Къде потъват 59 млн. лв. от здравни вноски?

Държавата е напът пак да национализира крупна сума от осигуровките
Обновена: 31 окт 2012 19:09 | 31 окт 2012 18:53,
78
Къде потъват 59 млн. лв. от здравни вноски?
Снимка: БТА

Преди ден ръководството на Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати писмо до министрите на финансите и на здравеопазването, до директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и до председателя на бюджетната комисия в парламента, в което настоява за обяснение какво се случва с 59 млн. лева от здравни вноски в бюджета на касата, неусвоени през тази година.

Лекарският съюз изисква становището на всяка от институциите за това как ще се използват тези пари за здравноосигурителни плащания през 2013 година и дали е редно да се прехвърлят произволно нови дейности от Министерство на здравеопазването към НЗОК, за да се заобиколи решението на Конституционния съд.

Припомняме, че в бюджета на касата за тази година беше предвидено тя да прехвърли на здравното министерство общо 100 млн. лева за различни дейности, които по закон са задължение на държавата. В средата на годината обаче трансферът беше обявен за противоконституционен и 50 милиона лева останаха по бюджета на касата. За да бъдат похарчени за лечение, трябваше да се актуализира бюджетът на НЗОК, но това не беше направено и така парите останаха блокирани там.

От БЛС уточняват, че става въпрос за излишък от 9 млн. лева от миналогодишния бюджет на НЗОК и 50 млн. лева неосъществен трансфер от касата към здравното министерство.

Председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов обяви, че 50-те милиона лева не са отразени никъде като преходен остатък в проектобюджета на касата за 2013 година и предположи, че най-вероятно те ще бъдат прехвърлени в централния бюджет.

Така държавата ще национализира поредната сума от здравни осигуровки, след като през 2010 година национализира резерва на здравната каса от 1,5 млрд. лева, трупан в продължение на десет години, за да гарантира финансова устойчивост на здравната система.

Ръководството на съсловието алармира, че тези средства би трябвало да се включат допълнително в приходната и в разходната част на бюджета на НЗОК за 2013 година и да се разходват за покриване на здравни дейности от пакета на касата.
В писмото се казва още, че в бюджета за 2013 година не е заложен трансфер от НЗОК към здравното министерство. Но пък е предвидено да се прехвърлят дейности, досега финансирани от министерството, към касата за еквивалент от 100 млн. лв.

„С този подход реално се заобикаля решението на Конституционния съд по най-безпардонен начин, а механичното прехвърляне на дейности, чието място изобщо не е в НЗОК, като ваксини, асистирана репродукция и т.н., ще нанесе дългосрочни поражения на здравната система“, пише в писмото на БЛС до посочените институции.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: здравни вноски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Мери 21 преди 11 години
И за най-невежия "калпав материал" в БГ е ясно ,че тази система на "здравеопазване"е порочна и е създадена само за облагодетелстване на определени структури,като здравната каса.Но, защо този "калпав материал"мълчи ,обхванат от овчедушие и гледа , как някой се разпорежда със собствените му пари и същевременно бавно, но сигурно го обрича на смърт????До кога???
55
0
 
1
 
! Отговори
s преди 11 години
"напът"
54
0
 
17
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
ОСТАВКА И ПРОТЕСТИ СРЕЩУ КРАДЦИТЕ !!!!
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е то е ясно, че от "строителство" и "ремонти" сегашните си пълнят гушите! Нека помнят, че и виденов спечели изборите, но беше изгонен с камъни... Така, че ....
52
0
 
29
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Възможно ли е все още да има разумни българи извън онези 2,25% в Калофер, които да вярват на тези прахосници, лъжци и крадци - боко, цецко и монката... Кое да им защитаваш - безумните идеи, болшевишкото отношение към чуждото мнение или безпардонността, с която открадват милиарди левове от отрудения и мизерен бюджет на българина. С посягането на парите от здравни вноски на тяхната съвест ще лежат - неродените деца по закрития проект ин-витро и хилядите с отказано лечение - възрастни, инвалиди и
51
0
 
