Бракът в САЩ вече не е съюз между мъж и жена

Това е исторически напредък за правата на гейовете, пише пресата
Обновена: 27 юни 2013 14:24 | 27 юни 2013 10:53, Елка Василева
123
Бракът в САЩ вече не е съюз между мъж и жена
Снимка: архив, Reuters

Върховният съд на САЩ обяви за невалиден закона за защита на брака, в който бракът се дефинира като съюз между един мъж и една жена. Становището на съда е голяма победа за застъпниците на еднополовите бракове, предаде Франс прес.

Законът от 1996 г. "е противоконституционен, защото представлява лишаване на физически лица от правото на свобода, защитено в Петата поправка", отсъди Върховният съд, с което подкрепи позицията на правителството на Обама.

Това решение позволява на еднополовите двойки, които са сключили законен брак в 12 американски щата и във федералната столица Вашингтон, да имат достъп до същите федерални придобивки като хетеросексуалните двойки.

Хомосексуалната вдовица Едит Уиндзър от Ню Йорк, подкрепена от администрацията на Обама, искаше федералният Закон за защита на брака да бъде анулиран, защото е дискриминационен.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства като важна победа за еднополовите двойки решението на Върховния съд. Обама, който съдейства за отменянето през 2011 г. на закона, налагащ на военните да крият хомосексуалността си, изрази през 2012 г. личната си подкрепа за еднополовите бракове – нещо, което действащ американски президент прави за пръв път.

"Приветствам решението на Върховния съд да обяви за недействителен закона за защита на брака. Това беше узаконена дискриминация. Върховният съд поправи една неправда", се казва в изявление на президента. "Решението е победа за двойките, които отдавна се борят за равнопоставеност пред закона /. . ./, за семействата, които най-сетне ще получат уважението и защитата, които заслужават", заявява той.

По този повод "Ню Йорк таймс" пише, че решенията на Върховния съд са огромна и удовлетворителна победа в дългата борба да се сложи край на подкрепяната от държавата дискриминация над американските гейове и лесбийки.

Новите решения за браковете оставят да съществува непоносима мешавица от щати с разрешени еднополови бракове и щати, където те са забранени, което застрашава валидните бракове при прекосяване на някои щатски граници. Все пак други съдебни казуси в процес на разглеждане може да дадат на Върховния съд нова възможност да обърне в пълна степен внимание на страданието в живота на немалко хора и да въведе равенство в брака в цялата страна. Надяваме се това да стане скоро, пише "Ню Йорк таймс" в редакционната си статия.

"Исторически напредък за правата на гейовете", пише в. "Вашингтон пост". В редакционна статия под заглавие "Победа за еднополовите бракове от Върховния съд" вестникът отбелязва, че отказът на съда да разреши еднополовите бракове на национално ниво е разбираем, тъй като нацията продължава да е разделена по този въпрос.

Все пак движението за подкрепа на еднополовите бракове напредна с главоломна скорост през последните години. Между днешния ден и момента, когато съдиите ще отсъдят по-недвусмислено, поддръжниците на еднополовите бракове трябва да действат и извън съдилищата чрез акции за по-голяма обществена подкрепа. Сегашните решения на Върховния съд са добре дошли, но те по същество само показаха колко бързо нацията се е отдалечила от предразсъдъците и се е придвижила към уважението на основните права на всички американци, пише "Вашингтон пост" в редакционната си статия.

Тези две решения на Върховния съд на САЩ бележат най-големия напредък от няколко десетилетия в гражданските свободи за хомосексуалните на фона на растящо политическо и международно признание, че еднополовите двойки заслужават равнопоставено отношение пред закона, пише в. "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
6
 
! Отговори
Минаващ преди 10 години
До бат Пенчо++++++++++++++++++++Харесването и други действия със животни ще стане просто ... нетрадиционна, но законна ориентация :-( .. Жалко
29
3
 
1
 
! Отговори
Lash преди 10 години
po selata kato lashkat kozichki i ovce , shto malchite ... u sqko selo ima postradalo jivotno i sled towa izqdeno
28
17
 
