Turk Telekom пожела Globul и Germanos

Турският концерн е подал необвързваща оферта за двете компании
Обновена: 21 ное 2012 14:38 | 21 ное 2012 14:37, Елка Василева
31
Turk Telekom пожела Globul и Germanos
Turk Telekom подаде оферта за българския мобилен оператор Globul и за Germanos България. Снимка: архив, Reuters

Turk Telekom подаде необвързваща оферта за втория по стартиране и приходи български мобилен оператор Globul и за Germanos България.

Новината обяви самият турски телеком в изявление до фондовата борса в Истанбул, цитирано от Ройтерс. Офертата е част от плановете на Turk Telekom за регионално разширяване на бизнеса му, допълват от компанията, като в момента не се споменават повече подробности около предложението на турския телеком.

Globul и Germanos са 100% собственост на гръцкия телеком ОТЕ, който обяви през юни, че планира да продаде българските си активи. Сред другите компании, които са заявили интерес към сделка, са стратегическите инвеститори Deutsche Telekom, Telenor, както и няколко инвестиционни фонда, сред които и собственикът на кабелния оператор "Близу" – шведският EQT.

Globul е вторият по големина мобилен оператор в България с пазарен дял от 36% и потребителска база от 4,3 млн. души.

Turk Telekom е собственик на 90% от акциите на третия мобилен оператор в Турция Avea. Освен това компанията държи 100% от компанията за сървъри и съхранение на данни Pantel International AG, 99,9% от широколентовия провайдър TTNET, компанията за технологии за конвергенция Argela, доставчик на IT решения Innova, компанията за онлайн образование Sebit A.Ş., компанията за онлайн игри Sobee и кол центъра AssisTT. Türk Telekom индиректно има и миноритарен дял в Albtelecom, албански телеком оператор. 55% от акциите на Turk Telekom принадлежат на Ojer Telekomunikasyon A.Ş., а 30% принадлежат на турската държава. Останалите 15% се търгуват публично. Акциите на Turk Telekom са листнати на Истанбулската фондова борса от май 2008 г. насам.

Бившият гръцки монополист OTE губи клиенти, след като мерките за строги икономии се отразиха неблагоприятно на потребителите в Гърция и Румъния, двата най-големи пазара за компанията, и част от тях преминаха към негови конкуренти.

След продажбата на 20% дял в бившия телекомуникационен монополист на Сърбия тази година за 380 млн. евро, ОТЕ търси купувач за бизнеса си и в България. Потенциална продажба на тези активи ще намали драстично бъдещите финансови задължения на ОТЕ, като същевременно ще позволи на концерна да засили присъствието си в оставащите стратегически пазари", се казва в изявление на ОТЕ от юни.

Постъпленията от продажбата ще помогнат за преодоляването на недостига за рефинансиране в размер на над 800 млн. евро (1 млрд. долара), заявява източник, запознат с въпроса, който e пожела. да остане анонимен.

Рефинансирането на ОТЕ е обезпечено до 2013 г. и подразделението може да започне допълнителна продажба на активи, за да генерира постъпления, заяви през миналия месец главният финансов директор на Deutsche Telekom Тимоти Хьотгес. Германската компания похарчи общо 4 млрд. евро за 40% дял в ОТЕ от 2008 г. насам. Тъй като акциите на ОТЕ поевтиняха рязко, Deutsche Telekom отчете отписвания за 2,6 млрд. евро само от този актив.

Основаната през 1949 г. OTE има заем за 445 млн. евро и револвиращ кредит за 312 млн. евро, който ще изтече през септември. Компанията също така има и напълно изтеглен револвиращ кредит от 900 млн. евро и облигации за 1,24 млрд. евро, дължими през 2013 г.

През миналата година компанията отчете печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизации за около 1,7 милиарда евро. Globul приключи 2011 г. с 2,6% спад в приходите, a печалбата преди лихви, данъци и амортизации на компанията за цялата 2011 г. намалява с 9,3% до 156,2 млн. евро.

Запитан за бъдещето на OTE през май, Хьотгенс отговори, че „в крайна сметка гърците винаги ще се нуждаят от доставчик на телефонни разговори". Бившият национален монополист прави почти 70% от приходите си от гръцкия пазар.

Анализатори в бранша вече бяха отбелязали, че турският мобилен оператор Turkcell вероятно се интересува от придобиването на Globul, след като през тази година вече прояви интерес към закупуването на потъналия в дългове трети български мобилен оператор Vivacom, преди собствениците да се откажат от сделката. Компанията от Турция бе официално уведомена, че българският телеком няма да се продава само два месеца преди да стане ясно, че все пак БТК ще има нови собственици. Въпреки това Turkcell продължава да се оглежда за нови придобивания, предаде тогава Telecompaper.com.

Turkcell бе цитиран през април като най-вероятния купувач на българския телеком, но сделката се разпадна, след като турският оператор поиска огромна част от сумата по сделката (между 100 млн. и 200 млн. евро) да бъде депозирана в ескроу сметка, докато държавата уреди споровете си с предишните собственици на БТК. Според медийни публикации турската компания е предложила за телекома над 870 млн. евро. По-ранни спекулации дори съобщаваха, че Turkcell оценява Vivacom на около 1,4 млрд. долара, но турската фирма описа този потенциален обем на офертата в медиите като "безпочвен". Turkcell обяви решението си да направи оферта за 93,99% от акциите на българската компания, която работи под името VIVACOM, в началото на март в изявление до Истанбулската фондова борса, и така стана единственият стратегически инвеститор в търга.


