Рано е да се говори за рестарт на АЕЦ „Белене”, отсече Добрев

Централата може да е частен проект, но България да придобие дял в бъдеще
27 сеп 2012 10:10,
204
Рано е да се говори за рестарт на АЕЦ „Белене”, отсече Добрев
Снимка: БТА

Много е рано да се говори за обрат в проекта АЕЦ „Белене”, защото инвеститорът трябва да запознае българската страна с условията на своята оферта. Това заяви  енергийният министър Делян Добрев в интервю за bTV по повод на информацията от вчера, че американска компания проявява инвеститорски интерес към проекта за втората атомна централа у нас.

„На този етап не става въпрос за рестарт на строежа,” каза икономическият министър. Той обясни, че ново начало може да се положи, ако американският консорциум „Глобъл пауър” се ангажира с това България да не дава държавни гаранции за проекта и всички разходи по „Белене” до момента да бъдат възстановени. Трябва да бъде постигнато споразумение и за арбитражните плащания, които да бъдат поети от инвеститора, добави Добрев.

„България трябва да излезе най-малкото на нула при реализацията на „Белене”, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Ако проектът се развие на частен принцип, без държавни гаранции, той се превръща в една частна инвестиция в страната. Важно е кои са акционерите зад „Глобъл пауър консорциум” и това дали могат да направят такава инвестиция и да я управляват, каза Добрев. 

Министърът разясни хронологията на обрата по проекта, като посочи, че разговорите се водят от миналата седмица. Консорциумът се свързал с НЕК и отправил предложението за разговорите за евентуално закупуване на проекта „Белене”.

Още по темата
 От думите на енергийния министър става ясно, че на този етап държавата не е наясно кой стои зад американския консорциум и затова не бърза с размразяването на проекта. „Няма да вземем решение за размразяване на ядрения проект, без да знаем кой стои зад този инвеститор,” каза Делян Добрев.

„Предишната концепция беше държавата да има 51% от централата, а някой друг да даде парите. Търсихме стратегически инвеститор, но тази концепция не проработи,” коментира Добрев.

На въпрос за дела на страната ни в собствеността на проекта Добрев отговори, че собствеността на консорциума може да се смени по време на изграждането на втората българска ядрена централа, но България може да договори опция за закупуване на дял от него, ако инвеститорът реши да продава в бъдеще, въпреки че в началото проектът стартира като частен.

Добрев обобщи досегашните предложения на американския консорциум, като посочи, че „Глобъл пауър” са съгласни да поемат разходите на НЕК, също така и преговорите с „Атомстройекспорт” за отпадане или прехвърляне на исковете към новата компания, не искат държавни гаранции и са готови да поемат ядрения риск.
Припомняме, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще внесе в парламента проекторешение за даване на мандат на правителството да води преговори за АЕЦ „Белене".

Инвеститорът трябва да представи план, въз основа на който правителството ще оформи концепция за бъдещите преговори.

Днес се очакват разпалени дебати в пленарната зала, след като от опозицията изразиха различни съмнения около внезапното предложение. От БСП смятат, че инвеститорът не е неочакван, и че разговори с него се водят от шест месеца. А решението на правителството да представи идеята сега е паническа реакция срещу готвения референдум за ядрената енергетика. От ГЕРБ пък контрират, че чрез „Глобъл пауър консорциум" се търси начин да се защитят националните интереси.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
197,ако е само до Москвичите,то с цигари Арда да ги черпим.Много по-сериозно е:тези връзки за обувки не могат да оплетат,а ни убеждават че термоядрен разпад ще контролират.Ми то не може.Наистина са си си повялвали,че са някакви `свръх`и те и жалката им държава.От самонадеяноста по-опасно няма,когато за А-бомби става дума.Да не ги допускаме тук!
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако трябва да избирам между руснаци и американци кой да строи АЕЦ Белене, бих избрал руснаците. Защо? Първо, защото Русия е много близко до България и ако се случи нещо, руснаците също ще пострадат много сериозно. Т.е. руснаците ще направят всичко възможно централата да работи без проблем. На американците им е все тая- намират се на другия край на света и при евентуален инциден те няма да пострадат.Второ- ако Русия строи АЕЦ-а, от ЕС ще ни спукат от проверки дали да изпълнени всички изисквания
125
6
 
2
 
! Отговори
До prepis o преди 11 години
От гражданин: Явно и ние сме останали тук ужким хора, които смятат и мислят! Що не вземете всички дето защитавате руските АЕЦ-ове да си купите по един Москвич или Лада! Евтино ги дават братушките за разлика от реакторите!
124
2
 
