Само три партии сигурни за парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС

Коалиционното управление изглежда неизбежно, отбелязват от "Афис"
Обновена: 13 юни 2012 14:56 | 13 юни 2012 14:15, Красимир Ангелов
303
Само три партии сигурни за парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС
Само три партии са сигурни на следващия парламент. Снимка: Булфото

Само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни за следващия парламент, сочи социологическо проучване на "Афис".

Данните са от представително за страната изследване, при което са интервюирани 1010 пълнолетни български граждани през периода 9 - 12 юни 2012 г.

Според социолозите на по-ниско ниво избирателна активност - ГЕРБ на практика възстановява електоралния си потенциал от изборите през 2009 г., като се преизчислят данните спрямо потенциалните гласуващи.

БСП също е възстановила напълно потенциала си и е прибавила около 3% над това, което получи на предишните парламентарни избори.

Според проучването ако няма непредвидими събития е ясно е, че следващото управление на страната ще бъде в коалиционен формат. Той ще зависи основно от това около коя от двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП ще се завърти коалиционната вихрушка от страна на по-малките партии, твърдят социолозите.

От останалите партии на този етап потенциал за успех демонстрира единствено учредената от Меглена Кунева формация "България на гражданите".

Следва да се вземе предвид, че стартовият ресурс на тази партия е много добър и пред нея има цяла година за развитие и разширяване на влиянието, отчитат ог "Афис".

Именно бъдещата партия на Кунева е довела до интересни размествания в политическото пространство.

Най-силно от появата й страдат двете формации в разпадналата се "Синя коалиция" – СДС и ДСБ. От друга страна, част от разочарованите десни избиратели са обърнали поглед към НДСВ, което като че ли за пореден път възкръсва царската партия.

Според проучването на "Афис" НДСВ е стигнала СДС по подкрепа и подсказва наличие на стартов потенциал, който би могъл да я направи желан коалиционен партньор.

Най-важните въпроси пред жълтата партия е дали ще успее да сложи граница между себе си и новата формация на Меглена Кунева, както и да не допусне жълтите избиратели да изтекат в посока на по-рекламирания проект на тяхната бивша съпартийка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
18
 
4
 
! Отговори
пич преди 11 години
Много се рдвам , че ГРРБ запазва електоратът си. И аз ще гласувам за Меглена Кунева.
187
1
 
12
 
! Отговори
Pipistrella преди 11 години
Я виж ти "голямата надежда" на олигарсите май наистина ще трябва да се надява на чудо, за да бъде фактор в следващия парламент, дори остатъците от жълтия и синия вот, не могат да й осигурят билет за райските порти на парламента. не може и да бъде другояче, имайки предвид що за партия ще е "България на гражданите" - ни риба, ни рак, уж дясна пък с червен лидер...
186
3
 
17
 
! Отговори
Faust2 преди 11 години
То нищо чудно и да се окаже така. Кунева с всеки изминал ден губи все повече и повече подкрепа. В крайна сметка може дори да не влезе в парламента.
185
5
 
9
 
! Отговори
kompot преди 11 години
доволен съм от това проучване! щом кунева липсва в схемата това ме прави истински щастлив! не искам някаква крадла да ме управлява. краде история, краде членска маса, сега краде и избиратели! това е толкова долно
184
4
 
11
 
! Отговори
koko_shanel преди 11 години
"От останалите партии на този етап потенциал за успех демонстрира единствено учредената от Меглена Кунева формация "България на гражданите"." Едва ли демонстрира каквото и да е било партията на Кунева. Тя до избори ще се е разпаднал, убедена съм. Балона който се раздува там вече е пред пръскане, защото *** хора вътре и техните кухи идеи, не се нравят на народа.
183
8
 
9
 
! Отговори
ЕмПиЕмПя преди 11 години
Незнам кои са "Афис" но коалиция ББ няма да прави никога,стига с тези манипулации!
182
2
 
