Moody's пак се прояви - намали перспективата пред ЕС

Намаление чака рейтингите на Германия, Франция, Великобритания и Холандия
Обновена: 4 сеп 2012 14:51 | 4 сеп 2012 10:30, Бойчо Попов
19
 Moody's пак се прояви - намали перспективата пред ЕС
Агенцията обмисля обявяването на по-нисък рейтинг за дълговете на ЕС от сегашната максимална оценка "Ааа". Снимка: Reuters

Международната рейтингова агенция Moody's промени в нощта срещу вторник перспективата по рейтинга на дълга на Европейския съюз от "стабилна" на "отрицателна", предаде DPA.

Промяната означава, че агенцията обмисля обявяването на по-нисък рейтинг за дълговете на ЕС от сегашната максимална оценка "Ааа".

Moody's обоснова прогнозата си с отрицателните очаквания за рейтинга на дълговете на някои от основните източници на средства за общоевропейския бюджет - Германия, Франция, Великобритания и Холандия, които заедно внасят около 45 на сто от средствата в бюджета на ЕС. Hidden Field

Заради поведението си по време на финансовата криза рейтинговите агенции са критикувани, защото от една страна насърчават кризата чрез пониженията, а от друга страна критериите за присъждане на кредитни рейтинги не са прозрачни. Така например Съединените щати продължат въпреки натрупания огромен дълг да са с топ рейтинга "ААА".

Наистина Moody's запази настоящия топ рейтинг "ААА" за ЕС. Въпреки това този предупредителен изстрел може да увеличи натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) за това, на заседанието си в четвъртък да представи подробен план за борба с европейската дългова криза.

През юли Moody's потвърди топ степента за кредитоспособността на Германия, Холандия и Люксембург, обаче промени прогнозата си от "стабилна" на "негативна". Като причина тя тогава посочи растящата несигурност около потенциалното излизане на Гърция от еврозоната. С това биха нараснали и рисковете за Италия и Испания, добави тогава агенцията. Агенцията остави единствено Финландия от 17-те страни в еврозоната със стабилна перспектива по максималния ѝ кредитен рейтинг. 

Малко по-късно федералното финансово министерство реагира спокойно на съобщението на рейтинговата агенция. „Споменатите рискове в еврозоната не са нови, като преценката взема предвид преди всичко краткосрочните рискове, докато дългосрочните изгледи за стабилност не се споменават“.

Още икономически новини за Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Moodyрейтингова агенция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
уса преди 11 години
Я да направят оценка и на банките в Исландия като са толкова отворени......или в Еквадор.
18
0
 
1
 
! Отговори
уса преди 11 години
На кви се правят пък тея муудис ли са луудис ли са ,те ше ми правят оценки само,я да направят оценка и на федералния резерв .
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Moody's са евтини манипулатори и никой няма нужда от мизерните им оценчици. Шайка лентяи и спекуланти - тежест за системата и тънка пропагандна машина. В условия на съвършена конкуренция ще фалират за отрицателно време.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия мудис са много кисели хора, само минуси раздават. Трябва да го дават по-ведро.
15
0
 
5
 
! Отговори
burov преди 11 години
До Анонимен:))) Естествено, та нали основната цел е да фалира чуждите държави...
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напишете в YouTube - Adolf *** Declares War on Zionist Occuped USA...Ще ви станат ясни доста неща.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези ми приличат на нашите социологически агенции дето преди изборите реват: тоя ще спечели, оня ще загуби пък накрая квото стане.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мудис не може да повлияе на ЕС по никакъв начин с измислените си твърдения.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дойде една криза и рейтингоите агенции се издъниха, явно могат да работят само в спокойни води.
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Moody's е дълбоко уважавана агенция, която действа вече над 100 години, и тревогите им са не без основание. Испанския и италианския дълг нямат нищо общо със щатския, понеже първите са дългове към чужди банки и инвеститори, а около 80% от щатския се държи от ФЕД и множество държавни институции в САЩ, което е съвсем различна ситуация. Та коя институция би фалирала собствената си държава??
9
0
 
4
 
! Отговори
Долар преди 11 години
А долара поевтинява ли поевтинява спрямо евротоот Българомъдес
8
0
 
12
 
! Отговори
мъдурис преди 11 години
Интересна ми е оценката на Мъдис за САЩ?
7
0
 
6
 
! Отговори
7 преди 11 години
Какжо не бутнахме в този свят. Самата ни страна 2-3 пьти. Византия.Турция. Сега е ред на ЕВРО ЗОНАТА. ха ха ха
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре се ориентирате. Гледайте Inside Job (има го в колибката) и ще разберете как именно рейтинговите агенции са вързани с хора на най-висше ниво в управлението на САЩ и как именно благодарение на рейтингите на тези агенции настъпи кризата през 2008г. в САЩ, а по-късно и в Европа.
5
2
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Американски агенции оценяват Европа?!? Не е ли това част от икономическата война на САЩ за запазване на доминантно положение на една затъваща икономика?
4
1
 
11
 
! Отговори
икономист преди 11 години
Кой ги финансира тия ретингови агенции? Откъде им идват парите и кой има интерес те да клатят лодката? Като си отговорите на тия въпроси, ще разберете за какво става дума
3
1
 
11
 
! Отговори
. преди 11 години
тези рейтингови агенции , въпреки че не съм много вещ в тази област , съм сигурен ,че не са 100 на 100 обективни и обслужват интересите на големите играчи ...
2
8
 
18
 
! Отговори
4efo преди 11 години
ЕС няма да се разпадне, Щатите искат да ни дестабилизират, защото нямат икономически интерес от това ЕС да е проспериращ.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей тая България аха аха да се набутаме при богатите в ЕС макар да сме сред бедните в света и той вземе, че се разпадне.