Убиецът в сикхския храм в САЩ бил "отчаян неонацист"

Уейд Майкъл Пейдж бил уволнен от армията на САЩ през 1998 г.
Обновена: 7 авг 2012 14:51 | 7 авг 2012 07:35,
89
Убиецът в сикхския храм в САЩ бил "отчаян неонацист"
Уейд Майкъл Пейдж Снимка: Reuters

Заподозреният убиец на шестима души в сикхски храм в американския щат Уисконсин, 40-годишният Уейд Майкъл Пейдж, който беше застрелян от полицията, бе идентифициран от организация за защита на гражданските права като "отчаян неонацист", предаде Асошиейтед прес.

При нападението бе тежко ранен полицай, който е все още в критично състояние. С опасност за живота са и двама от ранените при стрелбата в сикхския храм.

Според Ройтерс Пейдж бил уволнен от армията на САЩ през 1998 г. за недопустимо поведение, включително появяването в нетрезво състояние на дежурство, предаде Ройтерс.

Уейд Майкъл Пейдж е служил в армията шест години, но никога не е бил изпращан в чужбина. Той е бил специалист по водене на психологическа война и техник по ремонта на ракетни системи "Хоук" и последното му назначение е било във Форт Браг, Северна Каролина. Във Форт Браг се намира командният център на специалните части на сухопътните сили на САЩ.

През юни 1998 г. той е бил наказан за даване на дежурство в нетрезво състояние и разжалван от сержант на специалист. Пейдж не е имал право да се върне на служба в армията.

Полицията нарече нападението срещу сикхския храм "акт на домашен тероризъм". ФБР обяви, че няма основания да се смята, че в нападението има замесени и други хора.

Още по темата
Според федералното Бюро по алкохола, тютюна, огнестрелните оръжия и експлозивите Пейдж стрелял със законно купен 9-милиметров пистолет. Местните власти не са имали повод да се занимават с убиеца преди вчерашното нападение.

Организацията за граждански права Южен център правна защита на бедните обяви Пейдж за "отчаян неонацист", който бил водещ музикант в хард-рок група, наречена "Край на апатията" и съставена от т. нар. бели супремацисти, още от 2000 г., посочва АП.

Според АП сикхите в САЩ, които наброяват около 500 хиляди души, често са обект на малтретиране и прояви на насилие. Затова властите се придържат към определението "престъпление от омраза" и "акт на домашен тероризъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: САЩУбиецсикхски храм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.