Заловеният в Москва агент на ЦРУ търсел информатор за Кавказ

Кремъл не заплаши да предприеме други действия освен експулсирането му
Обновена: 15 май 2013 14:45 | 15 май 2013 13:22, Елка Василева
6
Заловеният в Москва агент на ЦРУ търсел информатор за Кавказ
Райън Фогъл. Снимка: БТА

Третият секретар на американското посолство в Москва Райън Фогъл, задържан вчера в Москва, смятал да вербува агент в рамките на борбата с тероризма. ЦРУ проявило интерес към кавказкия регион след атентата в Бостън, организиран от етническите чеченци братя Царнаеви. Тази версия помества руският в. "Комерсант", съобщи Би Би Си.

Според участници в ареста на Фогъл той се опитал да вербува един от старшите офицери на Федералната служба за сигурност (ФСС), натоварени с борбата срещу тероризма в Северен Кавказ.

"Американците посетили (дагестанската столица) Махачкала, където живеят родителите на братята, и се убедили, че братята може да имат последователи", пише вестникът.

Той помества подробности за ареста на Фогъл. Контраразузнавачите намерили у него "типичен шпионски комплект" - две перуки, апаратура за тайни аудио и видеозаписи, голяма парична сума в евро и писмо до бъдещия агент. В него американските тайни служби предлагали на своя "скъп приятел" аванс от 100 хил. долара за бъдещото сътрудничество, обещавали му годишно възнаграждение до един милион долара и допълнителни бонуси "за информация, която да ни е от помощ".

Според "Комерсант" се предвиждало офицерът от ФСС да информира ЦРУ за дейността на въоръжените банди в Северен Кавказ срещу доста по-висок хонорар например от този на Валерий Михайлов, полковник от ФСС, осъден за шпионаж на 18 г. затвор. Михайлов предал на американското разузнаване стотици тайни документи, готвени от ФСС за руското ръководство, но за шест години успял да спечели само 2 милиона долара.

Вестникът предполага, че тайните служби на САЩ са се насочили към лични контакти с руските борци срещу тероризма, тъй като официалната размяна на данни "доста се проточва и не винаги действа добре".

Поредният шпионски скандал може да помрачи бездруго не твърде добрите отношения между Русия и САЩ, смята "Московский комсомолец".

Още по темата

Зависи обаче доколко ще искат страните да раздухват тази история. Нищо чудно Америка в отговор да експулсира руски дипломат и нещата да приключат дотук. Дори когато руско-американските отношения се развиваха по-добре, отколкото днес, двете държави експулсираха десетки дипломати "на взаимни начала". Нещо неприятно, но не и фатално, коментира руското издание, цитирано от БТА.

Междувременно Кремъл заяви днес, че новият шпионски скандал, свързан със задържан в Москва сътрудник на ЦРУ, може да попречи на усилията за подобряване на руско-американските отношения, но не заплаши да предприеме някакви други действия след експулсирането на дипломата, обвинен в опит да вербува руски разузнавач, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"Това не съдейства на бъдещия процес на укрепване на взаимното доверие между Русия и САЩ и поставяне на отношенията ни на качествено ново ниво", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол се яви във външното министерство в Москва, след като беше извикан във връзка със задържането на Фогъл. Макфол прекара около половин час в министерството, но не направи изявление пред журналистите след срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Amerikanskite sataninski svine iskat informacia za da preduprejdavat muslemskite ne4oveshki gubreta kogato gi grozi opasnost,da gi preduprejdavat za gotveni akcii sreshtu teh.
5
4
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Amerikanskite sataninski demoni(diplomati)koordinirat teroristi4nite akcii na muslemskite sektantski ***.
4
4
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Zashto amerikanskia Satanist-poslanik ne e napravil izjavlenie?
3
4
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Tazi sataninska amerikanska kopeldashka mursha podkrepja gnusnia muslemski uahabizum(nacizum).
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Удивителна прилика с атентатора на летището в Бургас.
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С перуките с очилата и забележете с компас и картата на Москва. Този явно е дошъл от миналото:)))) никой не се и съмнявал колко са *** американците, но чак пък толкова:)) къде са великите USA технологии? и GPS явно не работи та се наложило да ползва компас човека... абсолютни смешници. ако всичките спец. агенти на щатите са такива, значи руснаците могат да спят спокойно.... между другото и в Бг бяха някакви шпиони парашутисти, които местните овчари ги бяха били с лопатите:)) абе цирк.