Килограми химикали и взривове открити при акцията на ГДБОП

Операцията тръгнала от село Дерманци и продължила в "Красна поляна"
13 юни 2012 09:35,
76
Килограми химикали и взривове открити при акцията на ГДБОП
Снимка: архив, Булфото

Арсенал от силноопасни химически и взривни вещества е разкрит при спецакция на ГДБОП.

Операцията е започнала в село Дерманци, област Ловеч и е продължила в столичния ж.к. "Красна поляна", където вчера заради мерки за сигурност бяха евакуирани хората от блок 24-25, съобщиха от МВР.

Разследването тръгнало след пожар в стопанска постройка в ловешкото село Дерманци, възникнал към 3.10 часа вчера.

Имотът е собственост на 76-годишен мъж  На мястото веднага са изпратени екипи на полицията и пожарната.

В постройката, където е възникнал огънят, били съхранявани лесно запалими и избухливи химически вещества. Мястото е посетено и от служители на ГДБОП, извършен е оглед от следовател.

В хода на разследването е изяснено, че взривилите се вещества са оставени на съхранение от 40-годишния син на собственика на имота.

Той е задържан и в разговор с него станало ясно, че в обитаваното от него жилище в столичния ж.к. "Красна поляна" и в мазето към апартамента той държи неустановено количество силно реактивни химически и взривни вещества, оръжие и боеприпаси.

Създадена е организация за обезопасяване на района, изведени са хората, които живеят във входа.

Служителите на ГДБОП съвместно с колегите им от СДОТО претърсили и иззели опасните вещества и боеприпаси.

Още по темата

Поетапно са изнесени най-опасните вещества: 1,5 кг оловен азид - силно реактивно вещество, което по първоначални данни служи за направата на капсул-детонатори, около 15  различни по големина контейнери с прекурсори за направата на взривни вещества като калиев хлорат, калиев перхлорат, алуминий и др.

Иззети са още 20 кг черен барут, над 100 метра огнепроводен шнур, част от него - снаряден с детонатори, 100 възпламенителя, детониращ шнур, 500 боеприпаси различен калибър, 2 кг от веществото  тротил-хексоген, учебна противотанкова мина, взриватели за снаряди, 3 контейнера силно концентрирана сярна киселина, автомат "Калашников", 10 пистолета, като това е само най-опасната част от бойните и взривни запаси.

Претърсването и изземването от жилището е приключило снощи в 23.30 часа, след като са изнесени и обезопасени само най-опасните химически и взривни вещества.

Апартаментът  и мазето са запечатани. Предстои щателно претърсване на помещенията да продължи с изземване на оставащите значителни количества оръжия, боеприпаси и компоненти за изработване на самоделни взривни устройства.

Мястото е под охрана. Действията по разследването на адресите в Дерманци и София продължават днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То па Търново голямата столица - летище да направят на Царевец ли бре ,селски???
37
2
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Типично за един селянин .. Такъв е бизнеса по черноморието- селски бизнес. Чалга ,фекалии и развалена храна! Добре ,че Бяло море е близо!
36
7
 
1
 
! Отговори
до Томас преди 11 години
А ти *** ли си или да?
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България се унищожава от провинциалисти-комплексари в София! Слави Трифонов -чалга урода от Плиевиен! Димитровградски инженер Митьо -ПАЙЪНИРА! Селянчета станали министри! После не се оплаквайте от софиянци -то такива не останаха! Сигурно в София в момента има най-много миекащи в западна България!
34
2
 
13
 
! Отговори
Томас преди 11 години
38Ти по рождение ли си нагъл лъжец или като вашите те изтърсиха в селото софия се научи да лъжеш?
33
4
 
11
 
! Отговори
Томас преди 11 години
35Можеш ли да обориш писаното от мен? 37Ами нека софиянци спрат да крадат от останалите части на България - хората няма да стъпват в селото софия - да не мислите, че те искат да идват, че и да се разправят с нагли шопи?
32
5
 
4
 
! Отговори
до Томас преди 11 години
Ти пък какво се изказваш за София! Не стига ,че си зашморцан провинциалист ,ами си от Левски пък и слушаш чалга! Аре бегай!
31
2
 
6
 
! Отговори
Стани_шишко преди 11 години
*** се готвят да взривят църкви...понеже си го могат па и опит си имат. Не случайно екс президентската двойка пусна толкова народ от затвора - сега ще си връщат услугата.Гарантирано от БСП/БКП :)))
30
0
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Джери те изпусна от поглед и започна да ръсиш глупости:))))))))))))))
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на човека. шнур за държавата. сигурността е в нашите ръце
28
7
 
4
 
! Отговори
Томас преди 11 години
28Хората от различни места в България са карани точно на сила да отиват в селото софия, след като парите от техните населени места са били откраднати и използвани за правене на спортни зали, метро, околовръстно на селото сф и т.н. Най-накрая е редно изкараните пари в населените места да отиват там - а селяните в софия да се научат да работят.
27
1
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
деденце, не ти е дадено да знаеш какво означава тази дума, достатъчно са те обучили да си служиш с клавиатурата,то е като пищещата машина,При комунизъма нямаше комп. ,а комунистите си харесват стила и приказката на Т.Живкжв овчарчето.Не сте мръднали и на косъм от тогава.Тиквуня и кратуня може да ползва само дърт червен шоп,за останалите тази лексика е пренебрежително обидна и смешна.
26
2
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
ПИШЕ се КОИТО! Личи си ,че си от село - повечето сте неграмотни,правите се че много работите ,ама сте само нахални и прости!
25
3
 
1
 
! Отговори
Томас преди 11 години
24до тогава, докогато тъпите граждани осъзнаят, че не е нормално да живееш врата до врата с някой и да се разминавате като пътни знаци, без едно здравей дори - масова практика в градовете. Съседите по селата са съвсем друго нещо.
24
2
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Да не съм те карал на сила бе ***!
23
0
 
3
 
! Отговори
ловечлия преди 11 години
М чи ко съм направил толкоз. И аз у Софията за парички ида. Тиез софиянци много смиешни! ни можи да гръмни унуй у мъзата! Сига како ши стани!
22
7
 
0
 
! Отговори
до хигиениста! преди 11 години
Ако не са селяните който отидоха в София не по своя воля то вие "софянчетата" ще умрете от глад бе,мързели!
21
1
 
4
 
! Отговори
Жмуц преди 11 години
Аз ако разбера, че някой в района около мен държи такива вещества и застрашава близките ми, такъв няма да стигне до правосъдието...
20
7
 
8
 
! Отговори
ZLA преди 11 години
Така ще е,защото администрацията на ББ не може да си свъши работата.В другите държави,за да живееш на друго място,не визирам София,трябва да се регистрираш в полицията и то ако имаш трудов догово и ли си записан за учене.Иначе-можеш да пребиваваш няколко месеца и после-си нелегален за този град!Кога и у нас ще стане така?Докога куцо исакато ще живеят кой където си иска и няма да се знае кой ти е съсед???
19
3
 
20
 
! Отговори
ХИГИЕНИСТ преди 11 години
Цялото селяния да се ИЗЧИСТИ И НАПУСНЕ моментално София - ходом марш !

Спонсорирани публикации