Групировки от България купуват краден нигерийски петрол

Това твърди политик от Нигерия, подел кампания срещу тази практика
Обновена: 23 окт 2012 14:53 | 23 окт 2012 13:04, Елка Василева
42
Групировки от България купуват краден нигерийски петрол
180 000 барела петрол се крадат всеки ден в Нигерия. Снимка: архив, Reuters

Главни купувачи на 180-те хиляди барела петрол, които всеки ден се крадат в Нигерия, са мрежи на организираната престъпност на Балканите и рафинерии в Сингапур, твърди цитиран от Ройтерс нигерийски политик, подел кампания срещу тази практика. Той споменава и България като страна, в която действат такива престъпни групировки.

Деле Коул е бивш президентски съветник и е от делтата на река Нигер, където се добива нигерийският петрол. Той заявява пред Ройтерс, че 90 процента от петрола, който се краде, се продава на световните пазари. Оценките са на петролни фирми и на нигерийското министерство на петрола. Само десет процента от крадения петрол се преработват на място от банди, които действат в ръкавите и блатата на делтата на Нигер.

Голяма част от продажбите на краден петрол, казва Коул, "са били проследени до криминални организации на Балканите, и по-специално в Украйна, Сърбия и България, които организации били по-известни с контрабандата на цигари или трафик на секс робини". Според нигериеца страната му има доказателства, че "балкански мафиотски организации са добре представени в Нигерия". Не е лесно да прогониш тези момчета. Те са хлъзгави като змийорки, казва той.

Нигерия произвежда по два милиона барела петрол на ден. Деветдесет и пет процента от приходите в бюджета идват от петрола.

Напоследък са зачестили кражбите на петрол, дело на местни банди, които участват в конфликта за преразпределяне на приходите от петрола. На местните банди обаче се пада по-малкият дял от кражбите. В по-големите кражби, които са в индустриални размери, са замесени политици, военни, западни банки и международната организирана престъпност, казва нигерийският политик.

Сега той е поставил началото на кампания, с която иска да привлече внимание към проблема и да накара правителството да се активизира, за да противодейства на кражбите на петрол, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
36
 
! Отговори
ОТГОВОР преди 11 години
В Бг има САМО една рафинерия.................. и ЕДИН Премиер който контролира ВСИЧКО.
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Бг има САМО една рафинерия..................
14
11
 
33
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Свърши краденето в България и групировките на БСП-ДС тръгват по света. Те така са научени от терористичната и антибългарска партия БКП-БСП-ДС.
13
7
 
13
 
! Отговори
bez ime преди 11 години
До Анонимен С тая политика на Герб и *** Дянков едва ли.
12
5
 
15
 
! Отговори
досие преди 11 години
Този Деле Коул е учил за пожарникар в България. Може и доктор да е станал. Ясно е по логиката - 90%+10%=100%. А на работниците от нефтените платформи не им е плащано от 13 години и сега се чака български 21 - годишен бизнесмен да закупи нефтодобива с кредит от оная банка и работите да цъфнат отново.
11
4
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
Бряф мааму...ти тва на всичките статии ли ше го постваш ? И на спорта и развлеченията сигурно. Бе казах ти ... почини си от простотията, че много та мъчи.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пак работа на Бойко Борисов БаЙ МИЛЕ ГАЛЪБИН БОЕВСКИ СЕГА И КРАДЕН ПЕТРОЛ ОТ НИГЕРИЯ .
9
24
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е да си отдъхнем, защото това е последна година на БСП в парламента!!!
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ц ц ц ц ц нема следи у назе. Ние имаме тайнъ рафинерия и не мое да намерим кой продава краден петрол за да го рафинира. Тя не се намира до Бургас. Тука въобще няма контрабандни цигари и наркотици. Няма и разни "избягали в чужбина" момичета. Ако нещо злобно се спече работата така ни обявяват и после се червът. Ей нигериец смотан...няма а бараш, че ше ни объркаш димукрацията и асфалта.
7
1
 
8
 
! Отговори
cas преди 11 години
жалко за честният човек.(
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ли откакто братята Галеви изчезнаха, се разбиха толкова много канали и групировки?Дали тези тарикати не се върнаха от другата страна на бариерата?!
5
4
 
48
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
А кой ли преработва суровия петрол в България? Трудна задача, голямо разследване трабва да падне, че нали си имаме рафинерии под път и над път.
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще го застрелят скоро, но Ройтерс ще пропусне да спомене новината!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лелеее и нигерийците ни гепнаха!
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а къде им е полицията и охраната - в отпуска ли
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не купуват краден петрол, а петрол дали е краден или не си е проблем на ***

Спонсорирани публикации