В анимацията всичко е възможно

Аржентинецът Хуан Пабло Сарамеля е аст от журито на "Златен кукер"
12 юни 2012 16:32, Петя Славова
0
В анимацията всичко е възможно
Снимка: Булфото

Анимационен филм може да се направи от всичко. Най-важното е да имаш идея. Това заяви аржентинският аниматор Хуан Пабло Сарамеля на пресконференция на 12 юни в кино "Люмиер".

Той е един от членовете на журито на третия Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София", който започна вчера и ще продължи до 17 юни. Сарамеля ще разкрие как се прави анимация с ограничен бюджет по време на майсторски класв НАТФИЗ. Тричасовият уъркшоп в четвъртък ще завърши със създаването на пикселиран филм. Хората трябва да са част от процеса на правене на филм, допълни аниматорът.

Фестивалът тази година включва над 300 анимации, които ще бъдат представени на седем екрана в столицата. 130 от тях се състезават за 11 награди в три категории, съобщиха организаторите. По думите им акцентът на изданието е поставен върху три екологични теми - опазването на водите, човекът като част от биоразнообразието и отпадъците като ресурс.

Вниманието върху опазването на околната среда е изразено чрез предвидените в програмата дискусии, семинари и майсторски класове. Еко панорама ще включва седем филма на еко теми от самоукия аниматор и природозащитник Анита Санча, уточниха организаторите.

Специално внимание е обърнато на децата, каза Надежда Славова, директор на фестивала. По думите й децата ще могат да рисуват любими анимационни герои като Зайо Байо на осигурени за целта таблети и софтуерни системи. "Златен кукер" вече ще се организира през лятото, тъй като това е фестивал за младите, обобщи Славова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации