Капитализъм в бутилка

Само в Куба и Северна Корея не се продава кока-кола
16 сеп 2012 13:20,
129
Капитализъм в бутилка
"Кока-Кола" обяви, че ежедневно продава 1,8 милиарда напитки, но за последните шест десетилетия нито една бутилка не е била купена в Мианмар. Снимка: Reuters

„Кока-Кола“ обяви, че ежедневно продава 1,8 милиарда напитки, но за последните шест десетилетия нито една бутилка не е била купена в Мианмар (предишна Бирма – б. р.). Причината е в търговските санкции, наложена от САЩ заради военната хунта, управлявала азиатската страна от 1962 до 2011 г.

Забраната беше отменена преди няколко месеца, тъй като Мианмар започна да предприема демократични реформи. Местното производство ще стартира скоро.

Конкурентът „Пепси“ също обяви, че ще възобнови продажбите в страната, информира Би Би Си в обширен репортаж.

В момента има само две страни в света, където кока-кола не може да бъде купена или продавана, поне не официално. Това са Куба и Северна Корея, на които е наложено дългосрочно търговско ембарго от САЩ.  За Острова на свободата то е от 1962 г. За Северна Корея е от 1950 г.

Куба всъщност е една от първите три страни извън САЩ, бутилирали кока-кола - през 1906 г.  Компанията обаче загърбва държавата заради изземване на частни активи от правителството на Фидел Кастро през 1960 г.

Северна Корея е другата зона без тонизиращата напитка. Но наскоро беше излъчен репортаж, показващ, че тя се сервира в ресторант в столицата Пхенян.
 
От компанията са категорични, че продаваната стока в двете страни е контрабандна.

Тъмната газирана напитка е създадена през 1886 г. в Атланта, щата Джорджия, и веднага прави опити за разширяването на пазара си в световен мащаб.

Първите стъпки в тази посока са през 1900 г., след като започва бутилиране на напитката в Азия и Европа. 

Големият пробив идва през Втората световна война, когато „Кока-Кола“ започва да снабдява американската армия.

Над 60 са военните заводи за бутилирането на напитката по целия свят. Цивилните граждани от съответните държави също имат шанса да опитат.

Колата бързо става символ на американския патриотизъм. Бъдещият президентът Дуайт Айзенхауер по това време е върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа. Айзенхауер тръби, че е фен на газираната напитка и гарантира наличността й в Северна Африка.

Негова е заслугата легендарният генерал на СССР Георгий Жуков да я вкуси, питайки може ли да се направи специална прозрачна версия, приличаща на водка.
 
"В наши дни „Кока-Кола“ редовно е в челото на класацията за най-продаваните и известни търговски марки. Тя винаги е бил един от символите на американската мечта“, категоричен е Брус Уебстър - независим консултант в рекламата.

Но не всички държави споделят възторга му. Франция въвежда през 1950 г. термина „кока-колонизация“. Тогава били преобърнати камиони, а бутилките изпочупени, тъй като протестиращите виждали в напитката заплаха за френското общество.

По време на Студената война кока-кола се превръща в символ на капитализма.

Няма я на пазара в СССР поради страховете, че печалбите ще отидат директно в джобовете на комунистическите лидери. За конкурента „Пепси“ това е възможност, от която веднага се възползва.

С падането на Берлинската стена през 1989 г., хиляди източногерманци купуват направо от щайгите „Кока-Кола“, възприемайки я като символ на свободата.

Освен комунистическите държави от Източна Европа и тези в рамките на СССР и страните от Близкия изток са възприели тъмната сода като част от борбата си за свобода. Арабската лига бойкотира напитката от 1968 до 1991 г. като наказание за продажбата във вражеския Израел. „Пепси“ веднага заема нишата на пазара.

„Кока-Кола“ не се опитва да се включи в политиката, но като огромна марка толкова тясно свързана със САЩ понякога се оказва заплетена в нея или пък е подложена на огромна критика“, коментира Уебстър.

„Огромната мощ на марката идва от факта, че тя идеално се вписва в начина на живот, който повечето хора искат. Самата Америка обаче е опетнена като марка. Хората стават по-резервирани към нея“, допълва Уебстър.

През 2003 г., протестиращи по улиците на Тайланд изляха напитката в знак на протест срещу водената от САЩ инвазия в Ирак. Продажбите бяха временно спрени.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинежад заплаши със забрана. Колегата му във Венецуела Уго Чавес пък наскоро призова сънародниците си да пият местен плодов сок вместо кока-кола и пепси.

