Очаква се поскъпване на тока от 1 юли

От ДКЕВР обаче не прогнозират с колко
Обновена: 9 апр 2013 14:40 | 9 апр 2013 10:18, Веселина Йорданова
260
Очаква се поскъпване на тока от 1 юли
Снимка: архив, Булфото

Имa голяма вероятност цената на тока да се увеличи от 1 юли, стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред Нова телевизия.

"Отчитайки и че миньорите искат едно чувствително повишаване на цената на въглищата от комплекса "Мини Марица Изток", това ще рефлектира и върху цената на въглищата и от другите мини. А пък въглищата в термичните централи участват някъде със 75-80% от основната цена", заяви Харитонова, като загатна за евентуалното повишение на цената на тока.

Още по темата

"Не знам, разбира се, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма какви цени ще одобри. Това трябва да определи министърът, защото въглищата не са регулирана стока в България", уточни още председателят на ДКЕВР.

Тя посочи, че всички енергийни дружества искат увеличение на цените, но това не значи, че искането им ще бъде одобрено. "Трябва да се разгледат всичките им разходи и да се види ДКЕВР какво ще признае и какво не. Комисията по принцип не признава всички разходи", посочи още Харитонова.

Ръководителят на регулатора отказа да прогнозира с колко може да се промени цената от 1 юли. Тя отказа да потвърди дали скокът в цената би бил рязък, като заяви, че на този етап "това не може да бъде коментирано".

Във връзка с евентуално намаление на цената на тока, Харитонова заяви, че подобно не може да бъде прогнозирано. Като евентуална мярка за намаляне на цената на тока тя посочи, че може да се намали цената за пренос на електроенергия с около 6 лв., ако ресорният министър реши със заповед до НЕК.

Сегашните 34 лева за пренос могат да паднат с около 6 лв. и да останат около 28 лв., обясни Харитонова. В следващ ценови период цената отново вероятно би била покачена, така че от подобно действие може да няма никакъв смисъл, поясни още тя.

Още икономически новити четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: ДКЕВРцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
26
 
! Отговори
чвор преди 11 години
Разберете,че когато се каже,че ще поевтинява нещо,то поскъпва,а когато кажат,че ще поскъпва,то поскъпва двойно.Колелото се върти.Беше ясно,че ако няма строшени глави и осъдени нищо няма да се промени...
132
0
 
21
 
! Отговори
Хихихи преди 11 години
И кво стана - огледал се Илия и пак с тия...
131
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 % от гърците вече се отказаха от ток или плащат на вересия и трупат нови борчове.
130
0
 
43
 
! Отговори
Илияна Войкова преди 11 години
Мисля, че отново ще трябва да излизаме на улицата!
129
0
 
33
 
! Отговори
. преди 11 години
Защо изнасяме евтин ток , а ни е.ават разни чужди фирми ? Когато излизаме за правата си ИЗЛИЗАМЕ ВСИЧКИ !!! Време е отново за протести , ще им поевтинее живота на тия *** !!!
128
0
 
36
 
! Отговори
Des преди 11 години
Айдееее, още не дошла и тая заговори за повишение на цената на тока. Това е държава на Ъпсурдите. Народа е настръхнал, обезверен и изнемощял, а те пак старата песен нов глас. Трябвало да се повиши цената от 1 юли. Докога бе??? Докога ние ще плащаме на грабителите ни. Не национализация на ЕРП-тата, а национализация на волтажните полета, които са направени с наши пари. Защото тия съоръжения струват майка си и баща си и за да ги направят са ги откраднали от нас. НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ВОЛТАЖНИТЕ ПОЛЕТА.
127
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора май не разбрахте че с мирни протести и 2-3 камъка, Свобода и достоен живот не се печели, от нагли престъпници и мафиоти каквито ни управляват. Трябват действия, трябват убити обесени взривени политици и *** на властта и обкръжаващите ги фирми. От палене пред парламенти и общини също файда нулева, дори това е чиста победа в полза на мафията, това е като да развеете белия флаг в положение на война.
126
5
 
24
 
! Отговори
Emo преди 11 години
Вие не разбрахте ли,жалки роби,че ще бъдете заличени от планът РАН-ът?Не разбрахте ли,че всички западни държави ни се подиграват и ни се смеят,че сме некадърни,смешни и мизерни?Българинът ще изчезне и по-добре-тая жалка,търпелива *** е добре да изчезне от Земята-лош материал-Бойко е прав.Ако материалът беше добър,той никога нямаше да дойде на власт!Битови скотове,жалка форма на съществуване са 90% от българите!Не се размножавайте!
125
10
 
