Българка е световна шампионка по шахмат до 17 г.

Деница Драгиева елиминира двете най-силни състезателки
Обновена: 15 май 2013 14:44 | 15 май 2013 14:40, Елка Василева
80
Българка е световна шампионка по шахмат до 17 г.
Деница Драгиева Снимка: shahmatninovini.blogspot.com

16-годишната българка Деница Драгиева спечели световния ученически шампионат по шахмат, който се проведе в Порто Карас (Гърция), информира БТА.

Нашето момиче се представи изключително силно на първенство на планетата за ученически шампиони, като четирикратната №1 на България се поздрави с нов връх в своята кариера, спечелвайки титлата в категория до 17 години.

В спора с конкурентките от най-големите шахматни сили Деница елиминира от борбата световните шампионки от предните години - Диана Асаубаева (Казахстан) и Хатин Багирова (Азербайджан).

Още по темата

От изиграните 9 партии българката записа страхотни 6 победи и 3 ремита, като със 7,5 точки зае убедително първото място. На точка зад нея остана Бикакханим Заманова (Азербайджан), а трета е рускинята Виктория Якименко с шест точки. Освен купа и златен медал Драгиева получи и званието кандидат-майстор за жени.

След европейската си титла през 2012 г. Деница заслужено триумфира на световния шампионат и отново показа огромния си потенциал. Успехите й се дължат на гросмайстор Атанас Колев, неин личен треньор от 3 години.

Както е известно, вчера Цветан Стоянов стана световен шампион при децата до 9 години.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
8
 
! Отговори
бумби преди 10 години
До asdна всичко отгоре съвременният спорт е пари, алчност, допинг скандали, корупция. на шахматната дъска няма лъжа. същото важи и за олимпиадите по математика, информатика, естествени науки. би било добре да се обърне внимание на т.нар президент, че техно парка няма нужда от сгради (офиси колкото щеш из страната) а от реялни инвестиции..
27
1
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
Вместо да говориш врели - некипели, бъди горд с това, че едно младо момиче прослави страната ни!!!
26
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Na svetovno pa 6ah- s 20 u4astnika?? kvo svetovno e bilo tva be,nqkoi vaob6te proveril li e kolko sa u4astvali? 4e to na edin turnir v bg se sabirat pove4e u4astnici ot tva svetovno
25
0
 
15
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Хвала! Българи юнаци!
24
0
 
27
 
! Отговори
Браво преди 10 години
Браво на децата.Пари се дават на ***, но за институти и наука никой неиска да чуе. Последните десет години ожесточено правителствата искат да затворят и унищожат научните бази. Пример е Института по хидро и аеродинамика варна. Уникална база, финансирана навремето от ООН и от държавата. Сега е на изживяване, защото скоро старите колеги ще спрат да работят, а млади няма. 500 лева заплата за доктор на науките. 350 лева за научен сътрудник. Подигравка.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО
22
0
 
26
 
! Отговори
asd преди 10 години
Това са състезателите които трябва да субсидира държавата, както и олимпииците по математика разбира се. Не да се изсипват по 20-30 милиона на година за олимпииските спортове и накрая да завършваме с един сребърен и един бронзов медал. Чувствам се по-горд когато показваме, че сме по-умни от другите народи отколкото когато се мъчим да бъдем по-силни физически.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А политиците ще продължат да строят спортни зали, вместо да направят един национален мозъчен тръст, където с парите за *** умните хора на България да ни издърпат в 21-ви век - векът на антигравитацията и енергията от вакуума.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Националното по шах по-силен турнир от световния шампионат ли стана?
19
0
 
34
 
! Отговори
Кабули преди 10 години
Да се чуди човек! Какви прекрасни деца имаме, а какви *** ни са политиците! Дали не е от родителите им? Имам предвид на политиците родителите.
18
0
 
23
 
! Отговори
някой преди 10 години
тези деца ни дават повод да си припомним позабравения припев"Хем сме най-красиви, хем сме най-добри"Хвала!
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на децата!!!Още има кой да отсрамва Родината.Само така!Желая от все сърце нови,по-големи успехи и преди всичко здраве!!!
16
1
 
37
 
! Отговори
Гацо преди 10 години
Моите адмирации към детето ! Ако е истинска снимката се вижда че хем е умна хем красива . Дано да не се откаже от шаха да ги мачка и да я снимат на всякъде тя е рядко съчетание между ум и хубост . Завиждам благородно на родите ли те и такова създание е голяма рядкост
15
6
 
2
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 10 години
Lange abstand.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Българи!Горди сме !
13
0
 
34
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
Деница , БРАВО !Бъди здрава и успех в живота !
12
37
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигур е тренирала за състезанието, като яко е лапала гръцки франзели преди състезанието!
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво красавице
10
0
 
44
 
! Отговори
Андрей преди 10 години
Поздравления Дени!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Гордея се с теб.Честита титла и на твоите родители и треньор!Прекрасна си и продължавай в същия дух!Пожелавам ти здраве и късмет!
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Умна и красива.. БРАВО!

Спонсорирани публикации