борд на Български енергиен холдинг и НЕК в петък.

Дългът към банките възлиза на 250 млн. евро. На заседанието е решено НЕК да получи временен заем от енергийния холдинг в размер между между 50 и 70 милиона евро, като тези средства ще се използват за разплащане на дълга с две от банките-кредиторки, които не са съгласни с удължаване на погасителния срок. Погасяването трябва да стане на 23 май тази година.

По отношение на изграждането на поръчания от България реактор за АЕЦ "Белене" министър Добрев обясни, че няма проблеми от руска страна и той ще бъде доставен в срок.

Добрев припомни още, че много скоро ще бъде създадена и проектната компания, която следи за изграждането на седмия реактор на АЕЦ "Козлодуй".

В края на март правителството се отказа от строителството на втора атомна централа с мотива, че проектът е непосилно скъп. Според прогноза на консултанта по проекта - британската банка HSBC, стойността му би могла да достигне над 10 млрд. евро в най-оптимистичния вариант.

През април кабинетът реши, че на площадката на "Козлодуй" ще бъде изграден седми блок. Според специалисти за целта е необходим изцяло нов проект, който ще отнеме повече от десет години.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 11 години
И как така според теб един блок ще излезе повече от 10.млрд лева? кажи че нещо не разбирам!!!! 20 млрд лв щеше да струват двата блока в Белене, като за 2-ри изобщо не ставаше въпрос още, а само за един. Сроковете зависят от проектанта, а не защото на видни енергетици нако *** и Овч. им се иска да излезе съпо и бавно! 5 години е проектирането и стротелството на 1 блок в един АЕЦ! ОВОС и разрешението от ЕК може да е и 1 година, стига да се прави по график!
11
0
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
каква конституция намесваш с ядрена енергетика,контролирана ядрена реакция,икономика и т.н.?Първо научи бълг. език и правописа в него!Явно си от тези с много малкото сиво вещество и като не си компетентен и поне малко образован по темата не пиши простотии!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 10В Белене всичко е подготвено и е започнато строителство а за Козлодуй тепърва изобщо ще се мисли.На всичкото отгоре няма гаранция,че новия блок който евентуално ще се строи в Козлодуй няма да излезе по скъпо от блок в Белене.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е добре де,като изтече едната година какво правим тогава.аааа може и Станишев да ги плаща тогава.да,разбрах.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредното прехвърляне на проблем на следващите.Това е политиката на ГЕРБ.Всичко неудобно се оставя на следващите,плюят се предишните но се режат ленти на поразия на обекти оставени от същите предишни.На това му се казва нищоправене.
7
4
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
не е важно че има грешки, а смисъла! Който има малко сиво вещество ще го разбере! Който няма аргументи - ще търси правописни грешки както Местан търси в Законите! Ако БСП искаха референдум Гоце щеше да насрочи, но той не искаше поради същата причина! 90% от нацията няма ценз по точните науки, какво остава за ядрената физика! Или е готова на масово самоубийство като се обвърже с плащания до края на света само от инат! И защо държат на Белене, а не на Козлодуй???!!! Риторичен въпрос!!!!!
6
5
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 11 години
ГЕРБерастите с тяхната ГЕРБерастия ГЕРБерясаха парите на страната.Сега няма пари България да си обслужва кредитите и се налага да взимаме нови заеми и да разсрочваме старите.След ГЕРБ и потоп.Гласувайте пак за мутро-милиционерската групировка на мутрата от СИК-Бойко Методиев Борисов-"ТИКВАТА" и неговия ГЕРБ та да ни цъфнат най-сетне и налъмите.Гарантирано от ГЕРБ ! ХА-ХА-ХА !!!
5
7
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 11 години
Защото глобата ще е пак по малка, ако се наложи да извадиш 5000 ево в близките 20 години да платиш своя дълг за изграждането!!!!! И тезо пари щеше да ги извадиш чрз цената на ел. енергията, която и бе з това всяка година поскъпва с 10%! Ей, неуки и неграмотни хора сте и това е!
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо трябва да се плащат дългове и глоби,когато можеше да се построи
3
9
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
референдум за белене не трябва да има, защото 90% от бъгларите не вдяват ще е то контролиран ядрен разпад, колк струва една централа и коло трябва всеки жив и бъдещ гражданин да плаща! референдум се перави по принципни неща! Например: Трябва ли д аима ядрена енергетика в БГ! научи малко конституцията и прочети нещо от икономиката и науката, че като те гледам какво генийче си, е ясно какво бдеще на Бг си!!!!!!!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
??? преди 11 години
КАКЪВ ДЪЛГ ПЛАЩАТЕ БРЕ,КЪДЕ Е РЕАКТОРА И В КАКВО СЪСТОЯНИЕ Е???ДАВАЙТЕ ПАРИ,А НАКРАЯ-ЕДИН...
1
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ОТКАЗАЛО,НО НАРОДА - НЕ!РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ ПОКАЖЕ!

Спонсорирани публикации