Бизнес климатът през юли се подобрява

Основните двигатели са търговията на дребно и промишлеността
Обновена: 29 юли 2013 14:15 | 29 юли 2013 13:22,
4
Бизнес климатът през юли се подобрява
Снимка: БТА

Бизнес климатът през юли 2013 година се повишава с 1,4 пункта спрямо равнището си от юни, съобщава Националният статистически институт (НСИ). Основната причина са добрите настроения на мениджърите от отраслите „промишленост“ и „търговия на дребно“.

Според анкетите на НСИ нестабилната икономическа среда е сочена като основен фактор, който затруднява развитието на бизнеса във всеки един от секторите.

Според данните на статистиката през юли съставният показател на бизнес климата в промишлеността се повишава с 3,2 пункта. Това се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания за състоянието на предприятията. В същото време обаче прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани. По отношение на продажните цени очакванията на по-голямата част от мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

В сектора търговия на дребно показателят се покачва с 5,2 пункта. Мениджърите също дават по-добри оценки за предприятията, но по отношение на прогнозите за продажбите и поръчките към доставчиците са по-резервирани, отчита НСИ. Продажните цени ще останат без промяна, очакват още в сектора.

Прави впечатление, че се засилва негативното влияние на фактора „конкуренция в бранша“ - през юли той измества „търсенето“ като причина за ограничаване на развитието. Основният негативен фактор обаче си остава несигурната икономическа среда, сочена от около 70% от анкетираните бизнесмени.

Най-значително е понижението на съставния показател на бизнес климата в сектора на услугите. Неблагоприятните оценки за състоянието на предприятията свали стойността му с 2,8 пункта спрямо нивото от юни. Мениджърите обаче са по-оптимистично настроени по отношение на настоящото и очакваното търсене на услугите.

Предприемачите в строителството също остават негативни настроения – съставният показател на бизнес климата в този сектор се понижава с 1,8 пункта. Основната причина са влошените очаквания за състоянието на предприятията за следващите шест месеца. Неблагоприятни са очакванията и за поръчки за същия период от време.

От анкетите на НСИ става ясно, че и мениджърите в този сектор не очакват повишаване на цените на своята продукция през следващите три месеца.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Бизнес климат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
petia преди 10 години
До АнонименСтрашно чувство за хумор!Разсмях се от сърце!
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако щем да цъфнем и вържем икономически искамеси Бат Боко ако ще пак в киреча да ни вкара.С него ние протестантите сме на един акъл и с павета ще изметем *** и турци.Пък туй че на някъкъв си дребен и среден бизнес му спрял рекета и почнал да работи е само временно.Хич да не се радва.Наесен ще броим пилците ние от птицекладницата начело с ГЕРБ.
1
0
 
1
 
! Отговори
Свобода или Смърт преди 10 години
Септември ще е още по-добъ климата, продажбите на павета, тухли, яйца, домати, кирки и лопати ще ударят тавана !Очаква се и рърт в продажбите на бинт и реванол.

Спонсорирани публикации