Жените в България взимат с 12 на сто по-малко от мъжете

Разликата в заплащането между половете в ЕС съобщава Евростат
Обновена: 8 мар 2013 14:44 | 8 мар 2013 07:46, Петя Славова
67
Жените в България взимат с 12 на сто по-малко от мъжете
Снимка: архив, Булфото

От общо 7,3 милиона българи при последното преброяване - у нас живеят около 3,6 милиона мъже и 3,7 милиона жени, сочат данните на НСИ. В края на 2012 г. икономически активни са били около 3 милиона българи или 47 на сто от населението.

Работещите мъже у нас са били 1,5 милиона, а работещите жени - 1 милион и 390 хиляди, пише БТА. Разликата в заплащането между мъжете и жените у нас е било около 12 на сто в полза на силния пол, което поставя страната ни в средата на класацията в ЕС-27 за неравенство между половете по отношение на заплащането, отчитат данни на европейската статистика.

Според анализ на Евростат за разликата в заплащането между половете в страните на ЕС се регистрира сериозен дисбалан между заплатите на мъжете и жените. Разликата в заплащането на работещите мъже и жени в ЕС в повечето случаи е във вреда на нежния пол, показват данни на европейската статистика.

За икономиката като цяло - брутното почасово възнаграждение за жените в ЕС е средно с 16 на сто по-ниско от това на мъжете. Разликата в заплащането между мъжете и жените в ЕС варира в рамките на 25 процентни пункта - най-ниският диапазон е в Словения /2 на сто/, а най-високият - в Естония /27на сто/.

За България разликата в заплащането между мъжете и жените варира около 12 на сто, което поставя страната ни в средата на тази своеобразна класация за ЕС-27.

Първите 10 държави, където разликата в заплащането между половете е най-голяма са: Естония - 27 на сто, Австрия - 24 на сто, Германия, Чехия, Словакия и Англия - по 25 на сто, Финландия, Унгария, Холандия и Кипър - по около 18 на сто.

Най-ниски разлики в заплащането между половете се отчитат в Словения - 2 на сто, Полша - 4 на сто, Италия - 6 на сто, Люксембург - 8 на сто, Белгия, Литва и Румъния - 10 процента и др. Анализът дава информация и за разлика в заплащането между половете от гледна точка на непълно работно време и пълно работно време.

Разликата в заплащането между мъжете и жените, които работят на непълно работно време е най-висока в Испания - 35 на сто процентни пункта, Португалия - 31 на сто, и Словакия - 23 на сто. Най-ниските нива в заплащането за непълен работен ден са отчетени в Ирландия, България и Малта.

За пълно работно време разликата в заплащането между половете варира в рамките на 20 процентни пункта - най-значителна е разликата в Германия и Словакия /20 на сто/, а най-ниска е в Италия - 2 на сто.

Освен това анализът отбелязва и значителни разлики в заплащането между половете в частния и държавния сектор. В повечето страни на ЕС разликите в заплащането в частния сектор са много по-високи от тези в държавния сектор, като обяснението е, че служителите в държавния сектор са много по-защитени от колективните трудови договори. Най-висока разлика между частния и публичния сектор е регистрирана в Кипър - 25 процентни пункта и Румъния - 23 на сто. Само в шест страни-членки на ЕС: България, Латвия, Унгария, Румъния, Финландия и Холандия - се наблюдава относителен паритет в заплащането мъже-жени в частния и публичния сектори.

Според анализа на Евростат негативните данни за по-ниското заплащане на женския труд се дължат най-вече на последиците от прекъсване на работната кариера на жените вследствие на раждане, решения в семейната двойка за това жената да не работи в полза на семейния живот или от други специфични характеристики в отделните страни на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости!!!
57
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жените не плащат за гражданска отговорност, винетка, авто каско , годишен технически преглед, зима течност за чистачки,зимни гуми,антифриз,тампон на двигателя, тампшон на ходовата част,смяна на обтегач, ролко и ангренажен ремък ,долна помпа на съединителя пари за гориво на бензиностанцията, ток, вода, асансьор,интернет ит .н. така че като пресметнем от брутото нето доходите излиза че чисто аз получавам по-мало пари като мъж от жените и следователно цялото това изследване е пълен провал.Има доста
56
0
 
31
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
Правитеството и Централната банка бяха с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел (Телеком Австрия) в подкрепа на Австрийски (Европейски картели). Поздравявам протестиращите за победата и мислете как ще изберете следващите, защото срещу вас е системна мафия.convergingtechnology.eu/european-commission-and-european-central-bank-opinion/разгледайте страниците на сайта, информативни са
55
3
 
34
 
! Отговори
,,Ханко Брат" преди 11 години
жените взимат абсолютно всичко т.е. 100% а най-вече младостта ни.
54
1
 
35
 
! Отговори
Защо? преди 11 години
Защо женската част от читателите дават минуси на факти, които могат да бъдат проверени в интернет? Яд ли ви е, не мога да разбера? Да, мъжете също биват дискриминирани. Да, и мъжете имат своите проблеми. Защо давате минуси на фактически данни? Или при вас думата логика не съществува, и всичко, което ви води, са емоции и гняв? После се чудете защо не срещате уважението, за което претендирате. Уважение се печели, не се дава само защото някой е роден с *** (или ***).
53
0
 
