Украйна и Шел подписаха за добив на шистов газ

Стойността на договора е 10 милиарда долара
Обновена: 25 яну 2013 14:50 | 25 яну 2013 10:16, Елка Василева
156
Украйна и Шел подписаха за добив на шистов газ
Янукович, Ставицки и Возер при подписването на договора. Снимка: Reuters

Украйна подписа много голям договор за разработване на находища на шистов газ с Роял Дъч Шел. Стойността на договора е 10 милиарда долара, съобщи Би Би Си.

Документът беше подписан от генералния директор на енергийния гигант Шел Питър Возер и украинския министър на енергетиката Едуард Ставицки в кулоарите на икономическия форум в Давос.

„Станахме свидетели на голямо събитие. Смятам, че станахме почти роднини“, каза присъствалият на церемонията президент на Украйна Виктор Янукович.

Украйна, която по американски изчисления притежава четвъртите по големина резерви от шистов газ в Европа, се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия.

"Ако геологията е на висотата на нашите очаквания, можем да се надяваме на инвестиция от най-малко 10 милиарда долара", отбеляза украинският министър на енергетиката Едуард Ставицки пред британския в. "Файненшъл таймс".

Шел ще изкопае 15 кладенеца в находището Юзовске, в районите на Харков и Донецк, в източната част на страната, обясни украинският министър на екологията и природните ресурси Олег Проскуряков, цитиран от в. "Комерсант".

"След пет години ще можем да произвеждаме милиарди кубични метри газ годишно, а след 10 до 15 години да достигнем 10-20 милиарда кубични метра", увери министърът.

През септември 2011 г. Шел подписа с Киев споразумение за инвестиране до 800 милиона долара в проучването и производството на шистов газ.

Украйна, която е много зависима от вноса на руски газ, който намира за прекалено скъп, иска да намали неговото потребление и да намери алтернативни източници на енергия.

Срещу навлизането на чужди компании за добив на шистов газ в Украйна се обявиха някои политици и редица екологични организации. По думите им технологията, която се използва от производителите на шистов газ, вреди на околната среда и на живота на хората.

В някои страни има забрана за тази технология за добив на газ, отбелязва Би Би Си.

Украинският министър на екологията и природните ресурс обаче отхвърли тези обвинения. „Заплахи съществуват, но няма никакви заплахи в условията на правилно използване“, заяви Олег Проскуряков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: Украйнашистов газШел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
vals'odar преди 10 години
Я, то зад гражданската война де им я спретнаха САЩ на украинците май ще се окажат интересите на Шеврон, а? А тук май само с Бареков ще се разминем?! :D
80
0
 
2
 
! Отговори
ха,ха,хаааааааа..... преди 11 години
....ТАМ ВОДА НЕ ПИЯТ---САМО , ВОДКА!!!ЗАТОВА --ВОДА ИМ НЕ ТРЕБВА ....И НЕМА КВО ДА СЕ ПАЛИ, КАТО НА КЛИПЧЕТО У ЩАТИТЕ ...ХА,ХА,ХААААА...БЪЛГАРИНА , ЗАТОВА Е СТОЯЛ 500г.,ПОД ВЛАСТТА НА СУЛТАНА ....ЩОТО ВСЕ Е СЛУШАЛ ТЪПИЗМИТЕ НА РАЗНИ ***!РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА , ЗАЩО СТЕ БЕДНИ И НЕЩАСТНИ??!!!
79
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Договор на стойност 10 милиарда долара,а ние протестираме и налагаме мораториум.Клипчето което дойде от САЩ,за водата която се палела и че добива на шистовият газ е вреден ,че никой не трябва да го добива,с което започна това цялото недоволство,сега американците започват да изнасят втечненият газ и нефт и си го продават *** техни си цени и пари,а ние нека си налагаме мораториуми,балъците.
78
6
 
3
 
! Отговори
ET преди 11 години
Среден пръст на граблива РОСИЯЯЯ!
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Източната част на Украйна е населена с рускоговорящи и проруски настроени украинци. Прозападните са в Западната част. ?!?!
76
1
 
5
 
! Отговори
нямам преди 11 години
Трябва да им изпратим български еколози. Под наем. За месец-два.
75
14
 
4
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Украинците си осигуряват енергийна независимост от русия, а нашите червени гъзолиз.и реват за интересите на Русия.А този"НЯКОЙ-94-прочети малко повече и ще научиш, че американците са разработили метод за добив на шистов газ, с който до 2020 го. стават износител на енергийни източници.Това жалко роболепнечене пред Русия ни докара до опашката на Европа.До като комунистите не стигнат до санитарният минимум, БГ все ще е в калта.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
патриот само това успя да измъдри, че фирмата била друга пък после чак закупена от Шеврон... добре оставяме го това на страна вземете се образовайте колко много рискове вървят заедно с добива на шистов газ, да не поствам пак научни статии с факти за да млъкнете пак за час два. Много знаете то от такива умници като вас сме стигнали дъното, защото каквото ви кажат и вие сте съгласни стига да обещаят, че ще е за добро или по евтино и се хвърляте като хиени. Прости индивиди.
73
2
 
0
 
! Отговори
фози преди 11 години
До Анонимен 84- много си прав
72
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле гледай ги тиа *** украинци ич не мислят за децата си.Не са ПЕЧЕНИ и УМНИ като нас.
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами отиди в Холандия да жишееш бе!Едни мароканчета,чакат да си поиграят с белите ти седалищни мускули!Толкова е уредена Холандия,че е въшлива от всякаква ***!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
86 така ли значи холандски евреи , за това ли Холандия е толква хубава и уредена страна , за това ли холандците с къртовски труд са отвоювали земята от морето , не ти харесват нали , долно кафявочервено изчадие .
69
1
 
3
 
! Отговори
патриот преди 11 години
До 69Ако беше се заинтересувал малко повече, щеше да знаеш, че фирмата замърсител е Тексако, която доста по късно е купен от Шеврон.ЕС не е Еквадор!!!!
68
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако зависеше от мен,руски,американски,арабски,*** и евреиски крака нямаше да стъпи на тази свещенна земя!
67
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И холандските евреиюета ще отровят житницата на Европа,така че един ден да се използва ГМО царевицата на 'Монсанто'!Нищо случайно няма!
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да се пенявите хорат започват да си разработват находищата , а вие си лайте нали Украйна не е Русия , виж ако беше Русия тогава , май Путин се изказа някъде яе руснаците както винагиса много назад с материала.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шистов газ не, ама АЕЦ Белене - да, така ли ? Хахахахахахаха има ли смисъл от мащабиране ?
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
82 браво Глупче те американците на такива *** като теб разчитат
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде без нас!!! Няма нужда да се дупчи и разбиват в дълбочина геологичните пластове в земетръсен район!!!! Отделно, че добивания газ подлежи на допълнителни преработки, за да бъде годен за употреба и се оскъпява. В САЩ производството е на дотации, защо не го казвате? За пораженията върху природата и от там хора и животни до утре може да си говорим.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..добивала шистов газ в Пенсилванскиязалив като са причинили смъртта на множество риби и безгръбначни."Това се е случило в САЩ, представям си същите компании колко професионално ще се отнесат с една малка нищожна страна в Европа ако ги пуснем да добиват шистов газ тук.

Спонсорирани публикации