Джохар Царнаев се опитва да натопи брат си Тамерлан

Братята са действали сами, твърди полицията
Обновена: 23 апр 2013 15:02 | 23 апр 2013 11:31, Елка Василева
61
Джохар Царнаев се опитва да натопи брат си Тамерлан
Тамерлан и Джохар Царнаеви. Снимка: Reuters

Джохар Царнаев, раненият бостънски атентатор, се опитва да натопи единствено брат си Тамерлан, пишат вестниците "Ню Йорк таймс", "Дейли телеграф" и "Монд", позовавайки се на разследващи източници, които казват, че по време на разпита по-малкият брат е посочил, че покойният му по-голям брат Тамерлан е замислил всичко сам.

Джохар може да получи смъртна присъда заради предявените му обвинения за използване на оръжие за масово унищожение, пишат вестниците в. "Ню Йорк таймс" и "Гардиън".

Засега полицията също твърди, че братята са действали сами и са били водени от религиозни убеждения, но това може би е тактика да не се сплашват други евентуално замесени в атентатите хора, докато полицията ги издирва, посочва в. "Кориере дела сера".

Според властите братята са свалили инструкциите за производство на бомба от интернет, но според експерти Тамерлан е бил инструктиран, докато е бил в Кавказ през 2012 година.

Още по темата
Личността на Тамерлан продължава да поражда какви ли не хипотези и е подновено разследването във връзка със смъртта на неговия най-добър приятел, допълва изданието. Той заедно с още двама младежи беше убит в нощта на 11 срещу 12 септември 2011 г. в Бостън. Тройното убийство така и не беше разкрито. Тамерлан никога не е бил смятан от полицията за заподозрян по случая, но приближен на неговите приятели твърди, че той може да изиграл роля в тройното убийство. Още повече, че то е било извършено на десетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., допълва италианският вестник. Всичко това показва, че сега всяко действие на покойника ще бъде анализирано под лупа, коментира изданието.

Под лупа ще бъде анализиран и престоят от 5 месеца и 13 дни на Тамерлан в Дагестан през 2012 г., допълва в. "Монд". По време на този престой Тамерлан четири пъти е попадал в полезрението на силите на реда, докато е бил в компанията на друг младеж, наблюдаван заради негови предполагаеми връзки с ислямистки среди. Според американския сенатор Линдзи Греъм тогава Тамерлан е бил допуснат да отиде до Дагестан, защото в списъка на пътниците на Аерофлот името му е било изписано по грешен начин, което може да е било умишлено с цел заблуждаване на руските тайни служби и на ФБР, смята сенаторът, цитиран от "Монд".

Няма доказателства, че Тамерлан е бил в контакт с бунтовници в Дагестан, но има периоди на неяснота по време на пътуването му в Дагестан и Чечения през 2012 г., посочва в. "Гардиън". Освен това руската роля в цялата тази история е объркваща. През 2011 г. ФБР е разпитвало Тамерлан по искане на руското правителство. Но после Русия все пак е позволила на Тамерлан да влезе в страната и да пътува до район, известен като средище на ислямисти.

Вестник "Дейли телеграф" акцентира върху промяната в живота на майката и на съпругата на Тамерлан. Според изданието двете жени са водили западен стил на живот, като майката е била козметик в СПА център в САЩ, а съпругата му, преди да се омъжи, е била член на танцовия състав на гимназията си. Двете жени са започнали да носят ислямско було по настояване на Тамерлан, който според близки е доминирал и над брат си Джохар. Познати разказват как по време на молитви в местната джамия Тамерлан е критикувал на висок глас мюсюлманите, които празнуват американските празници като Деня на независимостта и Деня на благодарността.

Бостънските атентати пораждат във в. "Гардиън" и други коментари, като например ролята на медиите при отразяване онлайн на подобни събития, при което за виновни понякога се посочват невинни хора, или като например защо бостънските атентати се наричат терористичен акт, въпреки че мотивите все още са неизвестни, а не се наричат тероризъм масовите убийства в Орора или Нютаун, въпреки че и там мотивите на нападателите остават неясни, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ли беше най-хуманната религия дето само обичаше хората? Като изключим случая с Брайвик, който всъщност не беше насочен срещу мюсулмани, кога сте видели атентат на християнин срещу невинни мюсулмани? И какво правим ние, докато тия екстремисти все повече се внедряват сред нас? Майчин език, ДПС и пр. застрашаващи живота ни ТОЛЕРАНТНОСТИ.
26
1
 
24
 
! Отговори
До 21 преди 11 години
Много точно, пич!Не може да си толерантен към хора, които искат да заличат историята ти, да променят културните ти ценности и най-вече да избият децата и близките ти, а ти да иг търпиш, защото ИМАЛИ ПРАВА??????
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТИПИЧНО ПО ***, НЕ СЪМ АЗ ВИНОВЕН ДРУГИЯ Е ВИНОВЕН, НИЩО, ЧЕ МУ Е БРАТ
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора с подобни имена и визия нямат място сред европейците. Да ходят пир камилиет и опиума. Аман от демокрация.
23
1
 
