Светът полудя по iPhone 5

Apple постига с новия си смартфон спиращ дъха марж на печалба
Обновена: 21 сеп 2012 14:32 | 21 сеп 2012 10:46, Бойчо Попов
357
Светът полудя по iPhone 5
Японски фенове на марката. Снимка: Reuters

Цифрите казват всичко: за 849 долара Apple продава своя топ модел на новия iPhone 5. Ако се приспаднат производствените разходи от 238 долара, остава брутен марж на печалбата от 72 на сто. Фантастична стойност.

IT гигантът Hewlett-Packard постига само около 23%. Пазарните изследователи от ISuppli са взели последния смартфон от Apple под лупата. Резултатът: това наистина е най-скъпата продукция в последните три години. Но въпреки това iPhone е наистина машина за пари за Apple.

Педантично ISuppli изброява разходите по компоненти. Най-скъпият от тях е дисплеят заедно със сензорния екран (тъчскрийн). Apple използва за новото устройство за първи път така наречената клетъчната технология. Тук допирната повърхност е вградена в стъклен слой. Единствената причина, заради която новият iPhone е по-тънък от своя предшественик. Модулът струва 44 долара, този на iPhone 4S - 37 долара.

С 37 долара към сметката допринася и новото радио звено. Новият iPhone за първи път поддържа новия и бърз мобилен стандарт LTE и извън границите на САЩ, но само в честотния обхват от 1800 MHz, който се използва в Германия от Deutsche Telekom. Това например не можеше да прави iPad. Ето защо Apple вгражда сега съответния чип от Qualcomm. 

Така под чертата при най-скъпото устройство с памет от 65 гигабайта се получават разходи за материали от 230 долара. Към това трябва да добавим и монтажа, разходите за който според iSuppli възлизат на осем долара. При най-евтиния модел с 16 гигабайта разходите за материали са 199 долара, сглобяването също е осем долара. Цифрите показват, че Apple си добавя особено голяма надценка при най-добрите си модели. Такова ценообразуване остава неизчерпаем източник на критика, тъй като продажните цени на топмоделите не са оправдани от съответните по-високи разходи за материали.

Но Apple запазва пълно мълчание по това обвинение. И изброените от iSuppli разходи компанията от Купертино не иска да коментира. Единствено главният финансов директор Питър Опенхаймер неотдавна оспори в рамките на инвеститорска конференция данните на пазарните изследователи, но пропусна да спомене своите собствени, пише германският Handelsblatt. Освен това изчисленията на iSuppli не включват разходите за научноизследователска и развойна дейност, както и за маркетинг. Но това се посочва изрично от експертите на пазарния изследовател.

Огромните маржове на печалба са толкова впечатляващи, тъй като Apple по-добре от всички други производители на смартфони успява да запази високи цените над обичайния жизнен цикъл на мобилните телефони. Това се доказва и от статистическите данни за изследователката компания Strategy Analytics. Според тях пазарната цена на iPhone в първите 18 месеца след старта почти не пада. От друга страна цената на смартфоните на Nokia пада само един месец след старта на продажбите, при HTC - след три месеца. Високите цени обаче не пречат на купувачите да се нахвърлят на новия смартфон.

Втората част на материала и галерия с чакащите пред магазините фенове вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: iPhoneapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
6
 
! Отговори
AUDI преди 11 години
супер е,но ние не можем да си го позволим.Освен Бойко и Цецо де.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голямо стригане се задава!Овце-колкото искаш..... Особено в България...
19
39
 
9
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
Скъсаняците с пластмасовите ментета с анроид газ пикаят от яд и злоба. Най- яките пичове от днес сме с нови телефони. Аз вече си взех, вземи си и ти.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Apple и лай.о да брандират с една ябълка и сички ше се наредат да го копуват!!!!
17
1
 
16
 
! Отговори
гъ*а преди 11 години
разменям трактор за ифон : )
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
We live in the era of Smart phones and Stupid peopleПълнете гушите на зомбировачите.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
iSHeep - Меееее меееее меееее
14
1
 
23
 
! Отговори
!! преди 11 години
Сектантиииииииииии
13
1
 
12
 
! Отговори
оДкровения преди 11 години
До Исткренния:Еами, 600 е относително. Ако е кракнат с много люто, може и 750 да е.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уте сифонджиите ще ми ядат умрялата *** на Стив Джобс, след като днес изтръскат касиките. Ама нали требе да има балъци! Утре да заповядат ще има за закуска на дедо увисналия салам. Все е нещо.
11
2
 
35
 
! Отговори
Роботи преди 11 години
Роботи, които служат на предмети...робска психика обзела целия свят ! Ботове такива...защо живеете в пластмасовата си действителност?
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора не се хабете! I-фенките в момента са на опашка да ги дерат като прасета преди коледа. Очаквайте включван утре или късно тази вечер. Предполагам ще има и поумряли по опашките, ама нада ли ще ми липсат.
9
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Над от 20% от жителите на Ню Йорк живеят под прага на бедността21 септември 2012 | 09:56 | Агенция "Фокус"като си купят по още един ай-сифон още повече ще станат:))
8
5
 
46
 
! Отговори
Исткренния преди 11 години
Моя тел за 9 лв падна в шкембето тая сутрин докато сърбам и сега стана смърд фон смърди на чесън дали струва 600 лева поне
7
2
 
36
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Смешна история....и аз имам айфон,*** чак да се редя на опашки,да са правя на маймун,като след 2 месеца ще е наполовина..........а мерси
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо ново под Слънцето! Така е и ще е докато има луди да купуват бързоамортизиращи се продукти за колосални суми.
5
13
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само американците са полудяли... след това което направиха американците със самсунг, останалия свят масово поглежда към продуктите на самсунг, който прави определено по качествени продукти и именно за това го изгониха от американския пазар!
4
2
 
65
 
! Отговори
безименен преди 11 години
Хубава джиджафка,но не е нормално така да е зомбирана тълпата от една вещ!
3
9
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това обикновено са поставени лица, на които фирмата е платила да киснат пред магазините и да се правят на маймуни. С цел реклама.
2
10
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
O-o-o ай-сифоните луднахте ли бре ***? изтръшкахте ли хилядарката за дограмата с джамове? Хайде по-бързо, че други месец ще пускат сифон шестица и ще трябва пак да се редите на опашки и да тръскате касичката.*** нещастни.