8
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 11 години
ДПС ли? От къде на къде трябва още да търпим една купа партия, която по никакъв начин не участва ефективно в управлението. Изобщо нито една от партийте ни не става, затова и хорицата се подвеждат по старата-нова Кунева и нейната България на гражданите, която май ще е повече България на олигарсите :)
181
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе и Станишев и Борисов ги псуват,но Бойко го псуват престъпниците Сергея го псува цяла БЪЛГАРИЯ.След втория мандат на Борисов,ще го искаме и за трети,но той няма да иска...наистина ще е много уморен.Най вероятно ще стане президент,а Дянков ще е премиер.И тогава комунистическата *** ще пеят любовна песен за БОЙКО,защото Дянков ще ги разпилее без милост.ТВЪРДО И ОТНОВО ЗА ГЕРБ.
180
0
 
15
 
! Отговори
plug_n_play преди 11 години
Меглена Кунева не я искам в българския парламент. Достатъчно видях от нея като министър и еврокомисар. Като толкова иска да влиза в парламента да каже, защо при преговорите, които тя водеше договори най-ниските субсидии за българското селско стопанство?
179
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България се тресе , в буквалния и преносен смисъл , но ГЕРБ и Борисов са непоклатими . Има ли все още някой , който да вярва на тези стакмистики ?!
178
5
 
9
 
! Отговори
Granatomet преди 11 години
Иска ви се ,но пак ще бъдете изненаданиЗа тези трите ще гласуват само *** ичувалчета
177
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според някои мастити социолози нямаше да има и втори тур на президентските избори, каква разлика даваха с БСП, спомняте ли си? А само 100 хиляди гласа и Смотлю нямаше да е никакъв президент, не че сега той е такъв де.
176
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Гроб май не е много сигурна...:-)Ако Борисов се пръсне от преяждане че вземе ***.
175
4
 
6
 
! Отговори
Десен преди 11 години
Пълна пародия са тези платени проучвания, как пък въднъж за толкова години мен никога не ме питаха. Мята прогноза е БСП и ГЕРБ с почти равни позиции не се наемам да кажа кой ще е първи, все пак везните с малко, но клонят към ГЕРБ, 8-9% за Кунева, 6-7% за ДПС, СДС 4-5%. Друг едва ли ще влезе в парламента. Ключа за коалцията ще го държи Кунева и тъй като тя се определи за дясна най-вероятната коалиция ще е ГЕРБ-КУНЕВА-СДС. Запомнете това което ви казах и ще си говорим след време.
174
2
 
10
 
! Отговори
СВ преди 11 години
Ще ви оправя за 800 дни...вервайте ми. Ще ти купя колело...ама друг път. И така до днес
173
24
 
9
 
! Отговори
Трайчо Овчев преди 11 години
Търпение трябва бе хора, как искате ГЕРБ да оправи положението, когато наследството от тройната коалиция е толкова лошо?Търпение, нека да мине този мандат, нека да подкрепим ГЕРБ и за следващия мандат и тогава да ни дооправят.
172
12
 
28
 
! Отговори
Не сте добре ! преди 11 години
Който мисли, че това правителство е успешно явно не е добре с главата. България е пред фалит, бе гербери. Може вина да имат и червените крадливци, но ГЕРБ нищо не направи за подобряването на положението. А и червените *** са си на свобода, Доган също, Галеви и те. Единствените, дето духат супата сте ВИЕ !
171
2
 
16
 
! Отговори
Ради преди 11 години
Милиционерите отново се разшетаха из форума! Акъла им като на този от 224 - що за *** трябва да си,за да се кефиш на такава простотия!! Това са те - каквито им подаръците такива са и тези,които ги получават!
170
0
 
10
 
! Отговори
Да де преди 11 години
За царя едно може да му се признае, не ни е лъгал. Каза ни в прав текст какво възнамеря - да ни оправи за 800 дни. И си го спази. Оправиха ни добре, още ни държи. *** народа ***, мисли че он говори алегорично.
169
0
 
16
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Пак ли ще гласувате бе овчици мамини? Пак ли празни надежди? Докога? Българите сигурно са най простия народ във вселената щом за 22 години не можаха да разберат че когато мафията е на власт, ЕДИНСТВЕНИЯ изход е сформирането на народен съд и прилагането на пряка демокрация + нова конституция! Всичко останало е прах в очите на народа и чиста загуба на време!