ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи

Кунева пък я калесват и харесват и от ляво, и от дясно
Обновена: 12 юни 2012 14:57 | 12 юни 2012 11:45,
463
ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи
Българите не искат коалиции, а Борисов да управлява сам. Снимка: архив, Булфото

Над две трети от българите не са убедени в необходимостта ГЕРБ да си партнира с която и да е друга политическа формация.

Това показват резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 23 и 30 май 2012 година.

Една от хипотезите, които често се разглеждат във връзка с предстоящия парламентарен вот, е свързана с необходимостта от евентуални политически партньори на ГЕРБ, която запазва лидерските си позиции пред БСП и ДПС.

Макар и с невисоки дялове, като най-подходящите политически партньори на ГЕРБ са посочени "България на гражданите" и СДС от по 9%.

Едва 5% от интервюираните допускат, че е възможно бъдещо политическо партньорство между ГЕРБ и БСП.

Една четвърт от интервюираните посочват, че ДПС е най-добрият избор за политически партньор на БСП. Всеки десети участник в проучването е на мнение, че новата партия на Меглена Кунева също е възможен партньор на БСП.

Още по темата

Според симпатизантите на БСП обаче най-подходящ партньор за тях би била партията на Меглена Кунева, а не ДПС.

От данните проличава, че "България на гражданите" се възприема като еднакво възможен партньор както в лява, така и в дясна конфигурация.

Самите симпатизанти на новата партия "България на гражданите" също гледат на БСП и на ГЕРБ в равна степен като на възможни партньори.

Една трета от готовите да подкрепят партията на Меглена Кунева определят политическите си възгледи като центристки, а равни дялове (от по 13%) от симпатизиращите на тази нова формация се самоопределят като десни и леви.

За "България на гражданите" на Меглена Кунева биха гласували предимно хора на възраст между 40 и 50 години, високообразовани и заможни.

Подобен профил на подкрепа за тази нова формация я поставя в нишата на избирателите на НДСВ от 2001 и 2005 година и в тази на избирателите на ПП ГЕРБ от 2009 година.

За последните десет години в политиката Меглена Кунева запазва рейтинг на одобрение по-висок от неодобрението към работата си, отбелязват социолозите.

Данните от изследването обаче показват, че готовите да гласуват за нова политическа партия са два пъти по-малко, отколкото през април (15% : 31%).

За нова политическа формация биха гласували главно хора в активна трудова възраст, високообразовани жители на столицата и на областните градове.

Към нова партия се ориентират по-често избирателите, които определят своите политически възгледи като центристки. Делът на готовите да подкрепят нова партия към момента е два пъти по-висок сред избирателите с дясно-центристки възгледи, отколкото сред тези с ляво-центристка ориентация.

Новите партии обаче засега не успяват да привлекат интереса на политически апатичните българи. Едва 18% от негласуващите биха подкрепили нова формация.

Част от новите партии се опитват да привличат избиратели, представяйки се за „по-доброто лице” на вече познати политически идеи. По традиция българските политици смятат за по-лесно и ефективно да „изтеглят” политически активни избиратели от опонентите, вместо да включват в политическия живот хората, които трайно отказват да участват в него, коментират социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
0
 
3
 
! Отговори
Братя преди 11 години
Дойдат ли избори трябва да се гласува за най-оплюваната партия по медиите. Без значение коя е. Дори и да е сляпо и против идеите ни. Всеки враг на медиите няма парички за реклама, а нямат парички тия дето не лапат.Ако се доверите на тази логика, целия свят ще се изненада от случая и ще стане много интересно. И нищо чудно даже и тия сегашните герои да се изпарят за миг.
296
5
 
15
 
! Отговори
иван преди 11 години
долу бойко, долу герб
295
4
 
4
 
! Отговори
Справедливост преди 11 години
Според мен сега най-справедливо е АТАКА да вземе мнозинство - всичко е разбито ако са истински националисти ефекта ще се види веднага. Ако за 1 година не направи нищо след като няма вече никакъв избор се закрива парламента, конституцията си остава така без право да се променя и се закриват всички държавни и структури , народа се освобождава от данъци и такси, и кой както мое се спасява.
294
1
 
13
 
! Отговори
Maia преди 11 години
А искат?! Почнахте с платените материалчета навсякъде и си мислите,че ни давате жокер за кой да гласуваме....Много сте зле
293
1
 
5
 
! Отговори
ГерБКПер преди 11 години
до 368: Че ние, всичките бойкомуненца от ГЕРБ, все за Бойко си гласуваме! При него крадем най-добре! Да живее великия народен вожд и нека да громи мръсните капиталисти (оопа, грешка, сега смениха думата с 'комунисти')!
292
0
 
4
 
! Отговори
до 368 преди 11 години
Анонимен ! Какво се разпени? Мали как запали и зе да нарежда. Дишай, дишай... спокойно....
291
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Като се види, че това е правено от НЦИОМ, става ясно, че поредните пари на българските данъкоплатци са прахосани за поръчково 'проучване'. Тия НЦИОМ винаги са пускали такива резултати, каквито им поръчва управляващата част от политическата мафия. Чисто манипулативни числа, целящи да подготвят народа за предварително определените резултати от изборите. БСП отдавна си изпяха песента като слуги на мафията, а ГЕРБ очевидно се оказаха по-удобни на олигарсите.
290
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЙ КОМУНЕНЦА, АКО БОЙКО Е ОТ ВАШИТЕ ЗАЩО НЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА НЕГО? :) АЙДЕ ДЕ, НАЛИ БИЛ КОМУНИСТ? ЗНАЧИ Е ВАШЕ МОМЧЕ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НЕГО :)
289
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***.
288
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, ПО АНОНИМНИТЕ ФОРУМИ СЕ ПРАВИТЕ НА МНОГО, НО НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ ВИДИМ КОЛКО СТЕ ВСЪЩНОСТ :)
287
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-голям комунист от Б. Борисов има лиии .....? Отговора е много *** НЕ защото партийната книжка за членство в БКП е още в него.
286
3
 
1
 
! Отговори
Проучване на живо преди 11 години
За ДПС харесай това
285
7
 
2
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Много неща не харесвам в правителството, но по добре ГЕРБ отколкото БСП или Доган или пък Кунева. В момента няма друга партия, за да има трябва да си я създадем. Поради тази причина май ще гласувам за ГЕРБ. Цветанов може да е най-голямия ***, но по малки няма.
284
2
 
4
 
! Отговори
Проучване на живо преди 11 години
За АТАКА харесай това
283
3
 
1
 
! Отговори
Проучване на живо преди 11 години
За Кунева харесай това
282
4
 
0
 
! Отговори
Проучване на живо преди 11 години
За СДС харесай това
281
3
 
2
 
! Отговори
Проучване на живо преди 11 години
За БСП харесай това
280
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕ *** И ПРЕДИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ГОВОРЕХА КАК ЩЕЛИ ДА ГАЗЯТ :) И СЛЕД ТОВА - МРЪН-МРЪН МАНИПУЛИРАНИ БИЛИ ИЗБОРИТЕ :)
279
4
 
1
 
! Отговори
от Мен преди 11 години
*** са се спретнали за всеки глас ако могат да изкопчат. Цъкайте минусчетата с малките си крадливи червени пръстенца. Плщюйте и бършете пяната от лъжовната ви уста. Не наплюскахте се дееееа и добитъците
278
6
 
2
 
! Отговори
Проучване на живо преди 11 години
За ГЕРБ харесай това