Да се щракнем за спомен сред дъжд от куршуми

Японец с фотоапарат обикаля по най-горещите конфликтни точки в света
Обновена: 17 яну 2013 13:37 | 17 яну 2013 11:50,
19
Да се щракнем за спомен сред дъжд от куршуми
Снимка: Facebook

Японският шофьор Тошифуми Фуджимото бил отегчен от монотонната си работа, която включвала всекидневно пътуване от Осака до Токио или Нагазаки с товари от бензин, вода или шоколад.

И вместо набитият 45-годишен мъж да си повдигне адреналина, скачайки с бънджи или ловувайки акули, той излага живота си на риск по най-необикновения начин, пише Huffingtonpost.

Фуджимото избира да стане военен турист.

Страстта на Фуджимото към адреналина го изважда от рутината и го пратища право на магистралата за Сирия, където приключението му включва правене снимки и видеа, докато хвърчат куршуми.

Той бил в Йемен миналата година по време на демонстрациите в американското посолство, а година по-рано бил в Кайро по време на тежките дни след свалянето от власт на дългогодишния президент Хосни Мубарак. По-късно през тази година той планира да отиде при талибаните в Афганистан.

Но за момента Фуджимото е на едноседмично пътуване в северния сирийски град Алепо, който вече 6 месеца е една от най-горещите конфликтни точки, като досега са отнети повече от 60 хиляди живота според данните на Обединените нации.

Японският авантюрист вече е прекарал две седмици в разкъсваната от войни страна още в края на 2011 година, след като получил туристическа виза. Този път обаче той влязъл в страната нелегално през турската граница.

Облечен в дрехи на японската армия и въоръжен с два фотоапарата и една камера – японски, разбира се – Фуджимото е винаги на линия да заснеме и документира случващото се във втория по големина град в Сирия и икономическа столица на страната.

Фуджимото не говори английски, а още по-малко арабски. Той е научил само няколко думи като „опасен“ и „фронтова линия“. Единственият начин да се интервюира е да се ползва Google Translate.

“Винаги се разхождам сам, понеже никой екскурзовод не иска да отиде на фронта. Наистина е много вълнуващо и адреналинът е толкова висок, както никъде другаде“ , разказва Фуджимото.

В Сирия е по-опасно да бъдеш журналист, отколкото турист. Всяка сутрин ходя около 200 метра, за да стигна до фронта и съм точно там – в най-разгорещената точка, сред войниците на Свободната сирийска армия“, споделя японецът.

Да се щракнем за спомен сред дъжд от куршуми
Снимка: Facebook
Често по улиците на Стария град го спират войници, които искат да си направят снимка с чужденеца.

„Повечето си мислят, че съм китаец и ме поздравяват на китайски“, усмихва се японецът.

Фуджимото винаги си отделя необходимото време, за да направи точна и качествена снимка, докато около него бунтовници бягат и крещят: „Бягай, бягай! Има снайперисти!“

А пък Фуджимото ги игнорира, снима си и се разхожда съвсем спокойно със заснетите снимки, които после ще публикува във Facebook, за да ги покаже на приятели.

„Аз не съм мишена за снайперисти, понеже съм турист, а не като вас – журналистите“, казва той на репортер.

„А и освен това не се страхувам, ако ме прострелят или ме убият. Аз съм комбинация от самурай и камикадзе“, си признава Фуджимото.

Той дори не носи каска или бронежилетка.

„Тежки са, особено когато ми се наложи да тичам. А и е по-забавно да съм на фронта само с фотоапарат. И когато стрелят, е много вълнуващо“ , казва той и признава, че работодателите му дори не знаят, че е в Сирия. Той им казал, че е на ваканция в Турция, тъй като ако знаели истината, щели да го помислят за напълно луд.

Той е разведен, няма семейство, няма приятели и е съвсем сам. Има три дъщери, които не е виждал от години нито на живо, нито дори по интернет.

Затова си направил застраховка „Живот“ и се моли всеки ден, ако нещо се случи с него, парите от застраховката да осигурят спокоен живот на дъщерите му.

Фуджимото не печели пари от снимките си, а е изхарчил 2500 долара само за полета до Турция. След това още по 25 долара на ден, които плаща за спане и интернет.

По време на седмицата си в Алепо той бил на всички бойни фронтове - в районите на Салахедин, Амария и Саиф ал-Давла - и въпреки че направил много снимки, една-единствена се запечатва в съзнанието му.

Снимка на частично разложено тяло на седемгодишно момиче в Саиф ал-Давла, застреляно от снайперист.

„Обичам децата и в Сирия няма място за тях. Само една бомба може да угаси живота им във всеки един момент“, казва той, докато войници от армията го питат дали иска да се присъедини към тях.

И Фуджимото става и тръгва надолу по улицата по посока на шума от боевете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Сирияяпонец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
dsds преди 11 години
Той бил в Йемен миналата година по време на демонстрациите в американското посолство, а година по-рано бил в Сирия по време на тежките дни след свалянето от власт на дългогодишния президент Хосни Мубарак. haha i tova sa moderatori
13
2
 
0
 
! Отговори
Модератор преди 11 години
До пурко: Благодарим за сигнала ви!
12
2
 
0
 
! Отговори
пурко преди 11 години
Откога Хосни Мубарак е президент на Сирия,не беше ли на Египет :). И кога Сирия е падала :) няма такъв сайт като вашият!
11
2
 
0
 
! Отговори
Фото преди 11 години
Тия двамата борци за свобода и те са за снимане, с една ПКМ с нощен обектив.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Адреналин?! Чист шпионин си е този. Всеки ден докладва по интернет.
9
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 11 години
ГЕРБ са виновни!
8
3
 
0
 
! Отговори
дали ще уцелее тук? преди 11 години
Този защо не дойде в България, да видим дали ще уцелее тук?
7
2
 
1
 
! Отговори
до номер 3 преди 11 години
Щом се чудиш такива въпроси ще си останеш цял живот жертва на собственото ти битие. Едва ли ще излезеш от панелната си кутийка, защото тя е първо в главата ти, и чак след това в забикалящата те физикаСъзнанието на този човек е по голямо от имагинерната панелна кутийка в главата ти, щом е там не си е задавал подобни въпросиАко си ме разбрал погрешно не се коси, не е казано че преди да умреш трябва да разбереш всичко. В такъв случай ви благодаря за минуситеПоздрави от рая на земята Оз
6
2
 
0
 
! Отговори
Авджия преди 11 години
Обективът и оптичният мерник си приличат. Аз така излъгах тъщата да позира.
5
2
 
0
 
! Отговори
Ем преди 11 години
Страх го е да се самоубие и за това ходи да го убия :)
4
2
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Облечен в дрехи на японската военна! армия! и въо"....ХЕХЕ...!
3
2
 
0
 
! Отговори
Застраховка преди 11 години
Евала за това, че щом има желание за адреналин, знае как да го получи, иначе ясно че е луд за връзване. Обаче аз се чудя, коя е тая застрахователна компания, която ще плати на този явен самоубиец?
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки луд с номера си!
1
2
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ЕДИН НОРМАЛЕН...!