Още новини за комуникации четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: GLOBULOTEGermanosTurk Telekom
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
damp преди 10 години
и ме интересува едно не6то от лоялност за6то некои служители казват не знам не мога когато е задалжение на тях да обесняват там за това което са или като видят 4овека караи всеки според 4овека квото е
25
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 11 години
та 4ак ровят и изли4ните данни на хората в някои саитове нее ли срамота и отговорни хора за това няма ли да попитам
24
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 11 години
и тия ли зеха да говорят за криза.Верное откакто има работе6ти там с по няколко работи може би са в криза наи вероятно бедняците
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако смъкнат цените и не надписват сметките-добре.Все пак в някои съседни страни разговорите по гсм са по евтини.Дано и тук да стане така.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е да се поправи недоразумението съседни държави да ни контролират комуникациите и да имат реални възможности за подслушване на когото пожелаят. Глобул да го купи патриот или някой утвърден западен телеком оператор.
21
2
 
2
 
! Отговори
Крали Марко преди 11 години
До онзи Пичку ти матерна, както е казал сърбина. Аре като си тарикат, купи го ти, бе шамандуро. Нали има патриоти в България, хайде купете телекома!!! Да, ама не! Мишоци, верно сте на всеки километър. Няма значение кой, ще ни купи Глобул, важното е а го накараме, да не ни цака в сметките, да не лъже родителите ни и да не се @бава с нас.
20
2
 
9
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Знам само че от авточастите правени в Турция на нас и нашите майстори им е дошло до гуша.То вярно,че турското робство е свършило отдавна но те продължават да ни трият с некачествената си продукция.Факт е,че на Форд Транзит турска сглобка на 500 км му изтече фреона понеже тръбите на климатика опират в корпуса на скоростната кутия и от вибрациите тръбите се пробиват.Е какъв е тоя високотехнологичен завод в който това не е забелязано?Наличието на заводи там поначало е недоразумение!!!!
19
7
 
3
 
! Отговори
Human преди 11 години
..някой от писалите по-долу явно не знаят що е това турска икономика. Ако забравите за минута омразата си към тази държава и то заради нещо случило се толкова отдавна, ще разберете, че тази държава е в топ 20 сред най-силно развиващите се икономики в света. По време на икономическата криза в Евро страните, Турската държава не е усетила нищо от това и отбелязваше стабилност. Явно хората там знаят как се прави бизнес и то с качество. Нали по делата трябваше да съдим. Ами БГ държава е нищо пред тов
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Покрай всичката турска стока в България само това остана.Турско производство=некачествено.Ако и в комуникациите се намесят и тях ще опропастят.Аман от турски сериали и друга турска продукция!Турчин прави добре баклава,локум и дънки.И дотук с качеството.Ако това стане Виваком и Мтел ще се зарадват.Но само те,а не и потребителите!
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е тогава и по телефоните ще вървят турски сериали.Няма опасност някой да си пропусне поредният епизод.
16
2
 
3
 
! Отговори
Noment преди 11 години
Blizooo :D :D :D :D Тея са толкова зле, че по добре да не купуват нищо повече в България :)))))
15
0
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Това какво общо имаше със статията?
14
0
 
6
 
! Отговори
Финансов анализатор преди 11 години
Здравейте, я кажете нещо на широката публика за организацията паркинги и гаражи в цялата страна, защо работят без касови апарати ? На кого са тези ООД- та и ЕООД -та ? И те са фирми като всички остани и трябва да работят по търговския закон ! На всяка улица има поне по двама техни служители събиращи пари ,даже на паяците са им дали полиция да ги пази от народната любов. Само в Стара Загора има касови бележки за платено паркиране, на другите места минаваме с билетче за баня при теляците в Горна баня.
13
2
 
23
 
! Отговори
Александър преди 11 години
Важното е условията за работа в компанията да се подобрят, доколкото разбрах от приятел работещ там, точно това са и очакванията. Турските работодатели са по-добри от гърците , ако си вършиш съвестно работата, ще ти се отблагодарят подобаващо.
12
11
 
7
 
! Отговори
jmi4ko преди 11 години
ако го купят , махам се веднага от тях, без да се замислям дори
11
20
 
15
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
На анадолските диваци не трябва да им се разрешава и да си мечтаят да купуват нещо в България !!!
10
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Xaxa ami da q kupat ama 100% izvan rezanata limonka xaxa...
9
12
 
17
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Turk Telekom пожела Globul.................е ако го купи аз ще отида при конкурентите му
8
20
 
29
 
! Отговори
онзи преди 11 години
И като си включиш телефона ще ти казва Алахх Акбар,и ще ти праща по 5 пъти на ден есемеси с цитати от корана и мъдри мисли на Ахмед Джолан....А нема нужда ....
7
11
 
15
 
! Отговори
Sultan преди 11 години
Buyurun kardesler