Енергетиката ни е на критичен етап заради политически грешки

Бобева: В първите 100 дни потушавахме пожари
Обновена: 8 окт 2013 14:44 | 8 окт 2013 12:35, Веселина Йорданова
43
Енергетиката ни е на критичен етап заради политически грешки
Даниела Бобева. Снимка: архив, БТА

Българската енергетика се намира на критичен етап от развитието си и това е резултат от серия политически грешки и недостатъчно добре направени сметки, каза вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева на енергиен форум.

По думите на Бобева, България се нуждае от балансирана и дългосрочна стратегия за развитие на сектора. Тя заяви, че в програмата на правителството е поставена амбициозната задача за спасяване на българската енергетика.

Според вицепремиера за първите 100 дни управление на кабинета са били направени промени, които са успели да потушат пожари в сектора.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов посочи, че състоянието на енергетиката у нас е тревожно и то по цялата верига.

Айолов също смята, че причина за това са сметки, които не са направени добре. В България се получи бум на ВЕИ, когато бе завладяна от световната икономическа криза, изтъкна заместник-министърът.

По думите му това е довело до дисбаланс и проблеми по цялата верига – като се почне от въгледобива и се стигне до цената за крайния потребител.

За първото тримесечие на 2013 г. нарастването на произведената електроенергия от ВЕИ е 51,2%. През 2012 г. спрямо 2011 г. ръстът е 40,7 на сто.

За периода 2009 - 2012 г. са присъединени 1650 мегавата ВЕИ-централи, от които вятърните са 675 мегавата, а фотоволтаичните 976 мегавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
15
 
! Отговори
акуд преди 10 години
електромерите ни отчитат студа а не изразходваната ел, енергия . такова официално изявление имаше вчера
19
0
 
16
 
! Отговори
просто племе! преди 10 години
Енергетиката е съвкупност от газ, нефт, въглища, дръвье:), зелена енергия, аец, тец,веи, биогорива и т.н. Когато внасяш 90% твърди горива, 100% чужд бензин, нямаш ноу-хау за ВЕИ, електричеството ти зависи от чужденци и пльоснеш ИНЖЕНЕР или ПОЛИТИК да управлява сектора, без грам образование и опит като ЕНЕРГИЕН ФИНАНСИСТ, ЮРИСТ и УПРАВЛЕНЕЦ, си прецакан ОТВСЯКЪДЕ! Няма значение ляв, десен. Идват и ти точат газа, пробутват ти 'консултанти', слагат ти такси и не плащат данъци! Стига празни приказки
18
1
 
14
 
! Отговори
До 16 преди 10 години
Не казвам, че не си прав! 2+4 милиарда за Белене и фръцкането на ББ пред Путин ще ги плащаме ние като неустойки. Глобите от вредните емисии на ТЕЦ-вете ги плащаме ние. Ако искаш да направиш нещо днес - протестирай срещу сградна инсталация и общите топломери, протестирай срещу задължителното изкупуване от потребителите на скъпата енергия. А не като пенсионер да ревеш какво било преди 60 год. Направи нещо сега, конкретно, а не с общи приказки. Нещата зависят от вас, сметките нямат цвят и партия :)
17
1
 
8
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Енергетиката ни е на критичен етап заради политически грешки***********************Vie na politicheskite prestaplenia i krajbi "грешки" li im vikateV takav sluchai tazi darjava 100% e izgradena ot greshnici.
16
0
 
28
 
! Отговори
NORM преди 10 години
Бобева,действително през първите 100 дни потушавахте пожари,но повечето от тях сами запалихте.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да...и сега като дойдохте вие- БСП/ДПС ще поправите тези грешки в Енергетиката, така ли?Май ви е къса паметта, че точно вие създадохте този модел в енергетиката, Р.Овч, Костов, Кадиев и т.н.Но...вашата памет, че е къса..това е така..лошото е, че натози *** селски народ паметта е къса и не помни какви *** сте...А бяхте на власт точно преди 3г.
14
20
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Грешиш, точно за Бобева, никога не можеш да кажеш, че е калинка. А че ГЕРБ направиха поразии с ВЕИ-тата, с поскъпването на енергията, преноси, продажби на държавни дялове, черешката на тортата им беше шистовият газ - без коментар. Да не говорим и за парното, как за 8 години управление на ГЕРБ + Борисов + Фандъкова - нищо не се промени.Трябва да сме слепи, за да не виждаме нещата. Как при индивидуален топломер на входа на апртамента - плащам масрафа на общи части - тук трябват протести!
13
0
 