126 години след раждането си обаче кока-кола продължава да трупа популярност и да бележи ръст в продажбите. Най-впечатляващо е търсенето в развиващите се пазари като тези в Индия, Китай и Бразилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
4
 
! Отговори
ECO преди 11 години
Hora, piite chai, nai-veche zelen chai, prohistva organisma, predpazva ot kup bolesti i ot nadebeliavane, polezen, evtin, vkusen (triabva da se svikne) Stiga s tezi bezalkoholni napitki deto raziajdat vatreshnostite! :D
95
8
 
5
 
! Отговори
до Орингоч 126 преди 11 години
"Куба детската смъртност е една от най-ниската"Що за шега е това?Куба има по-висока детска смъртност от всяка развита срана.
94
1
 
5
 
! Отговори
д0 125 преди 11 години
Не е точно така, дали е фруктоза или захар, голяма разлика няма. Този сироп е значително по-евтин и това е причината да се използва. Той идва от генетично изменена царевица- това колко е вредно за сега никой не може да каже със сигурност. Идеята е че захарта/глюкозния сироп е като хероин. Затова се слега максимално много и с разни киселини се притъпява сладкия вкус за да не залепне устата на човек. Сложете 50 грама захар в 450 мл вода да видите колко е сладко това - после освежаваща напитка.....
93
6
 
13
 
! Отговори
Орингоч преди 11 години
Затова в Куба детската смъртност е една от най-ниската-децата там не ги тровят с такива ***!
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
114, разбира се, че е задължително. Ама той *** си обича конспирациите, така че няма смисъл да му се обяснява логично и интелигентно.
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кока-кола е нагледен пример как работи глобализма.
90
0
 
7
 
! Отговори
дядо преди 11 години
нищо не са загубили
89
5
 
5
 
! Отговори
Pen4o преди 11 години
Не съдържа аспартам,но съдържа HFGS фруктозо-глюкозен сироп, който е още по-голямо ***.
88
1
 
15
 
! Отговори
мунчо преди 11 години
Аз Кока-Кола не пия,...наблягам на ракия и водка!
87
1
 
0
 
! Отговори
до 118 преди 11 години
Ами бягай и ти. После ще те връщат служебно с полиция.
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 116 сигурно е избягал от такива *** като теб
85
6
 
6
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Не съм гурбетчия а емигрант. Две различни неща. Отвори български тълковен речник за да ти се изясни. Чао лек ден.
84
10
 
21
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Видяхме им капитализма ***. Видяхме им и бутилките и питиетата и измисленият им живот.Мерси...ама кока не пия. Кой иска да се трови по американски, нека го прави.те и без туй ни отровиха живота като нация и като народ.
83
2
 
7
 
! Отговори
до100 преди 11 години
Въобще не се мисля за СПЕЦИАЛЕН.Тук ще стоя защото не ми се стои гладен.И кой си ти че да ми затваряш устата?
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Само в Куба и Северна Корея не се продава кока-кола "Буахахахахах! Това да им беше проблема! Нямали сладка гола вода ... Я в лЕво бе!
81
3
 
7
 
! Отговори
Сикимчо преди 11 години
Всеки сам решава какво и колко да пие!Някои предпочитат Коланякой цяла дамаджана ракиятрети бозапийте и се наслаждавайте на живота!Всичко е химия:)
80
8
 
4
 
! Отговори
до 105 преди 11 години
Явно още не си се излекувал. Главата не те слуша. Трябва да ядеш мащерка и яйца от морски юрдечета. ***..
79
3
 
8
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
Е и!? Някой да те кара насила да пиеш? Щом има пазар за подобни напитки не виждам нищо да се продават по 2 мрлд напитки ежедневно ;)
78
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кока-Кола е ***.
77
5
 
28
 
! Отговори
Франческо преди 11 години
Аз лично, на младини се хранех с всякакви ***, пиех Пепси и Кока-Кола всеки ден, да не говорим за сладкишите и хамбургерите, също цигарите. Разболях се като студент от хроничен простатит и получих имунен срив, бях като умрял. Излекувах се благодарение на градината, която баба ми има, витамини, минерали (Цинк, Селен), рационално хранене с домашни плодове и зеленчуци, много лук и чесън. Сега спортувам редовно, и съм напълно здрав! Много млади хора ги грозят тежки заболявания.

Спонсорирани публикации