Чалгата губи влияние, БГ поп-ът с шанс да излезе от кризата

2012 е една от най-интересните за родната сцена
Обновена: 8 авг 2012 15:06 | 8 авг 2012 13:22,
305
Чалгата губи влияние, БГ поп-ът с шанс да излезе от кризата
Преслава все още държи фронта в попфолка. Снимка: Dnes.bg

2012 година се очертава като една от най-любопитните в новата история на българската музика. Настъпват сериозни размествания в пластовете, които до голяма степен ще определят развитието й през следващите няколко години.

Попфолкът е в криза, която няма нищо общо с икономическата. Независимо какво ни убеждават представителите на този жанр. С всеки изминал месец влиянието на тази музика намалява, което е повече от естествено, и ще заеме своята нормална ниша.

Ако някой бърза да отвори шампанското в чест на залеза на чалгата, обаче бърка. Това е жанрът, в който се инвестират най-много средства, изпълнителите се радват на най-много участия, сравнително добри приходи, разполагат с шест телевизионни канала. Клубовете, където се пуска тази музика, са най-рентабилни на пазара. 

Няколко музикални поколения израснаха предимно с попфолка, като основна заслуга затова имат певците, продуцентите и всички музиканти извън лекия жанр.

Той се разрастваше благодарение на тяхното бездействие. Дори имаше един момент, в който фолк продуцентите бяха напът да завземат и поп сцената. Защото срещу себе си имаха певци, които творят песни, които да се харесат на тяхната компания. Или пък създаваха претенциозни парчета, които били разбираеми от интелигентната аудитория.

Ако някой дръзнеше да направи комерсиално парче, веднага бе обявяван за чалгар.

Създаваше се усещането, че българската поп музика е някаква елитарна, извънземна, за хора с IQ над 150. А всъщност с две думи си беше кръгла нула.

Поп певците са тези, които се радват на най-голям медиен комфорт, но когато имаш една песен за година, просто се превръщаш във фалшив герой от екрана, печатната или интернет медията.

Кризата в попфолка обаче е в своя пик. Тя е логична, защото жанрът се наводни с много безобразни изпълнители, които се представят за "звезди". И тук вината е на продуцентите. Цедката е твърде широка, а всяка девойка, решила да става известна, идва с някакви пари и започва да се върти по музикалните телевизии. Решени са да изживеят своята петминутна слава или да си намерят богат мъж, независимо че с микрофон в ръка са бедствие.

В същото време има и изпълнители, които са 10 години на сцена, но защо - и те самите не знаят. Нямат хитове, слушат ги предимно роднините, но продължават с някакъв неясен ентусиазъм. Май единствено да си чешат егото.

Друга причина за отлива на публика от попфолка са самите песни. Гюбеци и елементарни текстове може да са подходящи за дискотеките след полунощ, но основната аудитория не е по сепаретата и с право критикува, че жанрът се връща с 10 години назад.

В същото време при поп музиката се забелязва възход, големите хитове на лятото са именно там. "Дим да ме няма" на Графа, Бобо и Печенката, "Почивни дни" на Криско, "Сама" на Лилана, "Кой ден станахме" на Ангел и Моисей, "4321" на Рафи са само част от парчетата, които се въртят нонстоп. Дори фолк клубовете възвръщат една позабравена схема и започнаха да канят поп певци за участия. И е пълно.

През последните години свежите попълнения в попа бяха единствено от телевизионните предавания, като тази година трябва да отличим участниците от X Factor. Няма как да правим някакви генерални оценки, тъй като практиката през годините сочи, че те са на сцената година-две и после "дим да ги няма".

В хип-хопа също се надигат, имат вярна и многобройна публика, но трябва да признаем, че този жанр винаги е бил на приливи и отливи. Къде обективно, къде не, рап певците са най-онеправдани в медиите и техните парчета се разпространяват предимно в интернет.

Българите се определяме като рок нация, но май сме поклоници на чуждата музика. Готови сме да заделим по 100 или 200 лева за концерт или фестивал, но трудно вадим 5 лева, за да видим родна група.