25
 
! Отговори
! преди 10 години
Да търсят отговорност от управляващите по времето на тройната коалиция. Тоя мармалад в енергетиката е заради тях. Както и милиардите за Белене.
12
0
 
18
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Станишеф не е мъж!
11
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Ами сега да освободят пазара, тоест да се пазарува енергията според цената и нещата ще си дойдат на мястото. НЕК да копува на пазарен принцип енергията и ще се види колко стотин пъти е вдигната цената на ВЕИ и въглищни централи. Обаче няма далавера и това не може да се приеме при тази избирателна система. Трябва мажоритарен вот и законите които се гласуват в парламента да са иницирани не от правителството а от хората. Да видим за кой закон кой как гласува.
10
0
 
17
 
! Отговори
eeha преди 10 години
С парите от заемите ли ги потушавахте?ОСТАВКА!
9
0
 
24
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Бойко Борисов тоя път се справи най-добре ,като започна да потушава пожара на енергетиката ,като спря АЕЦ "Белене".Орешарски сега доизгасяте въглените на бос крак.Р.ОВЧ е пиромана,който драсна клечката.Подбудителите са цялата кохорта от управлението на БСП.Ало Цацаров,действай.Време е босовете на енергийната мафия да бъдат осветени.
8
2
 
32
 
! Отговори
критичен преди 10 години
Мдааа,големи пожари потушихте,особено назначавайки близки хора,най-близки и по-близки-роднини,причтели на дъщерята и т.н. Срамота,дано си отидете скоро както и предишните некадърници.
7
0
 
29
 
! Отговори
catenaccio преди 10 години
"Българската енергетика се намира на критичен етап от развитието си и това е резултат от серия политически грешки и недостатъчно добре направени сметки"Аз пък си мислех че се намира в катастрофален етап от развитието си и една от причините за това са едни доста добре направени сметки, но от някои... кръгове, обръчи, ленти, кукловоди, олигарси, енергийна мафия... кой както иска да ги нарича. Аз искам да не ми притъмнява като си видя сметката, както и да видя някои от горепосочените на тъмно.
6
15
 
3
 
! Отговори
бизнесмен преди 10 години
До АнонименТова че не си милионер е твой проблем. Пари от 1 000 000 са недостатъчни за управление на фирма и това са суми с които раполагат много захваналис е с бизнес у нас. Тези пари са много ако говорим за рушвет или някакъв друг вид кьор-пара. Така че помисли какъв си. Аз имах възможност да разговарям с Бобева и трябва да кажа че и вярвам. Това от което се срамуваме че подкрепих ГЕРБ. Идеите на тази партия ми допадат и то много, нотя се управлява от уродливи люде и хора без авторитет.
5
0
 
15
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Energetikata ni e zle ot 20 godini ve myrliovci!
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, бе, недобре направени сметки!Много добре са си направили сметките даже! Абсолютно гарантиран от държавата доход, абсолютно гарантирано изкупуване на тока без значение на цента. И кои си натовариха каручките? Все едни и същи олигарси и подопечните им политици. Така че само за грешки и сметки не говорете, че те най-добре бяха направени. И то още от времето на Костов, та до днес.
3
0
 
26
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Крайно време да се приложи номера на дедесарите!1. Регистрира се фирма НЕК-22. Дълготрайните активи на НЕК се прехвърлят на НЕК23. НЕК фалира и дия с дългосрочните договори почват да търсят правата си и да съдят НЕК, която вече не притежава нищо а само дългове.4. НЕК-2 СКЛЮЧВА НОВИ ДОГОВОРИ НА БАЗА НАЙ-НИСКА ЦЕНА.5. Бех духва супата!
2
0
 
19
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Крайно време да се приложи номера на дедесарите!1. Регистрира се фирма НЕК-22. Дълготрайните активи на НЕК се прехвърлят на НЕК23. НЕК фалира и дия с дългосрочните договори почват да търсят правата си и да съдят НЕК, която вече не притежава нищо а само дългове.4. НЕК-2 СКЛЮЧВА НОВИ ДОГОВОРИ НА БАЗА НАЙ-НИСКА ЦЕНА.5. Бех духва супата!
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бобева, ти ми беше единствената дето се доближава малко до термина "експерт", за съжаление и ти си същата калинка като останалите шоро-баджанаци."програмата на правителството е поставена амбициозната задача за спасяване на българската енергетика." - и в моята програма е заложено след 2 години да съм милионер, ама по обективни причини няма да се случи. Спрете с тази демагогия, това лъжене и прах в очите на хората... Дайте конкретни неща, стига сте говорили като в час по литература!

Спонсорирани публикации