Очакват по-изгодни условия за новия облигационен заем

Икономисти прогнозират спад от 2 пункта по лихвата за заема
Обновена: 11 юни 2012 15:06 | 11 юни 2012 12:22,
7
Очакват по-изгодни условия за новия облигационен заем
Снимка: архив Reuters

Очаква се новият облигационен заем на страната, с който ще се покрият старите задължения, да бъде изтеглен при по-добри условия. Ако сега държавата плаща 7-7,5% лихва по договорения през 2002 г. заем, то спад от 2 пункта би бил много добър за българската икономика.

Това съобщи в интервю за bTV икономистът от Института „Отворено общество“ Георги Ангелов, който заедно с финансиста Емил Хърсев коментира ефекта от предстоящото емитиране на нов дълг.

Ангелов припомни, че редица балкански държави като Сърбия, Гърция, Македония имат финансови проблеми, което трябва да се избегне.

„Ако преговорите приключат с договаряне на по-ниска лихва, това ще означава, че на България ще се гледа в друга светлина", коментира още анализаторът. 

Емил Хърсев подкрепи тази теза, като припомни как страната е успяла да покачи рейтинга си, докато в същото време държави като Испания и Гърция отбелязват понижение.

"С Испания вече сме на едно ниво, като вече сме с три нива пред Гърция, която само преди две години е имала рейтинг с два пункта по-висок от нашия", припомни финансистът.

Припомняйки историята на досегашния държавен дълг, Хърсев обясни, че така нареченият „дълг на Милен Велчев“ не е негов, защото парите са взети още по времето на Андрей Луканов. През годините заемът обичайно се превърта, като се погасява с тегленето на нов.

На въпроса защо този заем не е бил погасен вече 20 години, Георги Ангелов припомни, че натрупване на дълга няма да има, ако държавата постига балансиран бюджет, който да осигурява редовното му погасяване. Това става в добри за икономиката на страната години, когато се трупа резерв. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
danevstroi/
4
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Целта на Дянков (агента на световната банка) е външния дълг на страната да достигне минимум 100% от БВП !!!! ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА! България в момента е една от малкото страни които се изплъзва от капана на международните банкери, но това скоро ще се промени!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2Лихвата по новият заем(ако някой изобщо ни даде заем) ще е 10%.Та не знам 7,5 по малко ли е от 10 повече ли е.Ти ще кажеш "умнико"-смешнико.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Очакват по-изгодни условия за новия облигационен заем"Това е като да очакваш сняг през Август.
1
0
 
4
 
! Отговори
ммм да преди 12 години
това на практика е ускъпяване на стар дълг които така или ина4е ни излезе солено,няма изгодни заеми,бюджетната политика на страната не позволява евтин заем на практика понеже няма как да се покрие дупката....това ще има само отрицателни последици в бъдеще