27
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Гадове! Посегнахте и не без това жалкото ни здравеопазване! Това е геноцид, който ще се върне на Вас и вашите семейства. От всеки лев похарчен за магистрали, мостове, др. пътища, ремонти и т.н. са откраднати над 70 ст. и затова ги строят турски фирми или такива "заобиколили" обществените поръчки /В доклада на Сметната палата се казва, че 79% от общ поръчки са не по законния ред/.Изплюскахте 4,5 млрд от резерва, 1,5 млрд от Сребълния фонд, излъгахте хората от наводненията, посягате и на здравето
50
0
 
14
 
! Отговори
Stradalets преди 11 години
tova ve4e e po-lo6o i ot robstvo
49
1
 
35
 
! Отговори
ясно! преди 11 години
Милионите не потъват никъде! Те отиват при 1 МИЛИАРД и 400 милиона лева, приватизирани от Дянков.Просто ГЕРБерастите крадат като за последно от лошия мат,рял.А мат,рияла си заслужава гъгриците в боба, след като гласува за Б.Борисов.
48
2
 
35
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 11 години
Преди 3 години излезе на яве, че Цвъ Цвъ притежава 6 апартаменчета, барбекю и вила в с. Пушек, Софийско, които плащал и плаща със заеми към банките. При определяне на лихвата от влоговете се посочи че Цвъ Цвъ има някъде към 160 000 лв. влог и ще плаща лихва към него.Браво на него - но не му вярвам с министерската си заплата да е изплатил апартаменчетата и да е направил толкова голям влог с това многодетно семейство.Ето къде отиват парите от НЗОК - ГЕРБ ги краде и си ги слага на лична сметка
47
1
 
37
 
! Отговори
електорат преди 11 години
ГЕРБ изживява последните си месеци и гледа да опоска всичко което е останало в ограбената държава! То не бяха частни пенсионни фондове, то не бяха резерви на здравната каса, то не бяха излишъци - всичко отиде по орли и по гарвани и в джобовете на мишоци и котараци от обкръжението на Тиквата...Никой от нас не подозира размера на катастрофата до която ни докара ГЕРБ! Май след няколко месеца ще завиждаме на гърците...
46
0
 
31
 
! Отговори
АШИМ преди 11 години
Чудете се вие май само от къде да скубете народа!И без това за нищо друго не ви бива !
45
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
толкова болен народ в България а пари няма какво ли ни чака
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има още балъми
43
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето къде потъват:"Правителството предостави на Българската национална телевизия ДОПЪЛНИТЕЛНА субсидия от 990 000 лв., с които да бъдат заплатени правата за заснемане и разпространение на мачовете от сезон 2011-2012 г. на българското футболно първенство"
42
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между другото,какво стана с пребитият лекар от Гербааджийски Бос в Дулово? "Забравете този случай",нали?
41
17
 
12
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО!!! преди 11 години
ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ДА СА ----В ДЪРЖАВНАТА БАНКА И ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!КОЙТО ИСКА ДА СЕ ОСИГУРЯВА/частно/ ....ДА СИ ОТВОРИ СМЕТКА В БАНКАТА!
40
2
 
37
 
! Отговори
rosko_766 преди 11 години
Защо да плащам щом като се разболея и здравната каса каже ми,за тук заболяване ний неплащаме.Ми тоз месец и аз ням да платя пък,щот като се разболея ще ида на часно.Ко не се разболея сам с едни пари напред....
39
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До $За здравната система в Щатите-прочети статията в днес.бг за човекът с присадено ново лице там!И после вярвай на мазни левичарски пропагандатори!
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такава дума "напът". Пише се "на път". И в други статии в този сайт съм виждала същата груба грешка. Купете си един правописен речник!
37
0
 
45
 
! Отговори
дебел депутат преди 11 години
ами къде може да са потънали-ами в наще джобове,все пак ние ваще любимци 240 депутати трябва да си живеят баровски а вие 7 млн *** трябва да бачкате за нащо благосъстояние.