За съжаление българската рок музика все още трудно излиза от клубната сцена, въпреки че има страхотни групи. Голяма част от бандите не искат да напуснат ъндърграунда, някои търсят късмета в чужбина. Като цяло обаче публиката не е толкова близко до музиката им, особено в по-малките градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този спор ми е безкрайно безмислен, и толкова дълъг и титаничен:)))) че може да си пишем тук докато свят светува:))
241
6
 
8
 
! Отговори
Български Войн преди 11 години
Какво лошо има пък в тревоманството?Марихуаната единствено помага!А и в хип - хопа има доста смисъл.Повечето песни са с текстове за социалният живот, мизерията в БГ, продажните политици и т.н
240
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може ромското население да се увеличава, а чалгата да намалява? Нещо ни пързалят май.
239
0
 
3
 
! Отговори
do 265 преди 11 години
А на Български можеш ли да пишеш?
238
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
напълно* :P
237
2
 
17
 
! Отговори
До 269 преди 11 години
Като човек завършил техникум преди 5 години и бивш студент на ТУ мога да ти гарантирам, че голяма част учениците и студентите са напълни неграмотни. Не е това което е било едно време. Пълен майтап и става все по-лошо.
236
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да ядеш салата с оцет и след това да дегустираш вино. Не може да слушаш чалга и след това да се опиташ да чуеш истинска музика - не става, слухът ти е вече замърсен, а мозъкът - увреден.
235
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чалгата е за бавноразвиващи, затова текста се повтаря стотици пъти в такт с монотонна музика, та белким разберат за какво иде реч! не, че има смисъл в текста!
234
0
 
16
 
! Отговори
ФЕН на фенка преди 11 години
Чалгата не губи позиции защото простотията не се унищожава с мерак. Сред "българите" от индиански произход чалгата е начин на живот, но поради кризата и те нямат пари за ***, така че бизнеса се сви.
233
0
 
12
 
! Отговори
до 265 преди 11 години
Братле , за " инжинер " завършил техникум и " ТУ" си си доста неграмотен , като те гледам как пишеш , страната ще процъфти от такива " доайени" като тебе ( пази Боже +), а като мислене си доста задръстен за да мислиш че ако някой слуша музика различна от чалга , задължително върви към " тъмна дупка да си клати мазните коси" и има " финансови и семейни проблеми"..., аман от клишета и пиячи на уйскита в чалготеки ! Да си " ***" вече е демоде ..., ето тази е истината пич !!!
232
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
смърт за чалгата, поздрави с песента по "БГ РАДИО", Стефан Вълдобрев пее :)
231
1
 
10
 
! Отговори
Nosferatu до 265 преди 11 години
Стига с тия мазни коси бе човек... ще отида където ми е приятно, далеч от ***, "биячи". мутренца, ***, и подобни същества, с които преливат чалготеките. И се научи да пишеш малко по-грамотно, че не ти отива г-н ИНЖЕНЕР.
230
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
щом и чалга изпълнителите вече залитат по поп, и отказват да пеят чалга е добре!
229
19
 
0
 
! Отговори
do #263 преди 11 години
iztukvam ti finansovoto polojenie zashtoto vsichkite metali-rokadjii imat nqkakav finansov ili semeen problem zashtoto ti ako nqma6 finansov i semeen problem imash pari prosto nevijdam kade shte otidesh v nqkoq dupka tumna kade si klatqt maznite kosi li ? ili v nqkoq 4algoteka da si piesh uiskito i si prekara6 ve4erta dobre.. kolkoto do mozuka az sam injener zavurshim sam texnikum i TU.. sajalqvam che ne ti pisha na kirilica noo... istinata e tazi
228
5
 
31
 
! Отговори
заклет чалга фен преди 11 години
За тези дето се късат да си блеят една и съща изтъркана фраза " ...ми ти кат идьеш на кръчма , ко слушаш ва ?", отговорът е : - " *** , не ходя на кръчми , не ми трябват нито ракия и шопска , нито *** песни и маанета от които да ми " рипа " сърчицето и да се покача с кални обувки на масата дето ми е яденето за да ме видят всички какъв съм " юнак"! Има адски мн по хубава музика и заведения от чалготеките и не се наказвам с тая душевна мръсотия , *** и селяния която заля България !
227
0
 
10
 
! Отговори
От Nosferatu до 257 преди 11 години
Щом когато губиш в спор намесваш пари и финансово състояние като цяло, кой какъв кеф си прави, и по какъв начин, за мен ти си в крайна фаза на чалгализиране :) Въпреки, че се изтъкваш като баровец по форумите, с пари няма да можеш да си купиш мозък.
226
0
 
29
 
! Отговори
SUPER преди 11 години
Попфолкът е в криза!Чудесна новина.
225
0
 
17
 
! Отговори
до 258 преди 11 години
Понеже и "приятелите" едни като чалгата, някои не ходим на дискотека....стига ми да ви гледам простащината по цял ден, но не съм се намразил толкова че пари да дам да отида да се затворя в един хамбар с такива ***
224
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чалгата се харесва от простаците и плебса.
223
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Example for chalga:A doggy drags a bus,(Kuche vlachi reis,)A doggy drags a bus.(Kuche vlachi reis.)o.0