20
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Дагестан е присъединен към Русия още през 1813 г. , като основен език е руския и езиците на останалите етноси населяващи тази част от Руската Федерация. Добре че са руснаците малко да ги цивилизоват.
22
1
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
23Че четеш детективски романи е ясно, но и нещо друго има при теб!Значи смяташ, че целта е бил някой от жертвите детето на 8 г., китайската студентка и ли другия чонвек?!?Добре, но аз за първи път чувам че някой ще иска да убие друг човок с пет експлозии / да не забравяме , че 3 тенджери не са избухнали/!! Това и в най идиотския детективски роман не съм го срещал!
21
1
 
9
 
! Отговори
Съмнително преди 11 години
ФБР са обуркани да дават обяснения . Някои репортери задават доста остро въпроса : Можете ли да кажете какво Руснаците точно са казали за Тамерлан и защо не са отговорили на Руското правителство . ФБР си имат хора там ,които са могли да разберат какво прави Тамерлан 5 месеца ?.
20
6
 
9
 
! Отговори
Каква е истината преди 11 години
ние никога няма да узнаем. Това което се пише по медиите е толкова противоречиво, че който има малко здрав разум, ще започне да се съмнява. Много жалко за всички потърпевши- и за едните и за другите. За жертвите вече не се пише- а може би именно те/или един от тях/ да е била целта, а както знаем целта оправдава средствата. Не ми пишете минуси- просто чета много детективски романи. ( шерлок холмс е изяден с кориците поне 10-15 пъти.)
19
7
 
19
 
! Отговори
Кръстоносец преди 11 години
Казано е :КЛИН , КЛИН ИЗБИВА!!!Радикалния ислям може за бъде неутрализиран само чрез радикално Християнство!!!
18
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато руснаците водят войни от 200-300 години и мачкат всякакви подобни тимерлановци, американците само врещят, че им се нарушават правата в Чечня, Абхазия, Авганистан и къде ли не, а после ОЛЕЛЕ.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
костов е виновен :D
16
2
 
29
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Дагестан е част не от Русия, а от Руската Федерация. Дагестан е самостоятелна държава със собствена конституция, държавен глава, законодателна и изпълнителна власт. Айде, малко по-коректни изказвания, че да не станем като хамериканците, които бъркаха Чечня с Чешката република, та се наложи сайтът на CNN да им разяснява, че това са различни държави.
15
7
 
7
 
! Отговори
do Исти преди 11 години
Имаш предвид вездесъщия "турчин" с когото нашите баби са плашели децата си ... и със страха от когото си закърмен и ти ? и от когото, разбира се, ще ни освободи добрия чичко Путин. как ми се иска твоето поколение (поколението на посткомунизма) да си отиде по-бързо
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 10 - пич, някой да те накара насила да отвориш тази статия?! като не ти харесва - не чети
13
10
 
12
 
! Отговори
ПАРТЕНКАТА преди 11 години
Този 19 г младеж е загубил в особено тежко състояние се намира в интензивно отделение и дава адекватни писмени показания защо ли ? Ами истината е че главните виновници искат да лепнат на момчето цялата вина а той дори не може да се защити и скоро може и да го осъдят още не излекуван да получи смъртоносна инжекция . Цялото разследване смърди на скалъпена история като тази с масовото убийство на 11 септември . Сега да видим как са пренесли толкова сложно направени 5 взрива в тенджери под налягане
12
1
 
13
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Да и в някои руски сайтове излизат с версията че по-големия брат е бил вербуван и от ФБР , но нещо се е объркало в плановете им...
11
4
 
10
 
! Отговори
Xaxxo преди 11 години
Много по-съмнителни са ми правописните грешки на УСА-граничарите. Имам съмнения, че тоя специално е пратен в Дагестан, но нещо се е объркало в сметките им.
10
2
 
8
 
! Отговори
Xaxxo преди 11 години
Много по-съмнителни са ми правописните грешки на УСА-граничарите. Имам съмнения, че тоя специално е пратен в Дагестан, но нещо се е объркало в сметките им.
9
0
 
10
 
! Отговори
нанба преди 11 години
Преведох целия текст в "Ню Йорк таймс" и никъде не видях думата натопяване.
8
2
 
13
 
! Отговори
Xaxxo преди 11 години
Освен това руската роля в цялата тази история е объркваща. .. Но после Русия все пак е позволила на Тамерлан да влезе в страната и да пътува до район, известен като средище на ислямисти.-------Объркващо е само за УСА-тъпанарите. Срещу този не е имало конкретни обвинения и след като е руски гражданин, няма как да не го пуснат до родния му край. Друг е въпросът, че руските служби са го следили и са предупредили УСА, че на тоя работата му е съмнителна.