Еколози искат вето върху закона за горите

Природозащитници ще сезират ЕК за нарушения при изготвянето на поправките
Обновена: 12 юни 2012 15:44 | 12 юни 2012 13:52,
5
Еколози искат вето върху закона за горите
Снимка: БТА

Природозащитници ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за горите, ако той бъде окончателно приет от депутатите.

Това съобщи за Investor.bg Тома Белев от екосдружението „Зелени Балкани“, който доскоро беше и директор на природен парк „Витоша“.

Белев допълни, че еколозите ще сезират и Европейската комисия (ЕК) за промените в закона, които според тях представляват форма на нерегламентирана държавна помощ, тъй като облекчават значително строителството на лифтове, влекове и други съоръжения върху горските терени.

Природозащитниците смятат да алармират в Брюксел и за нарушенията в цялата процедура по изготвянето и гласуването на поправките в Закона за горите, станали известни като„поправките Витоша ски“, каза още Тома Белев.
Той припомни, че не беше спазен законоустановеният срок от 15 работни дни заобщественото обсъждане на промените в закона. Поправките бяха скоростно гласувани от Министерския съвет малко преди края на 2011 г., за да влязат бързо за обсъждане в парламента.

Първоначалните изменения предвиждаха да се разреши учредяването на право на строеж за изграждане на ски писти, стълбове за въздушни електропроводи, стълбове за лифтове и влекове или на стълбове за други съоръжения върху горски терени без промяна на предназначението на териториите.

В края на март депутатите от парламентарната комисия по земеделие и гори обаче приеха при второто четене на законопроекта още спорни поправки, като разшириха обхвата на видовете строежи, които могат да се изграждат в горите. Бяха гласувани и разпоредби, които улесняват прокарването на ски писти в защитените територии.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Камен Мутафчиев преди 11 години
Правителството допусна много грешки и пропуски.Нямаше дебат с природозащитниците.Нямаше проучване на сегашното състояние на горите.Не бе направено проучване,анализ за дасе направен устройствен план за всяка територия.Сега без устройствени планове можем даразчитаме на инвеститорите,но няма план,няма правила.Как ще бъдат контролирани?Трябва да се строи,но след диалог при ясни правила,гласност и контрол.
3
0
 
1
 
! Отговори
5552 преди 11 години
Кои сте вие?Оставете ми ските! Искам си спорта, искам да го практикуват и децата ми в определен момент. Престъпление е, че лифтовете на Витоша стояха затворени през най-хубавата зима от 10 години насам! И бяха затворени заради ей такива "еколози" обслужващи чужди интереси.Тикви зелени!Защшо никой не протестира срещу незоконната сеч, която е навсякъде в България??? А конкретно срещу лифтовете и влековете?
2
1
 
1
 
! Отговори
Владо преди 11 години
Не знам, но мен също ме притеснява това, че вече ще могат да си изграждат писти по-лесно, понеже това значи масово изсичане на гори под предлог, че се изгражда писта. За каква гора говорим после... Закона е отвсякъде лобистки!
1
0
 
3
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Темата определено е доста обширна за разискване, но не ми се струва много правилно хора, които призовават да сме по-близо до природата, да се обявяват за това Витоша да не се развива. Всички тези промени имат за цел планината да стане по-моерно и по-предпочитано място за почивка по по-лесен начин. Не мисля, че горите са застрашени, тъй като се позволява едиствено улеснено изграждане на влекове, ски писти и т.н., надали някой инвеститор би желал да покрие Витоша с влекове например.

Спонсорирани публикации