Еро "за" развитие на временните мерки за българи и румънци

Френското правителство обсъжда съдбата на дошлите в страната роми
Обновена: 22 авг 2012 15:05 | 22 авг 2012 12:30, Елка Василева
37
Еро "за" развитие на временните мерки за българи и румънци
Жан-Марк Еро. Снимка: Reuters

Френският министър-председател Жан-Марк Еро заяви, че подкрепя развитие по въпроса за временните мерки на ЕС, ограничаващи до края на 2013 г. достъпа до трудовия пазар за идващите от Румъния и България, повечето от които са роми, предаде Франс прес.

"Подкрепям евентуално развитие" при тези мерки, в чийто контекст румънците и българите се разглеждат като идващи от страни извън Общността, при все че държавите им членуват в Европейския съюз, заяви Еро пред радио RMC и телевизия BFM.

Подобно на осем други европейски страни Франция ограничава правото на българските и румънските граждани да работят на нейна територия. Временните мерки ограничават достъпа до пазара на труда за 150 професии, като е необходимо издаване на разрешително за работа и и работодателят да плати съответната такса във френската служба по имиграцията и интеграцията. Ограниченията може да бъдат вдигнати само с едно решение на кабинета, както направиха вече Италия и Ирландия.

Същевременно Жан-Марк Еро защити своя вътрешен министър Манюел Валс, критикуван за това, че разпореди през лятото да бъдат разтурени ромски лагери. "Трябва да погледнем нещата в лицето: бордеите се разшириха", констатира премиерът и нарече това "неприемливо". "Решенията на правосъдието трябва да се изпълняват. Моят дълг е да намирам изходи, действайки прозрачно, твърдо и човечно", каза той.

Еро ще председателства по-късно днес междуведомствена среща, сред чиито участници ще са вътрешният министър Манюел Валс и министърът на жилищното строителство Сесил Дюфло. Сред обсъдените варианти ще бъде отпадането на ограниченията пред достъпа на българите и румънците до френския пазар на труда.

Френското правителство ще проведе днес и спешни разговори с министри и граждански сдружения за съдбата на пребиваващите в страната роми, след като вълна от експулсирания и разтуряне на импровизирани лагери породи обвинения, че Франсоа Оланд следва примера на Никола Саркози в преследване на това етническо малцинство, пише в. "Гардиън".

Правителството на Саркози бе обвинено в дискриминация при експулсирането на роми обратно в България и Румъния. Критици намекнаха за неприятните спомени от депортиранията по време на Втората световна война. Мнозина от ромите просто се завърнаха във Франция, но тъй като предишните им лагери бяха разрушени, те заживяха в още по-голяма бедност и по-тежки условия, в обстановка на страх и сплашване, отбелязва вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NA KALPAV VODOLAZ VODORASLITE MU PRE4ELI
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe nashte tsiganeta kakto i ISPANSKITE i PORTUGALSKITE sa evropeitsi i imat ravni prava v Evropa toz FRANTSUZIN da odi da mi svirne na TRABATA...
30
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Интересно - защо съдът в Страсбург, който не ни позволява да разрушаваме незаконните *** развъдници, не се обажда, когато в самата Франция бутат катуните? Авно имат едни закони за тях си и други - за нас, баламурниците ???И докога ще ни третират като трета категория хора, при все че сме в ЕС ??? Министърът на външните работи или самият *** нещо да кажат по въпроса?
29
1
 
18
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Г-да франсета, дръжте си ги ! Нали ние тук сме расисти и нетолерантни, дръжте си ги там. Подаряваме ви ги.
28
0
 
7
 
! Отговори
хех преди 11 години
До optimistбез да те огорчавам приятелю, наистина си голям оптимист. веднъж ги редиха паветата - преди 6-7 години. почнаха дъждовете, минаха 100-тина тира и... булеварда беше като бурно море - на високи вълни. след това сложиха асфалт. отчасти. там където бяха работили мангалята. където пипнат - трева не никне. това е. ръцете си оставят. само за сечене на камъни и да събират *** стават, за нищо друго.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да е зле БГ и Румъния да ивъведат реципрочни мерки спрямо страните, които не разрешават работа на българи и румънци. Френски, холандски и т.н. тарикати да подават молби за работа в БГ. Помотайте ги 2-3 години докато им се одобрят документите, през това време ще трябва да си назначат БГ мениджъри разните Данони и др.подобни. Хем и безработицата ще намалее.
26
0
 
