Цената на природния газ пада с 0,67% от 1 октомври

"Булгаргаз" ще разчита на резерва от синьо гориво от находището в Чирен
25 сеп 2012 14:10,
53
Цената на природния газ пада с 0,67% от 1 октомври
Снимка: архив Reuters

Цената на природния газ ще се понижи с 0,67 на сто от началото на октомври, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

С днешното си решение енергийният регулатор приема предложението на "Булгаргаз" синьото гориво да поевтинее с 0,67% за крайните снабдители и потребители за четвъртото тримесечие на годината.

Председателят на държавната комисия потвърди, че държавното дружество "Булгаргаз" има около 250 млн. лв. недовзет приход за предишни тримесечия, защото е продавал газ на по-ниски цени, отколкото е купувал, но на този етап компенсирането на дружеството ще се отложи.

„Искаме да изчакаме да мине и четвъртото тримесечие на тази година, когато се купува най-голямо количество природен газ и така към края на годината ще имаме по-пълна представа колко е недовзетият приход на "Булгаргаз" за цялата 2012 г.“, посочи Семерджиев.

На днешното открито заседание на регулатора представител на ръководството на „Булгаргаз“ съобщи, че ако не бъдат подписани новите договори с Русия в средата на ноември, има реална опасност от недостиг на природен газ през първото тримесечие на 2013 г. Това ще наложи използването на запасите от хранилището в Чирен в месеците до края на тази година.

В газохранилището ни в Чирен в момента има 380 млн. куб. метра газ. До края на годината ще бъдат използвани 210 млн. куб. метра от тях. Поради това се очаква недостиг на запас от газ в хранилището, но според Семерджиев това няма да представлява проблем, след като бъдат подписани новите договори за доставка.

Дълговете на „Булгаргаз" достигат около 300 милиона лева, изтеглен е бил и заем за закупуването на газ, каза още Петров.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: ДКЕВРцената на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Маджаров преди 11 години
Благодарение на БСП и МАЙКА РУСИЯ цакаме като най големите баровци.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Е как така в САЩ цената е 100 долара, в Германия 300, а ние дето сме на един у* разтояние от Русия плащаме 500. С кораби от САЩ или Катар да ни го карат ще е по-евтин. "И още по-скъп ще стане : ) Аз ако бях на господата, въобще нямаше да си давам зор да продавам газ за под 10 000 на някаква дребна нация, чиито лидери обесняват как "ще пляскат руснаците".
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чакай сега. Първо го увеличихме с 15%, после - хоп, радвай се народе, намален с 0,67%. Хахахахахаха! То по-добре да не го бяха намалявали. Трябва да купувам газ в промишлени количества(стотици тонове на ден) за да видя някакъв смисъл от намалението... иначе си е просто гавра, можеше и да не го обявяват...
38
0
 
3
 
! Отговори
John преди 11 години
Г-н Борисов и г-н Добрев през 2010 г. започна подаването на газ от "българските" находища-"Каварна" и "Калиакра" в Черно море.Британската фирма "Мелроуз рисорсиз" обеща да подава по 400 млн. м3 газ на година,което е около една шеста от консумацията на България за една година.Вие казахте,че това е истинска диверсификация и това ще доведе до падане на ценитена газа.Нищо такова не се случи и няма да се случи.В момента крайния потребител в България плаща най-скъпата газ в цяла Европа.
37
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
А от 1 Януари увеличение с 15%,за да има Баланс
36
1
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 11 години
Вникнете в новината, ще ползваме газ от военновременните запаси (или такива за извънредни ситуации) през мирно време. Връх на неграмотното управление на един недоучен човек!
35
0
 
13
 
! Отговори
Борисов преди 11 години
Уважаеми журналисти,при такова голямо намаление не се пише "Цената на природния газ пада с 0,67% от 1 октомври",а се пише "Цената на природния газ СЕ СРИВА с 0,67% от 1 октомври"Ясно?
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя се скърши тая цена, леле мале. А говореха по телевизията и се пъчеше калинката на икономиката с 11% намаление. След всички натворени простотии може да се каже, че който гласува за ГЕРБ е ***!
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много бе, над половин процент
32
0
 
8
 
! Отговори
mi преди 11 години
цената не пада - тя направо се СРИВА - невероятно.
31
0
 
8
 
! Отговори
- преди 11 години
Разбирам. Сега вместо 80лв ще плащам с 53стотинки по-малко! СУПЕР!
30
0
 
5
 
! Отговори
Малии преди 11 години
те това е стряскаща новина....!
29
0
 
10
 
! Отговори
DNES.BG преди 11 години
НЕ ПРАВИМ РАЗЛИКА ЩОТ СМЕ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ ХВАНАТИ ТУК В РЕДАКЦИЯТА.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dnes.bg, между НАХОДИЩЕ и ХРАНИЛИЩЕ правите ли разлика
27
1
 
14
 
! Отговори
монопола преди 11 години
Е как така в САЩ цената е 100 долара, в Германия 300, а ние дето сме на един *** разтояние от Русия плащаме 500. С кораби от САЩ или Катар да ни го карат ще е по-евтин.
26
0
 
9
 
! Отговори
газпром преди 11 години
Бреиий,че много пари ще ни останат бе, как ще ги похарчим - не знам...
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък ще намаля сметката си за топла вада, като сваля топлия водомер и завия една симпатична тапа на извода!
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен до 1 преди 11 години
Разликата от 10.33% отива за покриване разноските по спасителните планове за Гърция, Португалия, Ейре, Испания, Италия и Кипър, не в джоба на Боцко споко...
23
2
 
8
 
! Отговори
пРЪДЛИВКО СЛИВКО преди 11 години
МИ ЧЕ И 1 ПРОЦЕНТ НЯМА ВЕ ДРУГАРИ ***,КАКВО Е ТОВА НАМАЛЕНИЕ ТИКВИ ТАКИВА
22
1
 
6
 
! Отговори
apechdb преди 11 години
Всички в този цирк са държавни-т.е.назначени от ГЕРБ.Лошото е че като ядат сопата оня с дипломата за съветските кокарди чака.Най добре Барозовците да определят цените

Спонсорирани публикации