ГДБОП хвана фирма, ползваща пиратски софтуер

Нанесените щети са за над 150 хиляди лева
14 юни 2012 09:50,
38
ГДБОП хвана фирма, ползваща пиратски софтуер
Снимка: архив, Reuters
Антимафиоти иззеха 9 компютърни системи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти от офис на фирма, съобщиха от МВР. 
 
Нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност над 150 хил. лв.
 
ГДБОП, съвместно с компютърни експерти, проведоха спецоперация в центъра на столицата. 
 
Целта й беше пресичане и предотвратяване на престъпна дейност, свързана с незаконно използване на множество бизнес софтуерни продукти и специализирани програми, чрез които са  извършвани  услуги в областта на ситопечата, производство на луксозни опаковки, както и всякаква друга дейност, която не е изрично забранена със закон.
 
В хода на операцията е извършена проверка в офиси на фирма, от която са иззети 9 компютърни системи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти (Corel Draw, Windows Server, Microsoft Office Pro, Adobe Acrobat Distiler, Adobe Acrobat Pro, Photoshop Adobe, Auto CAD, Office Basic, Nero 6, Win Rar и много др.) 
 
Образувано е досъдебно производство за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост. 
 
Статистиката сочи, че превантивните действия на антимафиотите, свързани с пиратството на територията на страната, са довели до ограничаването му с над 35% за последните 10 години, съобщават от МВР. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: ГДБОПпиратство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Dovolen преди 11 години
Tia ot gdbop koga ste sprat da se zanimavat s gluposti, edva li niakoi policai moje da razli4i legalen ot nelegalen softuer. Trudno im e dori imenata da si napishat pravilno, za suzalenie nai mnogo e nelegalniat softuer vuv instituciite i pravitelstvoto ot tam triabva da se zapo4ne no poneje sme predatelski narod sami se nakisvame. Pak stanahme za smiah pred sveta, dokato ni hvurliat prah v o4ite se izto4iha milioni za elekronno pravitelstvo a s tezi pari moje data centur na microsoft da se vdig
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И нас какво ни устройва това? За това ли плащаме данъци? Да ловят кокошкари и мижитурки, който са без-обидни!? Пък убийци, дилъри и големи престъпници да си правят каквото искат. Ми в тва безпаричие, хората се чудят от къде да изкарат някой лев. От къде да вземат толкова пари за законен софтуер, няма да гладуват, че ГДБОП (геройте на нашата прекрасна държава) дебнан кокошкарите. Направо смешна работа...
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
axaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax ГДБОП разби фирма която имала на компютрите си нелицензирано НЕРО 6 е това ако не е смешно :D
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Охх малеее....щом и по офисчетата взеха да влизат гдбоп, за по 8-9 компютъра!!!Ами я се осъзнайте бе! 80 % от фирмите в България са с нелегален софтуеър. 100 % от тях са със някакъв нелегален софтуеър! Това е поръчка от конкуренти, а ГДБОП я изпълняват защото сме полицейска държава! Когато в БГ има закони насърчаващи малкия и среден бизнес, и когато държавата спре да бави плащания, тогава ще си купят хората windows и word и т.н
33
0
 
4
 
! Отговори
linux преди 11 години
А КАКВО СТАНА С ПОКУПКАТА НА WINDOWS 8 за близо 900 000 лева или евро от правителството?И кому са нужни тези копия?С тези издухани щайги работят са мо на windows 98,някои и за ХР стават.
32
1
 
6
 
! Отговори
Защо? преди 11 години
В - Защо пиратството и борабата с нелегалния софтуеър е приоритет за България?О - Защото нашите "лидери" още не са намерили начин те да го контролират.Този пост не е за или против нито една политическа партия, насочен е срещу съвкупното явление от личности смятащи се за различни обществени и политически фигури - реформираните престъпници.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде малко ти прочети, преди да обиждаш. WinRAR никога не е бил безплатен!
30
4
 
3
 
! Отговори
Winrar преди 11 години
Winrar-a е безплатен е ***, малко пък прочетете преди да пишете *** новини/
29
0
 
1
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
#20, Кики, пропуснал си да разбереш обаче с какво свалят филмите! :) Гарантирам ти, че е било точно с нелицензиран софтуер. Такъв им се инсталираше, защото тогава уж нямали пари за лицензиран. Говоря за преди 6-7 години, сега не знам, може вече и си купуват. Да не споменавам, че става дума за звено, което трябва да се бори точно срещу това! :)
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е то в която и да е фирма за влезеш е така.... ГДБОП са хванали пак някой велик престъпник! ХВАЛА НА ТАКЪВИ ОРА!
27
0
 
1
 
! Отговори
Павчо преди 11 години
Не ти е нужна фактура за програмите. За тази цел има сериен код, който много лесно се установява дали е пиратски или легален. :)
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе друго си е да изпотепаш хората за 5 кутии цигари
25
0
 
14
 
! Отговори
ттт преди 11 години
ГД БОП = главна дирекция за борба с организираната престъпност.Тука няма организирана престъпност. Има шеф на фирма, който е откраднал софтуер. Нещо като джебджийство. Кокошкарска история. Не е работа на ГД БОП да ни харчи парите за такива неща. Те трябва да разбиват канали за наркотици; групи за отвличания и/или принуждаване за проституция; групи за диверсии или икономически шпионаж и др..Иначе моите програми (българска дума) са законни. Може би не пазя фактурите. И за хладилника не ги пазя.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Системата работи, но не за гражданите.
23
0
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Това NERO 6 е поне на 8 години.... Да му се чуди човек дали ако хванат някой Windows 98 или 2000, който не нелицензиран, пак ще опандизят собственика.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде сега всички ползватели на акробат и винрар, по корем и ръцете изотзад
21
0
 
30
 
! Отговори
Е - Ник преди 11 години
Щото хванаха братята Галеви и убиеца на сестри Белнейски, та работата им нещо намаля на куките и допряха до winrar от нямане какво да правят!
20
0
 
21
 
! Отговори
КиКи преди 11 години
преди години работих в интернет доставчик, на не малко полицейски управления и КОС сме пускали нет, първото което ни питаха беше, от къде се свалят филмите и програмите ?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе целата работа е да вземат компютрите и да споделят клиентите с платежоспособни конкуренти :))))
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе тея що не ловят пласьорите на дрога и контрабандистите на цигари, ами веят байряци колкото да отчитат дейност ?

Спонсорирани публикации