17
 
! Отговори
човек преди 11 години
Защо най-после от Евросъюза не си признаят, че не ни приемат в Шенген , най вече заради ромите, отнася се за нас и Румъния. За съжаление в цяла цивилизована Европа синоним на българин е ***.Докога ще продължава тази излагация, която се римува с интеграция на ромите.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ни ограничават колкото си искат, арабите ще ги оправят тях. И като разтурят ромските катуни, да не реват, че не можем да ги интегрираме, те да не би да са интегрирали успешно каквото и да е било - тия бунтове по предградията да не са от успешена интеграция.
24
0
 
14
 
! Отговори
emigrant преди 11 години
до 12 имаш огромна грешка,повечето от старите емигранти са си устроили живота българинът като индивидуалност е много оправен и бързо се аклиматизира в чужбина стига да иска ,но в групи повече от 3>4 семейства се получават разногласия и проблеми особенно със новите гурбетчии а *** са едни от тях те не желаят да се аклиматизират към законите и нормите във нито една държава никой не ги иска дори най демократичните общества
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tia ziala EVROPA gori ot kakvi li ne maimuni te *** ziala evropa e takava s palna s cherni
22
0
 
18
 
! Отговори
мм преди 11 години
Единственото решение на проблема с *** е по някакъв начин да им създадем държава и да ги оставим да се оправят сами. Тогава ще можем да ги дискриминираме на нациоанлен а не на етнически принцип. Защото да дискриминираш цяла нация както европейците правят с нас е политика...не е разсизъм :) Позволено е с една дума.
21
0
 
8
 
! Отговори
mm преди 11 години
Проблема е че с подобни мерки вредят само на нормалните Българи които евентуално биха си намерили работа във Франция, докато на *** им е през оная работа, те пак ще ходят да просят и крадат там. Но е факт, че те нямат голям избор, трябва да демонстрират воля пред избирателите но същевременно ги е страх да разделят хората на етнически принципи, защото е очевиден расизъм. Не могат да кажат, отваряме пазара за всички без ***...примерно.
20
0
 
2
 
! Отговори
amina преди 11 години
Е сега вече ни взеха в Шенген, нали трябва да се конкурират с китайците и ниската себестойност на китайските продукти :)
19
0
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Ама айде да има и временни мерки за ограничаване на износа на пшеница , суровини айде малко да ограничим влизането на чужди компании които с играят на "Монополи" с тока , водата , енергетиката понеже нашите компании още не са се развили.Ама големи дупедавци има в парламента , няма да идват чужди компании които да ни бръмчат и без това малкото ресурси и да ми държат разни монополи.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 12 АнонименМного си ***. Точно пък българите в чужбина не щат и да чуят за други българи. Още повече, че повечето реализира ли се по един или друг начин може да ги разпознаеш само по името.Аз лично имам на 50 познати в Германия повечето, от които са с добра работа и знаят по-добре немски от немците(защото и те си имат яко диалекти)
17
1
 
12
 
! Отговори
Do 12 преди 11 години
Abe selianin na teb izvesno li ti e 4e BGrite v 4uzbina ne kontaktuvat v pove4eto slu4ai po mezdu si,za6toto zapo4vat problemite kolkoto si po dale4e ot BGri tolkova po dobre e za zdraveto ti.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо мълчат правозащитните организации ?
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА ОБЕДИНИМ БЪЛГАРСКИТЕ И РУМЪНСКИТЕ ИМИГРАНТИ ВЪВ ФРАНЦИЯ, ОТ ПОСЛЕДНАТА ВЪЛНА,С ОБЩОТО ИМЕ " *** ".ОСНОВАНИЕ МИ ДАВА ТОВА,ЧЕ ТЕ СА ЕДНА МЪТНА,МИРИШЕЩА,КРАДЛИВА,ПРОСТИТУИРАЩА И Т.Н. ОБЩНОСТ В ЕВРОП.СЪЮЗ,ЗА КОЯТО НЯМА ДЪРЖАВА,НЯМА НАРОД,НЯМА РОДИНА...
14
0
 
12
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
ако им липсва умение за интеграция на *** , идвам командировка - отваряйте концлагерите
13
1
 
13
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
ПРЕДЛАГАМ НА НАШИТЕ *** ДА СЕ НАКЪДРЯТ СИТНО И ДА ЗАПРИЛИЧАТ НА АФРИКАНЦИ ,ТОГАВА НЯМА ДА ИМАТ ПРОБЛЕМИ ,ТО И БЕЗ ДРУГО ФРАНСЕТАТА СИ ПАДАТ ПО ЧЕРНИ ЛАНГИ