Фискалната политика е важна, но по-важна е икономиката!

Смених мисленето си, заяви Орешарски в Китай
Обновена: 12 сеп 2013 14:17 | 12 сеп 2013 08:43, Елка Василева
81
Фискалната политика е важна, но по-важна е икономиката!
Пламен Орешарски. Снимка: архив, Reuters

Вярвам, че фискалната политика е важна, но по-важно е преструктурирането, заяви министър-председателят Пламен Орешарски на дискусията "Бъдеще за Европа" в рамките на "Годишната среща на новите шампиони".

Моето виждане от преди кризата беше, че стабилната фискална политика е най-важна в дългосрочен хоризонт, но сега смених мисленето си, за мен по-важно е преструктурирането и структурните мерки, каза той, цитиран от БТА.

Премиерът отбеляза, че във всички периоди на криза след 2000 година в Европа доминира много силна препоръка за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентоспособност и създаване на устойчиво икономическо развитие.

Това е вярно, но от българският опит имаме интересни поуки - в добрите времена, преди кризата България водеше много разумна фискална политика със стриктни банкови регулации, силен банков надзор. Ние имахме бюджетни излишъци между два и три процента от БВП всяка година, консолидиран държавен резерв, изплащан държавен дълг. Тази относително консервативна политика продължихме и в периода на криза. Фискалните параметри в България са отлични - бюджетният дефицит е между 1 и 2 процента и в последните години нивото на дълга е около 16 процента от БВП, банковият надзор и банковата система са много стабилни, но не действа добре икономиката, забавихме преструктурирането и структурните реформи, посочи премиерът. По думите му монетарната и фискална стабилност се явяват втори фактор.

Той посочи програмата на правителството за преструктуриране на икономиката, за мерки в областта на намаляване на административното бреме, за подобряване на образованието, квалификацията и преквалификацията на преподавателите, с фокус върху малките и средни предприятия и нови търговски партньорства.

Орешарски беше един от четиримата европейски лидери, които в рамките на дискусията посочиха конкретни пътища за ново развитие на Европа. Заедно с премиерите на Белгия, Финландия и Малта той очерта пред участниците във форума как икономиките да вървят нагоре въпреки продължаващата в много държави криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
На думи добре, на дела кръгла нула.Къде са привлечените инвеститори в цифри? Къде са облекченията за дребните и средни фирми? Къде е намаляването на административното бреме? Къде са работните места ? Къде е демонополизацията на пазара?Само в имагинерната псевдо-реалност на несъществуващия "План Орешарски" ...Това е тъжната истина, народе !" 'Га жена плаче, 'га куче спи и 'га комунист говори да не верваш!!!"
65
2
 
4
 
! Отговори
ДРАНЬЕ преди 10 години
ДЕДО МИ казваше , КОМУНИСТ и свинска мас се сваля само с ДРАНЬЕ!!!!!!!
64
4
 
5
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Ммддааа важна е икономиката,вече има нови 30хил.безработни.А ни обещаваха 250хил.работни места.Като дойде зимата пак ще си говорим,тогава 50 автобуса с конрапротестиращи няма да ви спасят.
63
2
 
6
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Ммддааа важна е икономиката,вече има нови 30хил.безработни.А ни обещаваха 250хил.работни места.Като дойде зимата пак ще си говорим,тогава 50 автобуса с конрапротестиращи няма да ви спасят.
62
3
 
7
 
! Отговори
Zdr преди 10 години
Мдааа, оправи България... сега е ред на Европа... а след това и ЦЕЛИЯ СВЯТ...
61
7
 
5
 
! Отговори
доц Бузов преди 10 години
Имаме умен и кадърен Министърпредседател, дано има време да изведе България от мизерията в която сме сега!
60
2
 
3
 
! Отговори
Вако преди 10 години
До ПакоНаборе още от малък си беше ***, и такъв си остана.
59
3
 
8
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Мефистофел каза:-Фискална политика, стабилна-Банкова система, стабилна-не действат добре на икономиката, коя бе??? а онази социал-олигархичната дето ДС агентите я създадоха 90-те години на миналия век!!!! Естествено, че не:-не дава да крадеш от спестяванията на народа чрез пирамидки-ограничава те във заемите -не можеш да переш "мръсни пари"-не можеш да дадеш на *** и пенсионерите пък им обеща-и китайците няма да ти дадат даромостава ти да си подадеш оставка, ама и това не ти дават?
58
7
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
До ПакоНапълно съм съгласен с теб...Бойко беше жалка гледка, пък и едва ли би се появил на такъв форум. Един от тези, на който беше, го бяха снимали как спинка...на друг си джиткаше по телефона и т.н
57
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно са му сменили чипа и вече мисли за отмяна на валутния борд . Голямо крадене идва,ей! И отново всички ще бъдем милионери.....като едно време. Нещата обаче могат да мръднат само ако 1 лев се разменя за 50 евро !!!!
56
14
 
21
 
! Отговори
Пако преди 10 години
Изключително съм горд, че най-сетне България има УМЕН и ИНТЕЛИГЕНТЕН министър-председател, чиито посещения в чужбина не будят смях, съжаление и най-вече срам!
55
11
 
8
 
! Отговори
Справедлив преди 10 години
И колко прибрахте Олигарски за да ви сменят мисленето ?
54
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
А казаха ли каква е процедурата с крадците ?
53
7
 
12
 
! Отговори
Егон преди 10 години
хахахахахах баси цирка. Точно този ли ще учи китайците на икономика? Да беше започнал лекцията си с: "Световна кризата! Каква криза? По света не е имало криза! Нещо ви лъжат 99.999999% от световните умове.".
52
12
 
6
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Ахаааа, и Орешко ще търси Дянков ама нейсе полага ни се на всинца ни!!!! Със заеми не се вдига ни икономика ни стандарт на живот, ама и Бойко излезе наистина една тиква неузрела, бързо забрави когато Орешко здаваше поста на Дянков, как мънкаше и се офлянкваше за неразплатените държавни поръчки и за увеличението на пенсиите предизборно. Хак ни е на всички сега къде отидоха бюлетините от Костинброд на Маноловата фръцла, къде бяхте 50% от избирателите та не гласувахте и защо не сте на жълтите павет
51
14
 
12
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Фискалните параметри в България са отлични -----Това как кореспондира с постоянните писъци, ГЕРБ били разрушили страната?Бобовдолския *** е на "Среща на отличниците" благодарение на ГЕРБ и Дянков.
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама той имал мислене,а и решил да го смени.БРАВО Орешарски,покажи сега новото си мислене,дано да е свързано с подаване на оставка.
49
7
 
11
 
! Отговори
няма как преди 10 години
Няма как да разберете разликата между Боко балона и Орешарски ореха много е лесна в ОРЕХА ИМА МНОГО в БАЛОНА ВЪЗДУХ ПОД НИСКО НАЛЯГАНЕ Герберчета ЕНТЕЛИГЕНТНИ мирясаите и яжте орехи иначе само с въздух под ниско налягане няма да стане
48
3
 
1
 
! Отговори
Иво преди 10 години
до 52 : Мухъл това не е твоя работа !
47
5
 
7
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
До ОставкаИ после пак ГЕРБ ли ще сваляме? Егати шоуто.