Полицията в Китай издирва виновните за инцидента на Тянанмън

Засилени са мерките за сигурност в Пекин
Обновена: 29 окт 2013 14:43 | 29 окт 2013 13:50, Екип на Bulgaria On Air
0
Полицията в Китай издирва виновните за инцидента на Тянанмън
Снимка: Bulgaria On Air

Двама души са заподозрени за инцидента в китайската столица Пекин вчера, при който кола се вряза в тълпа от хора на площад Тянанмън. В инцидента загинаха 5 души, а най-малко 38 са ранени.

Местните власти засилиха мерките за сигурност в столицата. Десетки полицаи извършват проверка на превозните средства, влизащи към центъра на града.

Предполага се, че заподозрените са от провинция Синцзян. Полицията нареди хотелите в китайската столица зорко да следят самоличността на гостите си и да оказват съдействие на органите на реда, ако забележат съмнителни лица.

По думите на служители по сигурността провинция Синцзян е дом на малцинството уйгурски мюсюлмани, някои от които се оплакват от културни и религиозни репресии от страна на управлението в Пекин. Именно заради това в провинцията има спорадични изблици на насилие.

Мястото на инцидента вчера беше затворено за посетители. Днес обаче площадът е достъпен за гражданите и гостите на китайската столица.

Площад Тянанмън беше арена на продемократичните демонстрации през 1989 година. Мерките за сигурност там са по-строги заради близостта до ключови политически институции. Въпреки това се случват инциденти. През 2011 г. човек се самозапали до портрета на Мао.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации