Четири партии сигурни за следващия парламент

Доверието в кабинета се стабилизира, а в Плевнелиев пада
Обновена: 14 юни 2012 17:03 | 14 юни 2012 16:45,
282
Четири партии сигурни за следващия парламент
Четири партии влизат в Парламента. Снимка: Булфото

Четири партии ще застанат зад банките в парламента, ако изборите бяха днес. Това са ГЕРБ, БСП, “България на гражданите“ и ДПС.

Подкрепата за ГЕРБ в началото на юни е 22.3 на сто, показва национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено между 31 май и 7 юни сред 1025 души.

На второ място остават БСП, подкрепена от 18 на сто от запитаните. 5.5% пък заявяват, че биха гласували за “България на гражданите“ - партията, която Меглена Кунева предстои да учреди на 1 юли. Гласът си за ДПС са готови да дадат около 5 процента от избирателите.

Под четири процентовата бариера остават “Атака“ с подкрепа 1.5 на сто. Разпадът на Синята коалиция се отразява негативно на ДСБ и СДС. Партията на Иван Костов получава 1.7%, а доскорошните им партньори малко по-висока – 2.1 на сто.

37.2 на сто от запитаните са заявили, че няма да гласуват.

Като цяло управляващите успяват да запазят  одобрението за дейността на оглавяваните от тях институции на нивото от преди три месеца.

Положителните оценки за президента Росен Плевнелиев остават над два пъти по-високи от негативните - 39 процента към 15 на сто. Мнение за дейността му не могат да изразят 46 процента. Общественото мнение е силно поляризирано за първите 100 дни от работата му - 35 процента смятат, че работи по важни задачи, но други 37 на сто не виждат съществен фокус във работата му. През последните три месеца държавният глава губи 4 на сто доверие.

22 на сто от запитаните пък одобряват работата на кабинета, а 33% изразяват негативна оценка. Негативните оценки за правителството намаляват с 3%.

Според социолозите не може обаче да се говори за тенденция на покачване на доверието към кабинета, тъй като 45 процента от анкетираните се въздържат от оценка за работата му.

Парламентът традиционно не се радва на високо одобрение. Едва 9 на сто подкрепят работата му, а 14 на сто оценяват положително работата на Народното събрание.

Най-голям ръст в одобрението сред членовете на кабинета бележи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 23.2% я определят като успешен министър. Лек ръст в доверието бележат и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов(22.7%) и министърът на културата Вежди Рашидов(12.3%). На положителна оценка се радват и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов(16.4%) и министърът на външните работа Николай Младенов(15.8).

Двамата нови министри – на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на здравеопазването Десислава Атанасова – засега “наследяват“ по-скоро критично отношение, характерно и за предшествениците им. Добрев и Атанасова се радват на подкрепата на 6 на сто от анкетираните.

Негативни оценки се дават и на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, на финансите Симеон Дянков и на околната среда и водите Нона Караджова.

Премиерът Бойко Борисов пък получава подкрепата на една трета от имащите право на глас. Оценката за министър-председателя Бойко Борисов продължава да е положителна - 36 процента и 33 на сто отрицателни оценки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
5
 
18
 
! Отговори
Непукист преди 11 години
Благодарим ти ГЕРБ неотразим,че повиши на три лева бензина...Благодарим за грижата голяма,макар, че пенсиите нови пак ги няма.Благодарим ти за стандарта на салама,какво, че гледаме го само на реклама.Благодарим за хляба и водата,какво, че скача им цената.Благодарим за новите ни магистрали,за да ги има, никога и нищо не сме яли.Благодарим ти за борбата с Октопода,как хубаво е с белезниците на пода!Благодарим за близостта голяма,от Цецо никой вече тайни няма.Благодарим ти за Шенген,чакаме го вече всеки ден.Благодарим ти, Партийо любима,оправи ни с финес и тая зима!
131
9
 
6
 
! Отговори
АХМЕД ДОГАН преди 11 години
Гласувайте за Бойко, че идвам аз!
130
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-ужасния възможен вариант: КОАЛИЦИЯ - Станишев, Кунева, Доган.
129
14
 
8
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Кви 4 партии бе!Само Герб бе ей!Шумкарите в пандиза.Амин!
128
2
 
6
 
! Отговори
до 171 преди 11 години
Буров:.............. "В малка и бедна държава,.... НИКОГА не може да има ----ДЕМОКРАЦИЯ"!Винаги сме били подчинени на някой ---ПО-ГОЛЯМ !Германия,Русия,хАмерика.......,коя ще е следващата ?
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Oткъде да дойдат тия 600 лв минимална заплата, като държавата е фалирала отдавна.Аз работих 3 месеца на смени в една фабрика и за тоя период получих 50 лв.Обяви фалит и всички св хванаха мощно за палците .Те даже и тая минимална нямат пари да плащат предприятията из страната.
126
2
 
