Exxon се отказва от сондажите за шистов газ в Полша

Страната намали оценките за потенциала на залежите
Обновена: 18 юни 2012 14:56 | 18 юни 2012 11:57, Миглена Иванова
5
Exxon се отказва от сондажите за шистов газ в Полша
Два кладенеца на Exxon Mobil се провалиха още преди няколко месеца. Снимка: архив, Reuters

Exxon Mobil се отказва от проучванията за шистов газ в Полша, след като резултатите от тестовите сондажи на компанията показаха, че залежите не са достатъчни за промишлено производство, предаде Ройтерс, като се позова на информации, публикувани в полското издание Gazeta Wyborcza.

Вестникът цитира говорител на полския клон на американския енергиен гигант, според който от Exxon са взели решението, след като са анализирали внимателно резултатите от два пробни сондажа.

Още през януари от компанията, която притежава 6 разрешителни за проучване и добив на шистов газ, съобщиха, че ще преразгледат възможностите си сондиране в Полша, след като първите два кладенеца не оправдаха очакванията.

През март пък полското правителство намали очакванията за резервите на страната от шистов газ до от 346 до 768 млрд. куб. м, което е на около една десета от предишните оценки на природните запаси.

Това покоси надеждите на Европа за намаляването на зависимостта й от руския природен газ.

Варшава има сключени договори за проучване и добив на шистов газ с Chevron, ConocoPhillips, Marathon и други. Полското правителство обаче наскоро реши да обложи индустрията с данък.

В началото на годината Агенцията за вътрешна сигурност на Полша арестува 7 души по подозрения в корупция около издаването на разрешенията за проучване и добив на шистов газ.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
5
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Exxon не стават за нищо! Аз затова избрах Шеврон!
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я по-добре напишете защо в щатите газа се получава евтин и кво ще стане ако спрат да дават държавни дотации на фирмите които се занимават с добив на шистов газ? шистов газ - партенка която много мирише и с такава воня щатите се опитват да продават оборудване и техника за добив на шистов газ, на *** като поляците и др. пишман независими държави, а след като политиците си вземат комисионните се оказва че всъщност добива на шистов газ и съответно самия газ стават непродаваеми(скъпи)!

Спонсорирани публикации