Бомба: Трима били оцелели след катастрофата край Смоленск

Те обаче починали по-късно, тъй като не им оказали медицинска помощ
Обновена: 11 апр 2013 14:54 | 11 апр 2013 10:46,
38
Бомба: Трима били оцелели след катастрофата край Смоленск
Останките от разбилия се самолет Снимка: архив, Reuters

Три години след въздушната катастрофа с полския президентски самолет край Смоленск председателят на комисията за разследването й във варшавския Сейм Антони Мачеревич заяви, че трима пътници са оцелели, пише руският електронен в. "Взгляд". 

Полският Ту-154 се разби край руския град на 10 април 2010 г. при опит за кацане; загинаха президентът Лех Качински и още 95 политици, военни и общественици от Полша, пътували за траурни церемонии в близката местност Катин, където сталинската тайна милиция е разстреляла през 1940 г. хиляди пленени полски офицери. Мачеревич обеща пред "Взгляд" да препрати данни за тримата оцелели в прокуратурата.

Признанието му бе направено "на фона на други истерични изявления и слухове, съпровождали годишнината от гибелта на Лех Качински", посочва изданието. След трагедията руските власти съобщиха веднага, че пътниците са загинали на място, напомня електронният вестник и цитира смоленския губернатор Сергей Ануфриев, който заявил "Оцелели в катастрофата няма".

Мачеревич уточнил, че тримата оцелели по-късно починали поради недостатъчната медицинска помощ, която получили. Обяснил  пред "Взгляд", че е укривал информацията три години, за да бъде тя внимателно проверена.  Комисията на полския депутат получила данните от "трима различни души, абсолютно независими един от друг", които се позовавали на лекари, работили на местопроизшествието. 

Още по темата
Последните "са специалисти, защо да лъжат?", коментирал Мачеревич. Направил обаче уговорка: "Самите ние не можем да проверим дали са верни показанията" на разпитаните хора. Докато не бъдат внимателно проверени, комисията според него не ще може да потвърди официално версията за "оцелели", пише "Взгляд".

През първите минути след катастрофата полското външно министерство наистина "не изключваше" някой да е оцелял; през лятото на 2010 г. се появиха и нови слухове за оцелели, напомня мрежовото издание.  Полската опозиционна партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински, брат на загиналия президент, и други движения "традиционно твърдят, че президентът е бил убит", посочва  "Взгляд".

Опозиционери в Полша разпространяват твърдения за заговор, скроен от полския премиер Доналд Туск и руския президент Владимир Путин. При все това "Генералната прокуратура в Полша неведнъж е опровергавала думите за евентуален атентат срещу държавния глава", изтъква руското издание. Официалното полско разследване установи, че за катастрофата за виновни главно пилотите на самолета, опитали се да кацнат в гъста мъгла въпреки предупрежденията на руските диспечери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: ПолшаСмоленсксамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
До нес преди 11 години
До нес -кафе, редичко и блудкавоТуй за СвЯтослав си го бодни отзад! Лъжа е всичко това, а и тогава Филипополис е бил ромейски, населен с гърци. А, я ми кажи защо Святослав е бил руски ЦАР, а не княз? А защо да не е "украински"? Ех ***, бос и неграмотен си, а се репчиш! Такива като теб трябва да мълчат, да не се излагат. Разбра ли, злобарче?
35
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
*** 24, не ми кради ника, освен мен тук пише само още един българин, но и той като мен, и като всеки горд, и свободен потомък на своя народ е РУСОФИЛ, а ти си жалка турска или най-много американска ***!САМОЛЕТЪТ НА КАЧИНСКИ Е СВАЛЕН ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ с умишлено грешен GPS сигнал за височината! Братушкит за нищо не са виновни, не смей да клеветиш братския православен славянски народ!
34
1
 
1
 
! Отговори
34 преди 11 години
Все пак отличен шест за ФСБ, и добър урок за всички, които мислят, че руснаците са хора и с тях може да се играе по правила.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма никаква загадка, руснаците са изкривили лъча на радиомаяка, който води самолета за кацане по височина. Това е елементарно упражнение, но никой няма да го признае, защото си е чисто убийство и е повод за война. Глупосста на Качински е, че се е набутал в устата на вълка, смятайки, че руснаците играят по правилата и няма да посмеят да извършат такова нещо.Иначе в такова време се каца без никакъв проблем.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съветите са нападнали Полша, естествено е да ги избиват.
31
2
 
2
 
! Отговори
нес преди 11 години
Руския цар Светослав 1-ви като е клал безмилостно българи и е набучил на кол половината Пловдив, за това не искате са си спомните, а?!А че бащата на Светослав 1-ви е убит от славяни, пак не искате да си спомните?Проблема е, че сте *** и не сте полагали усилия в училище да си учите уроците от учебниците. Мозъците ви са недоразвити.
30
2
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 11 години
До Анонимен 23Когато поляците допуснат ПРО на своя територия, руските ракети с ЯДРЕНИ заряди ще бъдат пренасочени натам. Чух го от руски анализатор. "Кому это выгодно?"- Ленин. Римляните: "Quod bene?". Не е нужно нито на поляците, нита на руснаците! Кому? Отговорете си сами!
29
3
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
я напиши малко за съветско полската воина и избитите хиляди съветски военнопленници из полша ,и напишеш почвай да тълкуваш какво е омраза и какво с право !
28
2
 