36
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Всеки лев у дома се посреща с "добре дошъл".Аз бих се радвал жена ми да изкарва повече от мен.Защото тогава общите ни доходи биха били по големи.Противните твърдения са антиаритметични и алогични.Де ги тия мъже дето се сърдят на повече пари.Няма такива.Още Маркс е казал,че качеството на парите е в тяхното количество.При парите наистина размерът има значение!
52
3
 
36
 
! Отговори
Чужденец преди 11 години
До зор 48Ами стани и ти чужденец и също ще взимаш 4500 лв. Нормално е чужденеца да получава 4500 лв. при положение, че само наема му е поне 1500 лв. Ако ходи и по заведения да шмърка кокаин, тогава разходите му нарастват доста.
51
3
 
32
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
АЛЧНОСТТА НА ГЕРБ ГИ ПОЛУДИ ОКОНЧАТЕЛНО...- ТА КОЯ НОРМАЛНА МАЙКА ИСКА ДЕТЕТО И ДА ВЛЕЗЕ В СОЦИАЛЕН ДОМ ОТ 4 г., КОГАТО ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДОРИ ДА СЕ ОБСЛУЖВА..."...Майки и парламентарната група на ГЕРБ се обединиха около искането Законът за училищното и предучилищното образование да бъде приет преди разпускането на Народното събрание..." - И понеже целта е - НОВИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ЗА ***... ИСКАМ...!- "МАЙЧИНСКИ", както е по конституция..., ДА СЕ ДАВАТ САМО НА ПЪЛНОЛЕТНИ МАЙКИ...!!!
50
3
 
35
 
! Отговори
Осмимарт Иванов преди 11 години
Жените взимат, колкото им дават. Като искат да взимат повече, да направят така, че да им дават повече.
49
1
 
36
 
! Отговори
Кашона преди 11 години
До Анонимен 49Никога не забравяй, че ти сама си избрала мъжа си. Ако имаш някакви оплаквания и рекламации, отправяй ги към... себе си.
48
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жените никога не плащат сметките си, и имат поне 2 гаджета. Парите от зпалатите използват за грим ипарцали. Хитри са и знаят как да вземат максимиума от всеки.Не са за жалене! Добре се справят!
47
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
jenite ne tr.da rabotiat glypaci .majete tr.da vzimat dostatachno za da gi izdarjat .
46
1
 
32
 
! Отговори
Маги преди 11 години
До ОсмомартеникДа и то много често
45
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хич не ми пука колко изкарват другите, за мен е по-важно аз да изкарвам достатъчно пари, че да живея като човек, а не да оцелявам. Пък това, че някой си някъде изкарвал повече, ми много важно щом имам пари да си платя сметките, да се нахраня, да си купя нещо новичко, да налея бензин в колата и да ида на почивка другите не ме интересуват.
44
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 50Няма такова нещо. Не си разбрала темата на дискусията. Статистическите данни от статията са некоректни, и вече беше обяснено защо. Жените и сега получават толкова, колкот мъжете, за извършване на една и съща дейност под едни и същи обстоятелства, за едно и също време. Както беше споменато, на запад дори беработицата сред младите мъже расте, а тази сред жените се свива. В много сфери на труда мъжете са дискриминирани, колкото и да не ви се вярва.
43
1
 
31
 
! Отговори
Истината ;-) преди 11 години
Истината за възнагражденията и социалнит практики в развитите западни общества. Гледайте видеото youtube/watch?v=w__PJ8ymliw (може днес.бг да цензурира линка, не съм сигурен) ако разбирате английски. Сами преценете кой е ощетен, кой е дискриминиран от закон, работодатели, и като цяло от системата. Който има малк оздрав разум, да си направи изводите. Клипа си заслужава да бъде изгледан целия.
42
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аууу, какъв страх ви тресе, че недай си Боже, жена ви може да изкарва повече пари! Ужас! Ще реши човек, че сте щастливи само когато жената ви взима по-малка заплата от колегите си мъже. Странно, пък аз си мислех, че всеки мъж би се радвам жена му да печели добре и съответно семейството като цяло да има повече пари. Ама явно греша.
41
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярна е статистиката според моя опит. Аз съм вишист и си работя по специалността, мъжа ми работи в същата област, но е със средно образование. Неговата заплата е по-висока от моята с 500лв. Когато се приберем вечер аз работя по странични проекти и така набавям разликата, но също така вечер аз се оправям с детето ни, чистя, готвя, пера и оправям къщата. Мъжа ми гледа телевизия. Огромна разлика! Не бих казала че е в полза на "нежния пол"
40
0
 
47
 
! Отговори
зор преди 11 години
В България чужденците пък вземат 5 пъти повече от българите, за същата работаВъв нашата фирма един чужденец на моята позиция взема 4500лв, а аз вземам едва 900лв. - това е , ако искаш...А само как работи - 5 пъти по-малко, и след него трябва непрекъснато да поправяме глупостите му, боже пази ни....
39
6
 
32
 
! Отговори
petur преди 11 години
neka polu4avat tiq jeni po niski zaplati vse pak sme maje

Спонсорирани публикации