11
 
! Отговори
ЛОГИКАТА преди 11 години
''*** народ ,слаба държава ",.......защо ни е слаба държавата ?Защото ни е *** народа !
125
2
 
7
 
! Отговори
амон ра преди 11 години
Изборите са най важното нещо в демократичния свят , тези които не искат да гласуват правят подарък на статуквото нека покажем на тази неприятна маса която 23год ни *** само , че сме нация и сме единни , защото те от това ги е страх
124
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пронив Герб и винаги ще запомня Герб , като една ш*бана партия от предатели , като и Костов !
123
1
 
9
 
! Отговори
Тодор Кирилов преди 11 години
"37.2 на сто от запитаните са заявили, че няма да гласуват"Господин Министър Председател,господин Президент и господа депутати от ГЕРБ ако гласувате минимална работна заплата от 600 лв,усещам че това число ще се стопи до 5% най-много и с вашите там малко над 20 на 100 ще бъдете водеща политическа сила,иначе Доган ще намаже пак с някоя коалиция.
122
8
 
8
 
! Отговори
и още......! преди 11 години
Винаги ТУК се пише против ГЕРБ /Бойко/,и като чете човек излиза ,че ГЕРБ ще вземе на изборите ---0.1% ....?На практика обаче се оказва ,че против Бойко са само тези ,които пишат във форумите....РЕЗУЛТАТЪТ Е ОБРАТЕН?ДЕ Е ЛОГИКАТА ...?---САМО В Бг!
121
2
 
9
 
! Отговори
Десен преди 11 години
Айде почна се вчера едни социолози днес други, но тия явно са взели по малко пари защото вкараха Кунева в парламента. Тези "проучвания" обаче не са никак безобидни защото от 100 човека 20 да излъжат все е файда за управляващите. Много ми е чудно как Лиляна Павлова има този рейтинг следа като пътищата ни никога не са били толкова разбити. Хептен ни взеха за канарчета. И няма да се уморя да питам колко км магистрали направи Бойко за 3 год. До сега няма гербер да е отговорил, явно е много трудно.
120
2
 
5
 
! Отговори
бебе преди 11 години
Тези социологически изследвания не са шега или измислица.В 99 % те отразяват действителните факти.Спомнете си Гърция и Франция.При тези проучвания и при букмейкърите грешка няма ;)
119
1
 
3
 
! Отговори
granatomet преди 11 години
заслужиха си пържолка
118
7
 
6
 
! Отговори
ДО 154 преди 11 години
"Герба ке падне",.....ама кога ,2025г. ли?
117
1
 
5
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
Като излязат резултатите пак ще говорим, на социологическа стъкмистика е трудно да се вярва, още повече когато тя тенденциозно се опитва да подбутва определени играчи, за да повлече повече вот. В повечето случаи обществени нагласи въобще не кореспондират с тези измислени проучвания, Кунева е добър пример в това отношение - един балон, който съвсем скоро ще се спука!
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България вече няма истински Българи, има сомо едни който цака на клавиатура , ако искате да спасете България като държава , тогаво правете без да псвувате , че тези беши такива , други беше пострашни от такива ! Просто ако искате да спасете България правете нещо !!!!!!!!!!!
115
1
 
5
 
! Отговори
.........? преди 11 години
Защо в Бг няма -----ДЪРЖАВНИЦИ?Защо в Бг ,държавните институции защитават ,.....политиците ,*** и престъпниците?Защо в Бг ,политиците ,*** и престъпниците имат права ,а останалите имат само -----ЗАДЪЛЖЕНИЯ?----1001 ,.....ЗАЩО?
114
1
 
4
 
! Отговори
Житан до 145 преди 11 години
.....и още нещо момче....аз не се крия с анонимност както много други тук,защото хич не ме е страх нито от правителство нито от МВР нито от прокурори държавни...все ми е тая дали сегашните или бъдещите ни управници са от БСП СДС ГЕРБ или коя и да е друга партия,защото аз не гласувам от дълги години,но ми е жал за децата ни,който едва ли някога ще разберат какво е да се разхождаш посред нощ в летните жеги из градинки и паркове,за бащите и майките ни които ако не сме ние умират от глад..
113
6
 
13
 
! Отговори
оракул преди 11 години
Герба ке падне

Спонсорирани публикации