ГДБОП разби мрежа за нелегален софтуер

Нанесените щети са за 150 000 лева, изчисляват експерти
Обновена: 5 окт 2012 15:21 | 5 окт 2012 11:05,
93
ГДБОП разби мрежа за нелегален софтуер
Снимка: архив Булфото

Служители на ГДБОП от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” са провели операция срещу незаконно използване на софтуер и специализирани програми, съобщиха от пресцентърът на МВР.

По време на акцията са проверени офиси на фирма с София. Дружеството се занимавало с разработка на гама от професионални и полупрофесионални мултимедийни устройства, предназначени за многоканален запис, възпроизвеждане, обработка и управление на аудио сигнали, дизайн, производство и маркетинг на иновативно дигитално аудиооборудване за музикалната и филмовата индустрия.

От офисите антимафиотите са иззели 24 компютърни системи с нелицензирани специализирани софуерни продукти – Corel Draw, Windows Server, Microsoft Office Pro, Adobe Acrobat Distiler, Adobe Acrobat Pro, Photoshop Adobe, Auto CAD, Office Basic, Nero 6, Win Rar и др.

Иззет е и специализиран софтуер „Solid works 2012“, струващ около 10 000 евро. Според експерти нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност за над 150 000 лева.

Установено е, че фирмата е изградила широка мрежа от дистрибутори на територията на страната и рекламирала дейността чрез чуждестранни интернет сайтове, достъпни от цяла Европа.

Образувано е досъдебно производство. Статистиката сочи, че превантивните действия на антимафиотите, свързани с пиратството на територията на страната, са довели до ограничаването му с над 40% за последните 12 години.

Системните действия на ГДБОП по противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата над интелектуалната и индустриалната собственост са в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
е,верно е ,че гейберите сте си авантаджии..за вас е казано-и без пари да е билетчето в трамвая,пак няма да го дупча,и сам да съм в трамвая,пак ще се блъскам,ще си подпалим къщата,за да изгори на съседа негейбер плевнята-знаме,така че,не ми обяснявай,ясен си.П.С.но на фона на толкова други престъпления,спец части да се занимават с далавера за 100-200 бона си е резил-по същия начен,***,с навеждане на вашите...ни принудиха да закрием КЗу Стара Загора,и сега линиите са на пълна мощност в унгария
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българина е свикнал к'вото му трябва - Замунда. Същото и при голяма част от фирмите.Хем ползват комерсиален софтуер, хем правят пари от него и не им пука.Аз обаче ако отида от въпросната фирма и открадна нещо веднага ще седнат да реват че ги били ограбили. Бой по такива нагли кратуни!
76
1
 
3
 
! Отговори
АЛООО, ГДБОП? преди 11 години
Какви крадци, каква мрежа за нелегално разпространение на софтуер? Office Basic, Nero 6, Win Rar - ми това си е направо заяждане, защото те имат мноого добри заместители, които са АБСОЛЮТНО безплатни. От прочетеното става ясно, че не са си купили най-важните програми и отделно са оставили служителите да си инсталират кой каквото си иска. Трябвало е да си качат по един платен Windows и всичко останало FREEWARE лиценз.
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ква мрежа, къв нелегален софтуер, кви 5 лева, бе!Хората са произвеждали и продавали собствени медийни продукти. Голяма престъпление е да имаш българска софтуерна фирма, ей!ГДБОП-ците що не проверят дали са си платили Windows-ите тези, които правят и качват ислямистки сайтове на български език, проповядващи халифат и религиозна омраза!
74
1
 
5
 
! Отговори
хахау преди 11 години
Софта да е фри за всички които не го използват системно за комерсиални цели. Законите има да се пренапишат, че да защитават интересите на обществото...Разбиването на "крадци" е лекуване на симптом.ьрана за размисъл.... хайде като заемеш една книга на някой, да те видя кой ще успее да те осъди, нали двама сте я прочели незаконно? и даже си имате по едно копие в тиквите...
73
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Win Rar - изключително рядка и скъпа програма, мале мале, на бас че журналистчетата на днес.бг си рарват пиратски снимките от телефончетата преди да ги пратят на някой
72
4
 
2
 
! Отговори
до 79 и 68 преди 11 години
Не виждам смисъл да се правите на невинни сълзици, кой знае и вашите машини с какъв бълвоч са пълни. Така че кротко. Първо си изтрийте порното полсе пишете.
71
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен, 68Нали :)? Горките, ако знаеха английски щяха да прочетат .nfo файловете и да знаят какво казват release групите. "If you like the product - buy it and support the developer". И въобще извинението, че "няма" пари не минава. Това не е храна без която няма да живееш, а "екстра". А пък и като ги гледам децата к'ви машинки имат...
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОЛЯМ ПРАЗ--МУТРИТЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ --ТЕЗИ --КЛАТИМАТУРИ И НЕКАДЪРНИЦИ!!!!
69
1
 