2
 
! Отговори
Славянин преди 11 години
Плачете филантропи, плачете и за обесените кучета от Сталин, по време на запалената от тях Втора световна война с едничката им цел-унищожаване на ПЪРВАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА, но за голямо съжаление не би,
27
2
 
6
 
! Отговори
с.до 25 преди 11 години
Това са абсолютни глупости и наистина не са потвърдени от никой независим източник!Виж с Катин историята е съвсем друга и още през войната германците ексхумират част от телата и показват на света какво се е случило макар и с цел пропаганда!Фактите обаче са си факти и сочат,че НКВД разстрелва поляците!А това,че нападат суверенна държава изобщо не го и дискутирам!СССР нападат и Финландия между другото заради,което ги изключват от Обществото на Народите!Такива работи!
26
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 11 години
До 25:Никой нищо няма нужда да забравя! Най-напред, никой не трябва да забравя, че СССР НАПАДНА след болшевишкия преврат ("Октомврийската революция") СУВЕРЕННА Полша, БЕЗ ОСНОВАНИЕ, НА ИДЕОЛОГИЧЕСКА ОСНОВА. Поляците защитиха родината си и разбиха съветската войска. Гладът беше предизвикан точно от нападениета на съветската войска, ПРЕЗ ЖИТНИЦАТА на Полша, ОГРАБЕНА ДО ШУШКА ОТ съветската войска. Данните за 80000 съветски военопленници, умрели от глад НЕ СА ПОТВЪРДЕНИ ОТ НИКОЙ НЕЗАВИСИМ ИЗТОЧНИК
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До "пак аз":Да, ПАК ТИ, *** ЧЕРВЕНА и ВСЕ ТАКА НАГЛА СИ!Руснаците, ПО НАРЕЖДАНЕ НА ПУТИН, ИЗПОЛЗВАХА МЕТЕОРОЛОГИЧНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ДА ЗАБАВЯТ ПРЕЗИДЕНТА КАЧИНСКИ И ТОЙ ДА НЕ МОЖЕ ДА ПРОИЗНЕСЕ РЕЧТА СИ НА ЧЕСТВАНЕТО на Катинското клане. Поляците настояха да им се даде резервно място за кацане. Не им беше посочено, тук се намеси и типичната съветска мърлящина. ВИЖДАЙКИ, ЧЕ ПРОПУСКА ЧЕСТВАНЕТО, Качински иска от пилотите кацане, руснаците ПЕЛТЕЧАТ и самолетът, при заход, закача дървета и пада.
24
5
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
защо пък руснаците трябва да забравят 80-те хиляди руски военнопленници, оставени да умрат от глад в полските концлагери през 1919-1922 ?!
23
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 11 години
"сталинската тайна милиция е разстреляла през 1940 г. хиляди пленени полски офицери" -УТОЧНЕНИЯ: 1) НЕ "сталинската тайна милиция", а служители на Народния комисариат на вътрешните работи на СССР (НКВД) - ДЪРЖАВНО МИНИСТЕРСТВО, С ПОДПИСИТЕ НА ПОЛИТБЮРО НА ЦК НА КПСС, вкл. на Сталин2) ДЪРЖАВНО МИНИСТЕРСТВО НА СССР РАЗСТРЕЛВА 22 000 поляци, от тях - 8000 войскови офицери, 6000 полицейски офицери, а останалите 8000 са от ИНТЕЛИГЕНЦИЯТАЗа "вина" на полските пилоти говорят ЕДИНСТВЕНО руснаците.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма какво да се умува, трябва ПРО и руснаците да си получат според заслугите.
21
3
 
14
 
! Отговори
с. преди 11 години
Няма никаква манипулация!Просто случаят е болезнен и се търсят сензации,а и поляците ненавиждат руснаците така или иначе!ВСВ започва с инвазията на Райха в Полша!Преди това Хитлер и Сталин са си се разбрали и една от договорките е била за подялбата на Полша!Докато поляците са се сражавали за Родината си с германците Червената армия навлиза в тила им и заема предварително договорените с Хитлер позиции!За капак изтрепват и хиляди в Катин!След такива неща остава само омраза!И с право!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
днес.бг запазете място за Мачеревич в Карлуково или на 4-ти км
19
0
 
12
 
! Отговори
me преди 11 години
Не е невъзможно да е имало оцелели, случвали са се и по-странни неща. Но никъде не се казва кои са били те - може да са били 3 стюардеси или охранители.И никъде не се казва какво значи недостатъчна медицинска помощ. Ако са изисквали сложни интервенции на място, без възможност да се местят, как да ги спасят? Медицината не е всесилна. Още повече пък на такова забутано място, без супер-специалисти, с екипа им и с техниката им. Просто опит за минипулация на тежките чуства между двете държави.
18
4
 
9
 
! Отговори
с. преди 11 години
Какво точно е станало наистина едва ли ще се разбере някога,но това не променя факта за варварството на НКВД тогава и избиването на хиляди военопленници!Поляците мразят от дън душа руснаците с пълни основания!Все едно ние да забравим Батак!
17
4
 
22
 
! Отговори
пак аз преди 11 години
Целия свят разбра че самия президент Качински е виновен за катастрофата с принудата си върху пилотите да кацнат на всяка цена само поляците не разбраха.То няма лошо да си мислиш че си хванал Господ за шлифера ама после се сърди на себе си.

Спонсорирани публикации