В Гърция разследват бивш финансов министър

Парламентът гласува във връзка с т.нар."списък Лагард"
Обновена: 18 яну 2013 14:56 | 18 яну 2013 08:36, Петя Славова
15
В Гърция разследват бивш финансов министър
Парламентът в Гърция одобри започването на наказателно разследване срещу бившия финансов министър Йоргос Папаконстантину.Снимка: БТА

Гръцкият парламент одобри започването на наказателно разследване срещу бившия финансов министър Йоргос Папаконстантину за ролята му в скандала с т.нар. "списък Лагард", включващ данните на гърци с банкови сметки в Швейцария, за които се предполага, че са укривали данъци, предаде Асошиейтед прес.

Твърденията са, че Папаконстантину е изтрил имената на трима свои роднини от списъка с притежателите на банкови сметки и е нарушил правомощията си - престъпления, които могат да го вкарат в затвора,  пише БТА.

Същевременно искането на опозицията разследването да включва и бившия финансов министър Евангелос Венизелос, който в момента е начело на една от управляващите партии - ПАСОК, беше отхвърлено.

Парламентът не прие и исканията за разследване срещу бившите премиери Лукас Пападимос /технократ/ и Георгиос Папандреу /социалист/.

През 2010 г. френските власти са предали на Папаконстантину списък, откраднат от банка Ейч Ес Би Си (HSBC), за около две хиляди гърци със сметки в Швейцария, които да бъдат разследвани за възможно укриване на данъци. Тогава властите не са предприели нищо. Миналия месец Атина отново поиска копие на списъка и беше установено, че имената на трима роднини на бившия финансов министър са махнати от предишното копие.

Папаконстантину, който беше финансов министър в периода 2009 г. - 2011 г., отрича всички обвинения, твърдейки че не е направил никакви промени в списъка с данни и е жертва на клеветническа кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция разследва министри ,а България не --- и защо
10
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 10И къде прочете ,че те са го откраднали !?Данните са били откраднати от бивш слжител на банката HSBC в Женева и продадени на френските власти !
9
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 2010 г. френските власти са предали на Папаконстантину списък, откраднат от банка Ейч Ес Би Си (HSBC)френските власти крадат документи от банки????????
8
10
 
33
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Време е България да даде пример и да се разследва настоящ министър-Пърдянков например!
7
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо ново, нищо непознато!
6
8
 
34
 
! Отговори
фильо преди 11 години
Дано гръцкият пример стане заразителен за нас и да престанем да търпим финансовия геноцид!!!!
5
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Минус за 1 и три плюса за 2.
4
8
 
33
 
! Отговори
Стефанов преди 11 години
До Анонимен-2-Точно когато не ходиш до урните нещата ще си продължават по този начин. На това разчитат ВСИЧКИ политици в парламента, но обществото се радикализира и ще започне да търси решение в по-левите или по-десните партии (сега левите са "приобщени" от БСП, а десните са маргинализирани или опорочени). Така се получи в Австрия, Холандия, Франция, Финландия и др. Това - според мене - е единствения начин да се притиснат "нормалните" партии от ляво, дясно и центъра да си вършат работата.
3
8
 
34
 
! Отговори
Кокетна Върбанова преди 11 години
А кога прокуратурата ще разследва нашият 'убавец Орешарски с четирите милиарда излишък, който "спести" чрез умишлено занижаване на приходната част на бюджета, от там - орязване на разходната част, за да го балансира и накрая да опапкат със Станишев и Доган 4 000 000 000 лв.?Ако бяха раздали тези пари на пенсионерите, всеки пенсионер би получил по (4 милиарда/2,5 млн. пенсионери =) 1600 лв.! Крадците от червената хунта не си играят на дребно!
2
8
 
32
 
! Отговори
Чоко преди 11 години
И да идеш и да не идеш все това. Системата така е направена, че само те да си гласуват пак ще са вътре и пак ще си лапат.
1
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СОЦИАЛИСТИТЕ СА КРАДЦИ НАВСЯКЪДЕ ... В СМЕТКИТЕ НА НЕГОВИТЕ РОДНИНИ ИМА 2 МИЛИАРДА ЕВРО , А ДЪРЖАВАТА ИМ Е ПРЕД УМИРАНЕ ...

Спонсорирани публикации