26
 
! Отговори
Голямата акция... преди 11 години
Голяма акция!!! Оставили са 20 млади и интелигетни български специалисти без работа за да може оня *** Ц.Ц. да се покаже пак по телевизията! И наистина днес.бг оправете си заглавието. Хората са си разработвали собствен хардуер и софтуер, а не са се занимавали с копирането на такъв! Сега майкрософт и адобе ще забогатеят... разбивайки пореднада българска фирма! После защо нямаме специалисти и икономика, еми няма да имаме, полицията се занива с пълни глупости докато Галеви се пекат на слънце!!!
68
0
 
12
 
! Отговори
Квичащ от радост преди 11 години
Еваларка Цецо, сега ги хвана за топките, гиди софтуерни гангстери!
67
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кой, по дяволите, плаща на МВР и ГДБОП да защитават ЧАСТНИТЕ интереси на една или друга компания? От моите и вашите данъци ли са парите или си има тарифа по която въпросните компании заплащат услугите на МВР?Ако е първото - по каквъв начин, с подобни действия, МВР защищава обществения интерес? Кое е казъл, че това са приоритетни действия? Спряна ли е общата престъпност в Б-я? Нали това е първостепенната задача на МВР?Ако е второто - Какви са критериите за използване на МВР? Който даде повече
66
1
 
8
 
! Отговори
Закачка преди 11 години
Законите в една държава са си нейни. Те се определят от мнозинството или от негови представители. Ако представителите забравят, че са представители, мнозинството ги сменя. Представителите избират други, техни представители за правителство и то е длъжно да следва решенията на мнозинството. Правителството управлява спазването на правилата чрез здрави и честни индивиди. Въпрос: Ако мнозинството от народа нарушава правилата, всъщност кой е нарушителят?
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10000евро е месечната заплата на специалист в САЩ. 10000 евро е годишната заплата на 2 души със заплата от 815лв/месец (без да смятаме осигуровки). Този тип операции са грозна изцепка и грубо превишаване на права. Има закон за защита на интелектуалната собственост и по него всички тези сдружения могат да си търсят правата по съдебен ред. Стига държавата е решавала частни спорове с палки, маски и автомати!
64
1
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
на ся и аз за бела чукнах две книжки ,че и ги конвертирах в мп3 да ми ги четат,взема да приготвя кафе за бопаджиите
63
1
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
направо скандално,хехехехе,на туй му се вика кракерска демокрация
62
7
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 11 години
До хахахаНе в въпроса дали сме в България или не.И да имаш достатъчно пари да си закупиш определен продукт, винаги ще ти е по-лесно и изгодно да не го правиш.Не е до доходи, а до начин на мислене.Ако нямаш пари за ракия, просто не си купуваш.Ако имаш, но можеш да си я набавиш безплатно...просто ще си я вземеш без пари.
61
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повечето коментари тук са като на тийн геймъри, които са свикнали, когато нещо им трябва, просто да си го свалят безплатно от мрежата.Софтуера е продукт. Да, малко по-специфичен продукт, но е продукт, което означава, че някой е вложил и продължава да влага средства в това да го произвежда.Съответно си поставя своята цена и всеки, който иска да ползва продукта трябва да си заплати за това.Зная, че е лесно и удобно да сваляш и инсталираш без да плащаш, но това е истината.
60
2
 
28
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
крайно време е гедебоп да спре да се занимава с глупости...и с неща ,изпомпващи средствата на българите....ако българчето имаше пари,достатъчно за да живее,нямаше да си купува нелицензиран софтуер,готов да се бънгьоса всеки момент
59
1
 
53
 
! Отговори
архитект преди 11 години
Мда, интересна тема. Представете си че ви продам къща?! Ще се опитам да разясня процеса според софтуерната индустрия. 1. Тази къща не е ваша. Вие само протежавате лиценз за нея. 2. Не можете да я отдавате под наем!3. Не можете да я продавате виж т.1!4. Гости също не можете да си каните. Всъщност можете срещу закупуване на допълнителни лицензи за всеки един гост.5. Не можете да влизате в мазето или на тавана или да гледате в таблото, защото цялото съдържание и функция на къща е защитено и патентовано.6. Нищо не можете да променяте по къщата! Даже и пердетата не може да си смените!7. Необходимо е да подпишете договор за годишна подръжка и ъпгрейд. Това означава, че ще ви подменят крушките и накрая на годината ще ви инсталират нов хладилник, въпреки че имате нужда от климатик и зимна градина. Разбира се след като заявите това ще ви уведомят че е възможно да ги имате някъде в 5 годишен период.8. Ако не си подновите лиценза за следващата година става кофти. Къщата се самозаключва и вече никой не може да влезе в нея, е докато не си платите. Някои къщи даже се самоизчезват.9. Отваряйки врата, автоматично се съгласявате с 60 стр. ситен текст ваши задължения. Разбира се, ако не се съгласите, въобще не можете да влезете вътре въпреки че сте платили къщата вече.10. Ако ползвате къща без лиценз (тя и без това не е ваша и никога не може да бъде), то ще дойдат едни хора с картечници, пушки и маски, ще ви напердашат и ще ви вземат колата!Да не забравя най-важното. ЦЕНАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВТОРА ТАКАВА КЪЩА Е....10ЛВ.

Спонсорирани публикации