22
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 11 години
АЕЦ Козлодуй няма лиценз за 7 и 8 блок и ЕС няма да разреши. Изходът е АЕЦ Белене, който беше блокиран от ГЕРБ.
124
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставки и затвор за Плевнелиев, Райков и Борисов!
123
1
 
15
 
! Отговори
136 до 63 преди 11 години
136 беше емоционален отговор, а сега рационалния. За да поясня и на другите функционално неграмотни като теб,дето са ти сложили плюс.Икономическата теория говори за търсене и предлагане, но под търсене не се разбира "всеки *** с мерак",а се разбира платежоспособно търсене, т.е. тези, които са изкарали достатъчно доходи, за да могат да поискат и си позволят съотвената стока или услуга.Цената трябва да е съобразена с платежоспособното търсене,не просто с търсенето,затова връзка ток-доходи няма.
122
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо всички пишете във второ лице, Вие образованите. Неграмамотни са ***, а не 80 % от населението. Къде сте на избори и протести? Стига злоба, бе!
121
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано най-накрая всички разберат,че без счупени кратуни няма да стане работата!Бой,бой,бой и ако остане някой да мърда-затвор до дупка!Този път някой ще го изяде здравата и то така,че ще държи влага на другите задълго!
120
9
 
18
 
! Отговори
38 до 63 преди 11 години
Не позна. Откъде накъде цената на тока трябвало да бъде съотнесена с доходите??? Има 7 млрд.хора, ресурсите са ограничени, няма за всички, никой не е длъжен да ти гарантира,че доходите ти са достатъчни за каквото и да е,колкото си изкараш-толкова,твой си е проблема. То така и всяко китайче ще иска мерцедес,ама няма,щото са скъпи, а са скъпи,за да ги карат само отличниците,щото няма за всички. Ти като си от тройкаджиите,лежи на тази кълка,че някой е длъжен да ти качи доходите, муахаха.
119
5
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ преди 11 години
ДА СЕ ДОСТРОИ И ВЪВЕДЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ 7 И 8 БЛОК НА АЕЦ-КОЗЛОДУЙ!
118
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чекайте сега....Нали живеем в пазарна икономика, така поне разправят! ДКЕВР определя пределните цени на тока и централите трябва да се съобразят.Като искат да са конкурентни, с кофи ли ще го носят, с водоноски ли, но трябва да прелагат тези цени. Като не могат, гасят котлите! Никой не го пита собственика на гаражно магазинче, как се бори с конкуренцията на големите хипермаркети! Нали и там важи законът за прелагането и купуването!
117
0
 
23
 
! Отговори
До 112 преди 11 години
Прав си само до някъде,но за гласуването не съм съгласен.Трябва задължително да се гласува,защщото турците и *** ще гласуват всички,кой под строй,кой срещу заплащане.Ако не гласуваш те ще те управляват-косвено,а в някои случаи и пряко.Затова най-голямата грешка ще бъде да не се гласува.Гласувайте хора,а ако не сте доволни от тези,които сте избрали,улицата е ваша-наша.Там никой не може да ни забрани да протестираме и ги свалим от власт.
116
7
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ преди 11 години
ПЪРВО ЩЕ НАПРАВИМ ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА!НЕ МОЖЕ В ТАКЪВ СТРАТЕГИЧЕСКИ ОТРАСЪЛ---КОМУНИСТИТЕ ДА ИМАТ ОКОЛО 50-ФИРМИ "ПОСРЕДНИЦИ" ПРИ ДОСТАВКИТЕ ЗА ЕРП-тата И ИЗНОСА НА ТОК!ТРЯБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРА И МОНОПОЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО!ПЪЛНО И БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДКРЕПА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ДИРЕКТИВА ЗА ИЗБОР НА ДОСТАВЧИК НА ТОК!ПРЕУСТРОЙСТВО ИЛИ ЛИКВИДАЦИЯ НА НЕЕФЕКТИВНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЕЛ-ЕНЕРГИЯ!ВРЕМЕННО ВЪВЕЖДАНЕ НА 3 И 4 БЛОК НА АЕЦ-КОЗЛОДУЙ !
115
0
 
18
 
! Отговори
УСК преди 11 години
До РУМЕН221БАЦЕ,ТИ ВСЕ СИ МНОГО СВЕТНАТ БЕ,ДА ТИ ГО ОТМААМЕ И ДА ПОЧНЕШ ДА ПРОИЗВЕЖДАШ ТОК ПОНЕ КАТО РЪСИШ САМО БИСЕРИ А?
114
3
 
20
 
! Отговори
Пъзел преди 11 години
Хааа , смеех. Нали ревахте, протестирахте, палихте се...и кво? Свалихте правителството и сега пак увеличение на тока.Нали всичко почна за тока пък изведнаж "оставка".

Спонсорирани публикации