5
 
! Отговори
ИЗКУФЕЛИ преди 10 години
Повечето недорасляци тук,както и считащите се за"ентелегентни" по възрастни такива са барали,са били сваляни от мъже,са гледали заедно с приятели/съседи порно и са лъскали заедно,в казармата са гледали в гащите или под душа нечия мъжественост,която надхвърля доста малкото му кремвиршче,пияни като *** са се прегръщали с аверчетата си,участвали са в тройки и разбираш ли не са докоснали мъжа,с който са блъскали по мацката !АРЕ БЕ!ТОВА ХИЧ НЕ Е ГЕЙ! Що се праите всички на ощипани или забравили!
27
1
 
1
 
! Отговори
смок преди 10 години
До Анонимен 25Откога нацитата станаха християни, та ***?!
26
3
 
10
 
! Отговори
бобо преди 10 години
Доколкото знам в скандинавските страни е позволен или поне се обсъжда брака между трима души - две жени и мъж или три жени и т.н. очевидно новият и пореден както и последен Вавилон на Сатана е към края си остава само Антихриста да се появи да ни ''оправи'' проблемите на планетата и сме готови малко остана ...
25
2
 
4
 
! Отговори
Divine преди 10 години
До НагоренПопокатепетълДа стопаните ще се женят за кучета а като им се родят кученца, американците ще трябва да отпускат пари за "децата"?! Оха, направо жестоко ако стане и тук така - 5 кученца по 310лв и ето едно щастливо семейство от стар катър и млада *** :)
24
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпрос на време е нашите продажници да ги последват. В крайна сметка евреите бързо и методично налагат своето - пълен разпад на християнските ценности.
23
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз мисля, че едно модерно и толерантно общество може да направи още много в тази посока - данъчни облекчения, нисколихвени кредити, повече предавания и културни прояви на тази тема - само по този начин ще се покаже благоприятното отношение на хората към хомосексуалните.
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е много добра новина за Вигенин и Серго!
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пропуска се обаче да се отбележи, че Върховния съд е отказал да създаде конситуционни права на еднополовите бракове. Така, че все едно да се оженят в Лас Вегас в някоя крайпътна църква. Брака е до толкова валиден, колкото да си платят таксите.
20
7
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
сащ най изродската държава!
19
6
 
7
 
! Отговори
CS преди 10 години
Na4aloto na kraq .Razpada ve4e e v hod i dano ni podmine BG . n oedva li .
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те там така и така си живеят заедно геявете. Сега държавата ще прибира повече пари от сватби и разводи.
17
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи бракът в САЩ вече е диагноза за душевно заболяване, само където не се подписва в психиатрията.
16
2
 
25
 
! Отговори
??? преди 10 години
Това означава ли, че Обама може да сключи брак аятолах Али Хаменей или пък С Ким Чен Ир?
15
7
 
24
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Сега и нас ще почнат да натискат да ги легализираме. Обществото дава привилегии на брачните двойки да поощри тяхното поведение ( създаването на семейство и деца ) , ако се дават привилегии и на гей двойки това означава, че ги поощряваме да са такива и одобряваме тяхното поведени, само че това не е така никой не одобрява и няма намерение да поощрява тяхното поведение.Да правят каквото си искат, ние не сме длъжни като общество да ги подкрепяме и на един референдум това ще си проличи много ясно.
14
8
 
4
 
! Отговори
BGSWINGERS.NET преди 10 години
Все се избира неградивното и разрушаващото !!! Станали да правят реклама на гейщината и извращението ! По-добре би било да правят реклама на суингърите и да покажат ,че е по-добре при нужда да си разнообразяваме секса заедно без да се лъжем и без да си разбиваме семействата от ревност и егоизъм !
13
5
 
12
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Както писа и Бай Пенчо в първия коментар, сега вече може човек да се ожени за животно. Стопаните на кучета ще се женят за своите домашни любимци и вече няма закон, който да им забрани това. Вместо "Да" животинките ще джафкат, цвилят, мяукат, а домашните рибки ще размятат опашка надясно. Ни има и бонус - вече американците ще могат да натурализират извънземни. Зелените човечета ще се женят за земляни и всичко ще бъде законно. Защо пък да не се женят и за предмети - телевизори, столове, лаптопи.
12
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ционизъм 1 : 0 Свят
11
11
 
14
 
! Отговори
герберастин преди 10 години
Айде моля ви се, гейберащината в България вече е начин на живот, 4 години ГРОБ и вече и резбата ще обърна за една *** хляб. Внесе ни я баш меката китка Дянков директно от Америка