3
 
! Отговори
Сънародник преди 11 години
До 189: И аз мислех така преди три десетилетия, но ако си млад човек е много жалко, че мислиш така !
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какъв дявол ми е частна атомна електроцентрала??!!??? И после някой ще се оправдава с "предишните", а ние ще сме супер енергиино зависими?!?!?!!! Икономически поробени в собствената си страна!!!
122
1
 
7
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Юдо-хазарската *** начело с Ротшилд, Рокфелер, Варбург трябва да бъде унищожена защото тия гадове *** мамата на целия свят и продължава заробването
121
1
 
17
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Какъв е смисълът от всичко това, да излезем на нула.... Защо ни е централа на наша територия, в която няма да имаме дял и ще ни продава ток... а правителствата пак ще пълнят бюджети от данъци... Като шистовия газ, да дойдем на ваша територия, да вземаме вашия газ и после да ви го продаваме... ама моля ви се, одупете се още мъничко , а ?!
120
6
 
5
 
! Отговори
Сънародник преди 11 години
Драги форумци ! Времето на парната машина и атамната енергия отминаха ! Бъдете модерни и приемете алтенативите на новото време ! Желая ви успех !
119
0
 
7
 
! Отговори
ДО 184 преди 11 години
ГЛЕДАХ ИНТЕРВЮТО НА ААРЪН РУСО ВЪВ Ю ТУБ,УБИЙСТВЕНО Е,ГЛЕДАХ И НЕ МИГАХ,ХПОРА ГЛЕДАЙТЕ И ПРОМЕНЕТЕ СВОЯТ МИРОГЛЕД
118
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рано е да се говори за рестарт на Белене. Време е да се говори за рестарт на България!
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Quantum FUND е собственност на Рокфелер и се ползува с консултант Джордж сорос .Печалбите на фонда са 40 % годишно п продължение на 30 години подред .Влезне ли в енергетиката на Бъгария майката ни е е..та от плащания към джоба на рокфелер
116
2
 
6
 
! Отговори
емо преди 11 години
американските технологии са подчинени на максималната печалба на частника изатова са несигурни/справка япония,тримайл аиланд/никога нищо американско не е било свясно .......това не е като да трепеш беззащитни по света
115
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа постави началото за отказ от атомна енергия и ако това нещо се осъществи успешно нашата "нова АЕЦ" ще бъде спряна преди да запачне работата си...освем ако до тогава не станеме официално руска република.
114
5
 
9
 
! Отговори
prepis ot rumen 221 преди 11 години
До ГражданинКое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция??? 1. Живеем ужким при капитализъм... 2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална... 3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила... - НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА, Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи) - ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ ИМАЛО ИЗЛИШЪК ОТ ТОК (е, свършиха мръсната работа на ГЕРБ и те от благодарност ги разтуриха) - БОКО КАЖИ СИ!!! ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!! - Но ПИТАМ: - Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОКСАМО ОТ 23%...??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!? - Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ - Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки (про себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!! Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 ст...., е, които можем да си го позволим де...
113
0
 
6
 
! Отговори
емо преди 11 години
замесен ли е американски бандит полза за страната няма
112
4
 
6
 
! Отговори
НАРОДА ЗНАЕ преди 11 години
Нямам нищо против, престъпниците които изнесоха открадните си милиарди в чужбина да ги върнат в България. Нека се крият зад каквито искат чуждестранни фирми, но да инвестират в нещо разумно. С тази "инвестиция" в АЕЦ Белене, тези същите червени олигарси, ни заробват още веднъж.Печалбите ще бъдат за тях, а нас скъпия ток и плащанията.
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"американци" строят ли тук централа,и аз емигрирам далеч от тая държава.
110
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Докато не се види "черно на бяло" някакъв шялостен енергиен анализ за близките поне 20 год.,касаещ България,всякакви приказки за "строежи на атомни централи,ВЕЙ ' и тем подобниса празни приказки. Енергиини лобита зарибяват пространството ако мине "N"-a. "Некви хора",много искат да усвоят "Некви милиарди"...
109
2
 
8
 
! Отговори
Цирк преди 11 години
Този Цирк го играете , като Борисов многократно казва Онзи Гьол , без да има нужда да го споменава . Костов се надува " Ние няма да правим завой към Русия . А ето за какво било , да го продадете ! Ама за какво плюехте , да създавате плитическа интрига , защото някои пак се хванахаЗа съжаление това касае националната сигурност
108
0
 
6
 
! Отговори
! преди 11 години
Има ли официално становище на Американския департамент по енергетика относно кандидат-строителя на Белене",и какво е то?